- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Několik poznatků k „modelové vodě“ (II.)

[1]Ve stejnojmenném článku jsem 3. března popsal – ZDE [2] – své zkušenosti se dvěma odlévacími hmotami – Křišťálovou pryskyřicí a výrobkem firmy Langmesser – používanými k imitaci vody na kolejišti. Zmínil jsem se i o tom, že tyto produkty mají na rozdíl např. od „vody Polák“, „vody NOCH“ aj. jednu velmi nepříjemnou vlastnost, a to že dosti výrazně vzlínají, což je zřejmě dáno jejich vysokou viskozitou. Tato nectnost mi dlouho ležela v hlavě až do chvíle, když jsem se rozhodl, že uložením k „letnímu spánku“ některé z částí svého zimního oblečení.

  Nebudu rozvádět, že s uložením zimního oblečení jsem to zbytečně přehnal, protože matka příroda nás opět převezla, ale jinak bych si neuvědomil, že to, co vědátoři (určitě za peníze vojáků) vymysleli pro impregnaci oblečení a obuvi by se mohlo hodit i k eliminaci vzlínavosti odlévacích pryskyřic – viz výše.
  A taky že ano. Narychlo jsem páječkou ve zbytku styroduru vytvořil tři mělká jezérka (cca 5 mm do hloubky materiálu), jejichž dno jsem obarvil akrylovými barvami – tak jak se vodní plochy dělají, tj. okolo břehů světle modrou, v hloubce až tmavě zelenou, do toho pár čáranců hnědou barvou. Moc jsem se s tím nepáral…
  Když barvy dokonale zaschly (druhý den), tak jsem dvě ze tří jezérek přestříkal (jedno více, druhé méně) sprejem koupeným v drogerii – v daném případě zn. „Aquastop“ od firmy KIWI (myslím si, že stejných sajrajtů se prodává mnoho pod různým označením, a že všechny jsou stejně plněny z jedné velké cisterny… 🙂 ).

[3]

Obr. 1 – Aquastop od firmy KIWI

  S návodem na spreji jsem se nezdržoval, protože je psán tak malými písmenky, že to stejně není pro lidi čitelné. Prostě jsem jezérka párkrát přestříkal sprejem a nechal to další den zaschnout. Jedno jezérko jsem před postřikem uchránil, abych mohl srovnávat.
  Třetí den jsem standardním postupem namíchal přiměřené množství Křišťálové pryskyřice (dále jen „KP“) a rozlil ji do jezérek – jednoho bez aplikace Aquastop a dvou s touto aplikací. Musím dodat, že KP už mám doma více jak rok, takže její hustota je větší, než když je nová. Tudíž i po smíchání měla hustou konzistenci, asi jako med než zkrystalizuje. To možná ovlivnilo výsledky testu. Nicméně, už při nalévání KP bylo patrné, že v jezérkách ošetřených Aquastop se jí moc nechtělo rozlévat. Měla tendenci vytvářet okraj, jako když se rozlévá čokoláda po korpusu dortu. A já věděl, že nápad funguje.

[4]

[5]

Obr. 2, 3 – Křišťálová pryskyřice nalitá do jezérka ošetřeného Aquastop (bublinky uvnitř pryskyřice na makrofotografii nejsou způsobené chemickou reakcí s Aquastop, ale byly zřejmě do pryskyřice zaneseny nevhodným (rychlým) mícháním

[6]

[7]

Obr. 4, 5 – Druhý pár snímků pořízené z jiného pohledu rovněž dokumentují „neochotu“ pryskyřice rozlévat se po ploše ošetřené Aquastop. Některé okraje tvrdnoucí hmoty jsem zkoušel „vytáhnout“ párátkem, což se dařilo… 

  Naprosto opačně se KP chovala při rozlévání v jezérku neošetřeném Aquastop. Ale to už známe z minulých testů. Díky vysoké viskozitě má KP tendenci vzlínat po stěnách, o to víc pak mezi jemným pískem, kamínky, imitací trávy, po křovinách, stromech, zdech vodních staveb apod., což ve výsledku vypadá velmi škaredě.

[8]

[9]

Obr. 6, 7 – Pro srovnání snímky dokumentující nalití Křišťálové pryskyřice na plochu neošetřenou Aquastop; zvl. v zadní části je patrné silné vzlínání pryskyřice po stěně jezérka

 

Závěr

  Jsem přesvědčen (a taky jsem si to na malém vzorečku vyzkoušel), že když se dno budoucí vodní plochy, potůčku, říčky, vč. okolí, kde už může být instalovaná tráva, stromy atd., ošetří sprejem typu Aquastop, že k nepěknému vzlínání nedojde. Není tedy třeba až po aplikaci modelové vody okraj vodní plochy upravovat a opravovat, jak doporučují někteří zkušení modeláři. Tedy – není třeba? To samozřejmě bude záležet na tom, jak moc se nám povede modelovou vodu zmíněným sprejem zkrotit 🙂 .

Foto hlav

 

3 Comments (Open | Close)

3 Comments To "Několik poznatků k „modelové vodě“ (II.)"

#1 Comment By Jindra On 3.4.2013 @ 17:09

Honzo, já ti věřil, že to dokážeš :o)

#2 Comment By Bohouš On 3.4.2013 @ 22:51

Honzo, výborný nápad. Gratuluji, je to na modelářskou Nobelovu cenu (rozuměj, panáka od každého v příští hospodě …)

#3 Comment By Zdeněk Slabý On 15.4.2013 @ 21:21

Jen aby to Bohouš splnil…….