Patinovací barvy Floquil™ v praktickém balení (II.)

Přibližně před dvěma měsíci jsem referoval o patinovacích barvách Floquil™ – ZDE -, které jsou už velmi dávno známé v Americe. Mezi tím se nám podařilo získat vzorky a vyzkoušet je. Ze tří vyráběných sad jsme měli k dispozici sadu označenou F3801, jež obsahuje odstíny Rail Brown („železniční hnědá“), Rail Tie Brown (doslova železniční pražec dřevěný, imitující odstínem barvu prachu z brzd, který ulpívá na pražcích, štěrku, podvozcích vozidel) a Rust (rezavá). Tyto odstíny (resp. jejich kombinace) umožňují imitovat různé barevné škály vznikající v reálných podmínkách železnice vlivem povětrnostních vlivů.

  Jestliže jsem v minulém příspěvku napsal, že patinovací barvy jsou adjustované v tubách s aplikačním hrotem, které připomínají u nás velmi dobře známý tzv. „zvýrazňovač“ (též „tlustý fix“), tak ten příměr je opravdu velmi přibližný. Nepodrobil jsem testované barvy „pitvě“, ale podle všeho jsou vnitřnosti tuby vymyšlené velmi chytře.
  Po vyjmutí tub z blistru a sejmutí víčka (které těsní velmi silně, takže k sejmutí je nutné vyvinout značnou sílu) se objeví čistý bílý klínovitě seříznutý hrot, materiálem připomínající filc. Když se hrot opře o podložku a přitlačí se k ní, hrot se zasune do těla tuby a během pár vteřin je patrné, jak se napouští barvou. Nyní už je možné barvu aplikovat na bok kolejnice, resp. podle odstínu barvy tam, kde je potřeba. Po skončení barvení se na tubu nasadí víčko. Popisovaný postup je patrný na obrázcích.

Obr. 1 – Originálně zabalené patinovací barvy Floquil™

Obr. 2 – Barvy po vyjmutí z blistru

Obr. 3 – Barvení se „nastartuje“ stlačením hrotu

br. Obr. 4 – Po uvolnění hrotu se během pár vteřin barva napustí do hrotu

Obr. 5 – totéž

Obr. 6 – Barva se spouští v přiměřeném množství

Obr. 7 – Barvení boku kolejí. Barva ihned zasychá, po zaschnutí je matná

Obr. 8, 9 – Vzorky aplikace patinovacích barev Floquil™

Obr. 10 – Bezpečnostní výstraha na obalu

Foto hlav, B. Partyk

 

 

Rubrika: DÍLNA, Materiál, ZPRÁVY

komentáře 3

  1. Tom napsal:

    Tak kdy budou na N-ŠOPÍKu? Už si na ně brousím zuby, tak aby mi je někdo nevyfoukl? 🙂

  2. admin napsal:

    Bohužel, než jsem stačil první zásilku patinovacích fixů nabídnout v N-šopíku, byly fuč. Většina se jich prodala na sobotní burze, poslední před hodinou. V tomto okamžiku není jasné, jestli se nám podaří objednávku z USA zopakovat. Hlav.

  3. Tom napsal:

    🙁

Vložit komentář

Text komentáře: