Pošli příspěvek 'Návěstidla na modelových kolejištích - seminář' známému

Pošli kopii příspěvku 'Návěstidla na modelových kolejištích - seminář' známému

* Required Field






Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.



Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.


E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Rubrika: VARIO, ZPRÁVY

komentáře 4

  1. Bohouš napsal:

    Mohu jen potvrdit výše napsanou chválu. Lektor byl fakt odborníkem a tím, že sám je modelář, měl mnoho praktických poznámek. Zbývá mi jen dodat, že bych přátelům z Peček doporučil seminář ještě zopakovat (možná i víckrát v nějakých rozestupech) a předem ho ještě víc propagovat např. i na diskusním fóru. A CD, tak i „značky“, dát do prodeje v e-shopu. Je jasné, že CD se bude kopírovat (jsme už tací …), ale když už jednou bylo sestavené, ztrátové to nebude.
    A pokud někdo potřebuje úplně aktuální předpisy, nalezne je zde: http://provoz.szdc.cz/portal/Show.aspx?oid=530731

  2. Bohouš napsal:

    … a ještě pár historických kousků:
    Návěstní předpisy rakousko-uherských drah (Signalvorschriften), 1913 (pdf)
    Návestné predpisy ČSD, 1946 (pdf)
    Návěstní předpisy ČSD, 1954 (pdf)
    na http://vlaky.bestsite.cz/zeleznice/navestni-predpisy-2-10.htm

  3. Jiroch napsal:

    Přeji dobrý den a prosím osoby znalé, zda by mi na této stránce mohli odpovědět na následující otázku:

    V literatuře jsem četl o nátěru stožáru návěstidel, která platí pro vlak i pro posun. V jednom zdroji bylo uvedeno, že pro tento případ mají bílé pruhy poloviční výšku červených, v podle jiného zdroje mají bíle pruhy třetinovou výšku červených. Jak jsem se dočetl v jiném zdroji, byla původní poloviční výška bílých pruhů nahrazena třetinovou kolem roku 1980. Děkuji za odpověď. Jiroch

  4. Bohouš napsal:

    Doposud jsem všude četl, že v případě, že návěstidlo platí i pro posun, má poměr výšky červených pruhů k bílým rovný 2:1. Nikdy jsem neviděl 3:1. Když jsem začal pátrat, tak jsem zjistil, že platí stále 2:1, ale mírně modifikované. Označovací pás má předepsanou výšku 2000 mm, z toho jsou tři části červené 500 – 520 mm a dvě bílé (ty potom vychází 250 – 220 mm). Tedy přesný poměr je 2:1 až 2,36:1.
    Česká norma je zde: http://public.rfx.cz/Lienert/2/TNZ342605.pdf, obrazová příloha pak zde: http://public.rfx.cz/Lienert/2/TNZ342605_OP.pdf, slovenská je zde:http://www.masinky.info/content/download/436/2855/version/1/file/TNZ_34_2605.pdf.
    Takže bych se pořád držel té poloviční hodnoty. Ta třetina možná vznikla nedorozuměním, protože je to třetina celé délky, ne třetina červené části.

Vložit komentář

Text komentáře: