- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Pískovací věž, kterou jako model ještě nikdo nemá

[1]Už je to pár měsíců, když nás Bohouš Partyk v Naganu informoval, že z okna vlaku zahlédl v depu v Pardubicích zajímavé drážní zařízení. To jsme ještě dlouho netušili, že „objevená“ pískovací věž údajně vyrobená v NDR existovala u ČSD jen ve třech exemplářích. Našli jsme  způsob, jak si pardubickou věž osahat zblízka. Výsledkem několikaměsíční práce je model věže v komerční verzi v měřítku TT a prototyp téhož v měřítku N. Oba modely budou nabízeny vážným zájemcům výhradně v N-šopíku.

  Bohouš Partyk velmi podrobně popisuje ve svém článku vydaném v těchto dnech na webu „Mašinky.info“ – ZDE [2] – jak jsme díky Oldřichu Čížkovi z Pardubického spolku historie železniční dopravy pardubické depo navštívili, pískovací věž zadokumentovali, změřili a posléze i překreslili v měřítcích 1:120 a 1:160. Vývojové i komerční verze leptu pořídila firma Hauler Brno. Od  počátku jsme počítali s tím, že v jiných modelových měřítcích nebudeme věž připravovat. Se znalostí současného českého modelářského trhu nemá cenu ani v měřítcích TT a N a priori uvažovat o malosériové výrobě modelu tohoto železničního objektu.

[3]

Obr. 1 – Model pískovací věže v měřítku TT

[4] [5]

 Obr. 2 – Prototyp modelu pískovací věže v měřítku N

  První prototyp modelu byl připraven v měřítku 1:120. Věž je v převážné míře zhotovena z vyleptaného mosazného plechu tl. 0,16 mm. Nosné díly jsou z mosazných trubiček, konstrukční doplňky (nálitky, čerpadla aj.) pak z odlitků, hadice z tenkých měděných drátů.
Jelikož originální věž je velice složitá (členitá) konstrukce s řadou detailů, navíc ve značně „nesympatickém“ rozměru (vysoká, leč symetrická věž s žebříky, ochozy, zábradlími atd.), bylo od počátku zřejmé, že některé detaily bude nutné na modelech zjednodušit, zejm. pak u měřítka N. U tohoto měřítka pak bylo nutné s ohledem na zajištění pevnosti konstrukce modelu upravit připevnění horní části věže k centrálnímu tubusu. Předpokládám, že tato zjednodušení budou kritizována „počítači nýtů“. Výška modelu pískovací věře v měřítku TT je 140 mm, průměr 25 mm.
Obtížnost sestavení modelu z leptu v obou měřítcích lze klasifikovat stupněm 3 až 4. Zatímco prototyp i první „ostrá verze“ modelu v měřítku TT byly sestavovány kombinací pájení a lepení kaynoakrylátovým lepidlem, prototyp modelu v měřítku N byl celý spájen.
Na základě získaných zkušeností s prototypem v měřítku TT byl připraven komerční aršík (mosazný lept je označen „LEP 19b Pískování PA–TT“). Ten obsahuje upravenou verzi prototypu modelu, ve které byly odstraněny některé drobné chybičky a naopak některé díly byly doplněny o další detaily. Navíc byly do aršíku včleněny jako bonus další užitečné díly, jako jsou žebříky, kanálové poklopy a skříně rozvaděčů. Ty se v depu vždy hodí… Součástí stavebnice budou i další potřebné díly, jako mosazné trubičky aj. Naopak bylo upuštěno od dodávání drážního domku coby sušárny písku. To proto, že takových stavbiček je na trhu ohromné množství a každý modelář má možnost si vybrat „tu svoji“, anebo si takový domek postavit snadno sám.
V současnosti je připravený i podrobný stavební návod, bez kterého by asi bylo opravdu velmi obtížné model pískovací věže postavit. Aniž bychom chtěli složitost stavebnice jakkoliv nadhodnocovat, sestavení je obtížné kvůli velkému počtu dílů. Navíc v některých krocích záleží na přesné posloupnosti montáže dílů.

[6]

Obr. 3 – Ukázka z návodu na stavbu modelu v měřítku TT

  Zatímco na přiložených fotografiích je model pískovací věže v měřítku TT ještě bez povrchově úpravy, prototyp věže v měřítku N má již nástřik základovou barvou (Surfacer 1000).

  Jak je již uvedeno, model pískovací věže v měřítku TT je již v nabídce N-šopíku, model v měřítku N bude připraven, pokud se objeví přiměřený zájem modelářů.

A ještě několik snímků originální předlohy z Pardubic

Foto Bohuslav Partyk, hlav

 

Aktualita: Model pískovací věže v měřítku N byl zadán do výroby.

Hlav, 26. 8. 2013

__________________________________________________

Dodatek k pískovací věži

  Jak už jsem napsal – ZDE [8], model pískovací věže v měřítcích TT a N vzbudil na posledním výměnném setkání modelářů (14. 9. 2013)  zájem. Jedním z kolegů, který si věž odnesl a současně slíbil, že poskytne své poznatky se stavbou, byl i Lukáš Košťál – DK-model. Během pár dní poslal velice zajímavý mail, ze kterého mj. vyplynulo, že objevil stejnou pískovací věž v Kutné Hoře, v rozpadajícím se depu. Tak to nám v Pardubicích neřekli a kdoví, jestli to tam vědí. A Kutnohoráci nás asi nečtou, protože by se jinak určitě pochlubili 🙂 . Fakt je, že podle obrázků Lukáše je tamní věž dosti zachovalá a možná by si zasloužila důstojnější expozici, než aby sloužila jako bidýlko pro ptáky. Ví někdo něco podrobnějšího o této věži?
  Lukáš Košťál nám také poslal několik užitečných poznatků ke stavbě modelu věže v měřítku TT, ale též ke kvalitě leptu, na kterém bohužel našel několik tzv. nedoleptaných míst, což oprávněně považuje za viditelnou chybu firmy Hauler.

Hlav

Snímky pískovací věže z depa Kutná Hora pořízené Lukášem Košťálem

 

 

5 Comments (Open | Close)

5 Comments To "Pískovací věž, kterou jako model ještě nikdo nemá"

#1 Comment By Míra On 15.8.2013 @ 21:03

No tak to je super, aspoň se někdo probudil a dělá a myslí i na N-kaře.
Takže bych udělil cenu ZLATÉ VĚŽE.
Dobré a fajn, vydrž. Míra

#2 Comment By milostt On 17.8.2013 @ 13:28

Velice zajímava česká stavba, už se na ti těším.
miloš

#3 Comment By Franta On 18.8.2013 @ 11:59

Moc hezké, měl bych zájem o N-verzi. Je už dost zájemců? Pokud ano, kdy s ní počítáte do prodeje?

#4 Comment By Bohouš On 20.8.2013 @ 16:09

Pro Míru: Když najdeš sponzora, rád jednu věž pozlatím. Z čistého zlata by to bylo trochu měkké.

#5 Comment By Michal Vondrášek On 30.9.2014 @ 10:02

Dobrý den, pískovací věž jsem úspěšně dokončil. Stavba šla bez významnějších zádrhelů, vše bez problémů pasuje a dobře se staví. Jedině při pájení stočené konzole mezi ochozy (díl C1) jsem si neuvědomil, že ji budu nasazovat na trubku a zaletoval jsem ji, chytrák, zevnitř… No nic, vyčistil jsem to a vše je v pořádku. Děkuji Vám za krásnou stavebnici, která ozdobí mé depo (Auhagen jsem už urval). Hezké dny Michal Vondrášek