Pošli příspěvek 'Modely tramvají Aleše Zacha' známému

Pošli kopii příspěvku 'Modely tramvají Aleše Zacha' známému

* Required Field






Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.



Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.


E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Rubrika: FOTOGALERIE, Kolejiště, VARIO, ZPRÁVY

komentáře 4

  1. Ronoath napsal:

    Díky moc za tento příspěvek; za odkaz na web. Báječné modely! Zejména má oblíbená T6A5 ve dvojici mě skutečně dostala. Panu Zachovi velmi fandím! Překrásná práce!

  2. Miloš napsal:

    Moc pěkný článek a odkaz na webovky pana Zacha, rád jsem si je opět po letech prohlédl, opravdu úctyhodné modely.
    Měl bych jen malou připomínku, ve Vašem úvodu píšete…“ v měřítku 1, ale má být II (2). (Měřítko 1 je 1 : 32). Ale to jen tak na okraj…
    Děkuji za inspirativní čtení a přeji klidné léto.

  3. admin napsal:

    Dobrý den,
    děkuji za příspěvek do diskuse k článku, který vyšel na mém webu před 10 lety. Jak tak koukám na počet přístupů, tak si ho za tu dobu rozkliklo téměř 24tis. čtenářů. V tomto ohledu je podivné, že nikdo si dosud nevšiml onoho kritického údaje ve druhém odstavci, na který upozorňujete – tedy zdali měřítko použité Alešem Zachem je podle norem správně označené jako „1“, nebo by mělo být „II“.
    Já to fakt nevím přesně a přiznávám, že u těch velkých měřítek v tom mám odjakživa „hokej“, byť v archivu mám několik podkladů na téma „modelářská měřítka“, ať už oficiálních (normy), nebo článkových. Faktem je, že bezpočtukrát jsem tento problém studoval, ale nikdy si ho dokonale nezapamatoval. 🙂

    Je mi také divné, že by Aleš, když jsem mu tenkrát dával číst rukopis, právě tento údaj přehlédl.

    Vždycky když si nevím rady stran velkých měřítek, tak nakouknu na Parostroj.net, kde rovněž před lety publikoval Ing. Ivo Mahel článek Měřítka a velikosti železničních modelů. Kromě základních údajů tam jsou totiž vzpomenuté také výjimky, resp. starší hodnoty.

    Aniž bych chtěl otevírat na toto téma nějakou novou diskusi, resp. ve svém textu opravovat cit. údaj, musím přiznat, že podle Mahelova článku se skutečně zdá, že modelová velikost modelů (v daném případě Zachových tramvají), které jezdí po kolejích s rozchodem 63,5 mm (bez ohledu na to, že někdy se uvádí 64 nebo 65 mm) a modely jsou v měřítku 1:22,5 by ve skutečném poměru ke kolejím 1435 mm (resp. 1250 – 1700 mm) měla být velikost označena jako „II“.

    Pokud bude chtít někdo tento problém komentovat moudřeji, rád mu dám prostor. Vám Miloši děkuji za pozornost.

    Hlaváček

  4. Alena napsal:

    Dobrý den, prosím,dal by se sehnat model tramvaje T1 na modelové kolejiště velikosti TT 1:120? Nevím, kam se obrátit. (Dárek k Vánocům)

Vložit komentář

Text komentáře: