- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Modelářská atrakce v Napajedlech

[1]Původně to vypadalo, že se do Napajedel sjede nemálo vyznavačů měřítka TT, které sem pozvala iniciativní skupina modelářů této zababovské sekce (TT-ČSD). Prohloupil každý, kdo si neudělal čas. Nakonec se zde sice uskutečnilo výjezdní zasedání Modelářské besedy ze sportbaru Nagano, jež se zde setkala s organizátory akce. Odměnou všem přítomným byl velice příjemný víkend v kempu Pahrbek poblíž Napajedel a překvapivě velký zájem návštěvníků, které přilákaly mašinky.

Pahrbek

  Je to dálka cestovat na východ Moravy. Snad kdyby sem nevedla cesta po tankodromu, vznešeně zvaném česká dálnice D1. Kemp Pahrbek na břehu řeky Moravy je velmi kvalitně zařízený. Nové chatky s plnohodnotnou výbavou, celodenně otevřený bufet a restaurace, veliké zatravněné plochy okolo řeky, sportoviště. Většinu turistů zajisté lákají cyklostezky lemující řeku a Baťův kanál. Setkání modelářů se uskutečnilo v již nevyužívané staré restauraci, která bude přestavěna na přístaviště. „Počítáme s tím, že atraktivita našeho kempu se bude zvyšovat, protože se zde začne realizovat záměr na výraznější využití Baťova kanálu k turistice. Tady z toho objektu se bude dělat přístaviště,“ vysvětlil nám správce kempu, který překypoval ochotou při instalaci layoutu, s pomocí a dalšími službami, jako např. sehnáním džbánků na pivo. Bylo mu nejspíš jasné, že modely vláčků přilákají hosty, což se nakonec opravdu stalo.  

We cannot display this gallery

Stavba layoutu

  Každý to zná. Nanosit bedny s moduly, rozšroubovat je, rozložit všechno po zemi, vztyčit moduly na nohy, propojit je, instalovat elektrické a elektronické rozvody a konečně vyzkoušet provoz – a je to! Že to zabere několik hodin a bolí potom celé tělo se obvykle nezdůrazňuje. Mně rozbolela i hlava. Layout z bezmála 25 modulů byl zajímavě řešen. Opět platí, že někdy méně znamená více. 

We cannot display this gallery

Návštěvníci

  Ve třech vlnách se v sobotu a v neděli výstavkou modelové železnice přehnali návštěvníci z blízka i daleka. Dotazy nebraly konce. Kluci i holky poskakovali po židličkách rozmístěných podél modulů, bez kterých by kolejiště nespatřili. Norma FREMO není dětem nakloněna. Není však nikterak přívětivá ani pro nás nedovyrostlé. Kupodivu, žádný z malých návštěvníků se ze židliček nezřítil, z čeho usuzuji, že u nás na Moravě jsou děti šikovnější než tady v Čechách.

We cannot display this gallery

Parní stroj

  Nedávno dokončená částečná rekonstrukce mého parního stroje přispěla k tomu, že jsem ho přibalil do kufru. Osazenstvo Modelářské besedy mne k tomu totiž vyzvalo. Myslel jsem si, že pánům kolegům (a kolegyním) stroj ukážu a zase ho zabalím do kufru. To jsem se ale přepočítal. Parní stroj prakticky neměl čas v Napajedlech vychladnout. Naprosto jsem ovšem nedocenil množství destilované vody a lihu, který tam spotřebuju k provozním atrakcím. „Dědo, pojď se už dívat na mašinky,“ žadonil pětiletý kluk, který se nemohl dočkat, až se v kotli vytvoří pára. Jeho děda si však přinesl židli a sedl si metr před model. „Dej mi pokoj, já tady mám vzpomínky na minulost,“ odsekl vnoučkovi. A když se stroj roztočil, byl jako u vytržení. Také všechny malé děti se na tu točící a pšoukající věc koukaly jako na zjevení. Z čehož plyne, že parní stroj už zřejmě vypadl z učebních osnov našich škol. Což mne už dříve přivedlo na myšlenku, že začnu objíždět školy a budu nabízet pedagogickému sboru pomoc a dětem osvětu. Aby věděly, co nás čeká, až to naši vládní panáčci jednoho krásného dne dotáhnou až do úplného „black-outu“ (nechci používat přesnější český výraz, co kdyby to četly děti).

We cannot display this gallery

Modelařina

  I na modelařinu zbyl čas. Sice ne mnoho, ale trošku přece ano. Pan kolega Haertl se ujal předvedení několik postupů při zatravňování, flokování statické trávy, vyrábění keřů či „oživování“ komerčně vyráběných modelových stromečků. Osobně jsem byl překvapen hned několikrát. Např., že výrobky firmy Polák nejsou ani zdaleka tak špatné, jak jsem o nich slyšel odsudky z úst některých modelářů, ale naopak, že to jsou skvělé výrobky. Nebo, že levné čínské stromky (dovezl jsem jich krabici na  ukázku) lze velice snadno zatraktivnit – zase díky prostředkům od firmy Polák. Nebo, že udělat opravdu dokonalý keř z materiálů Polák je brnkačka – tedy když se to umí. Také váženému čtenáři dávám na zváženou prohlédnout si obrázky kruhové výtopny (dílo kolegy Fučíka). Slepil ji dobře a pevně, osadil ji zavíracími vraty, ale já na ní cením, jak ji pěkně natřel. Poučné je, že si dovezl pouze olejové barvy pro umělce, které se štětečkem nanášejí na plastové díly nekonečně lépe jak všechny modelářské (rychleschnoucí) barvy.  

We cannot display this gallery

Logistika

  Bylo o nás postaráno báječně. Nemluvím teď o bufetu, kde se jeden večer snad nedostavil kuchař a bufet byl přítomnými rekreanty vyžrán do dna. Narážím na dokonalý servis paní hostitelky Renaty. Ta si každou chvilku odskočila nakojit malou Justýnku, ale vždycky když přišla nazpátek, přinesla plech čerstvých buchet, jednohubek apod. O zásobách tekutých nápojů nemluvě. Kdyby jich měli stejně tolik jako my chudáci v Havířově… Pravda, buřty z jednoho výzkumného ústavu opékané večer na ohni také chutnaly. 

We cannot display this gallery

Místo závěru
 
  Nepřísluší mi hodnotit účast či neúčast členů zababovské sekce TT-ČSD na této akci. Doslech jsem se jen, že v jejich řadách bylo voláno po nějaké letní akci. Tu iniciativní skupina připravila, nicméně Napajedla jsou asi pro mnohé daleko. To se nedá nic dělat. Pokud jde o mne a další zúčastněné N-kaře, stavebních setkání není nikdy dost a tak se sem za rok rád vrátím. Budou-li ještě nějací ochotní organizátoři ochotni obdobnou akci zorganizovat.

[2]

Foto a video hlav a J. Fučík

Video: http://www.youtube.com/watch?v=UPeo3DA4CaM [3]

 

 

 

1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Modelářská atrakce v Napajedlech"

#1 Comment By milan ferdián On 11.9.2012 @ 16:48

Velmi pěkně popsané setkání a když vidím ty nadšené a spokojené obličeje, vidím že se zdařilo. Jen drobná poznámka: Když jsem viděl tu rotundu, tak se mi v kapse otevřel n.. Milan