- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Model Hobby 2012 Praha

[1]S podzimem přecházejí modelářské žně. Kdyby měl každý týden dva víkendy, asi by je pořadatelé nejrůznějších veletrhů, výstav, prezentací, profesních sešlostí a bůhvíjakých aktivit naplnili. Takhle se „boxují“ o přízeň návštěvníků a ti aby se přetrhli, kde být a kde nikoliv. Všechno se totiž dá stihnout velmi obtížně. Výstavě Model Hobby na výstavišti v Praze-Letňanech jsem tentokrát dal přednost před eDay, jenž se konal ve stejném termínu. Asi jsem udělal dobře, protože v Letňanech jsem potkal fůru kamarádů.

  Jelikož už vím, jak to v Letňanech chodí, měl jsem v peněžence připravené drobné na vstupenku. Tam totiž rok co rok sedí v pokladnách nerudné báby, které se snad vyžívají v buzerování příchozích, aby platili drobnými. Nejdříve napočítají nehorázné vstupné za rodiče, děti, babičku a snad i kočárek s panenkou, a pak nemají nazpět, když na ně hlava rodiny vytáhne tisícovku. Kde tam v polích kilometry od civilizace si má po ránu člověk proměnit? Letos (ve čtvrtek) to bylo o to pikantnější, že pokladny byly vystrčeny před plotem areálu, bez přístřešků a k tomu pršelo. Pro děti bez pláštěnek bylo čekání u pokladen s neskutečně pomalými pokladními trápením, já skřípal zuby, mj. i proto, že tady na rozdíl od zbytku světa neuznávají vstupné pro důchodce.
  Šel jsem si proto hned po příchodu spláchnout žáhu třetinkou piva. Mezi tím se dostavil Fulda a mohla začít návštěva veletrhu Model Hobby 2012. Potkali jsme se u stánku firmy SOMATY Benešov ZDE [2], která u nás zastupuje firmu OLFA. S Matysovými si vždycky rád pokecám a to nejen o skvělých nástrojích známé japonské firmy, které tvoří část našeho sortimentu v N-šopíku – ZDE [3].

*   *   *   *   *

   Hned v průčelí za vchodem do hlavní „modelářské“ haly jsme pokoukali u vitrínek s výrobky věhlasných modelářských firem. To jsme ještě netušili, že tentokrát bude na place převaha vláčků oproti vrtulníkům aj. modelům.
  Celý roh haly obsadili pánové z Peček. Franta Dvořáček a spol. přivezl polovinu svého obchodu a několik kolejišť. Dalo se tušit, že zde potkáme první kamarády, ale že zde budou hned po ránu nakupovat téměř všichni členové českobudějovické sekce našeho virtuálního modelářské spolku, to jsem nepředpokládal. Inu, zase nás předběhli. Jirka Kubík hned po pár uvítacích větách skromně vytáhl z ruksaku zcela nový model úzkorozchodné mašinky v měřítku N z jindřichohradecké dráhy. Šest a půl milimetrový rozchod koleček bylo možné posadit jen na zkušební kolej Vaška Podrackého, který zde vystavoval svůj skvělý panel se Z-tkovými vláčky. Obdivné pokyvování hlavami nad Jirkovým novým modelem znamenalo hluboké uznání jeho skvělé modelářské práce.

 

*   *   *   *   *

  Také Ing. Švígler z PlzněZDE [5] přivezl velkou část svého obchodu. Moc se mi to hodilo, protože mi právě došla Nochova hmota na skály (60880). Ben Model (ZDE [6]) spolu se Zerbou provozovali dost veliké kolejiště. Franc Van der Ben působil v prvním okamžiku sklesle, ale když byl osloven netradičním požadavkem Fuldy na koupi motorku pro jednu zlobivou mašinku, coby správný obchodník ožil. U Merkurů si děti tradičně sestavovali stavebnice a Fulda si šel popovídat se spolužáky, kteří dnes vlastní firmu Merkur. V náhodném výčtu vystavovatelů už nesmím zapomenout jen na Josefa Vítovského a jeho přívěs s kolejištěm v „zahradním měřítku“ G. Je nanejvýš pravděpodobné, že na příští prezentaci tohoto velmi zajímavého exponátu už bude kolejiště fungovat v digitálním režimu obsloužené komponenty ze systému DIGI-CZ – ZDE [7].

*   *   *   *   *

Nebylo by spravedlivé neutrousit poznámku o dalších vystavovaných modelech z kategorií auta, lodě, ponorky, letadla či vrtulníky. Ano, byly v Letňanech, ale podle nás nikoliv ve velkých počtech (kromě letadel). Bylo na co koukat a to je důležitější.

 

  Prodejní výstavy mám rád. A myslím nejsem sám. Už se těším do Lipska.

 Foto hlav