- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Temelín jinak

Mimořádně zajímavý, poučný a pro každého modeláře – NE-elektrikáře velmi potřebný příspěvek publikoval před pár týdny (a doplnil před pár dny) na svém webu Bohouš Partyk – ZDE [1]. Ačkoliv z naprosto pochopitelných a správných důvodů se na konci článku laik nedozví, jak si má takový zdroj postavit – protože a jelikož se v něm jedná o životu nebezpečném napětí! -, i tato jeho úvaha nad koncepcí napájecího zdroje pro kolejiště, návrh a popis realizovaného zdroje má pro každého modeláře velký význam.

  V textu se autor  zabývá čtyřmi problémy – napájením trakce, vč. volby napětí, napájením příslušenství, dalšími potřebami napájení na kolejišti a také dává doporučení kam v prostoru kolejiště umístit zdroj napájení. Text je doplněn celou řadou konkrétního návodů a popis je vhodně doplněn obrázky.
  Je nanejvýš užitečné, že Bohouš Partyk založil web, který nejspíš bude (s ohledem na jeho profesi) hodně zaměřený na problematiku elektrotechniky (a určitě i další související odbornosti), tj. odbornost, která je – co si budeme povídat – alfou a omegou modelového kolejiště. Partykův web Mašinky.info určitě bude v krátké době značně konkurovat několika málo jiným českým informačním zdrojům zaměřeným na toto téma, ale hlavně bude velkým přínosem pro všechny železničním modeláře. Takže jej vřele doporučuji sledovat a podporovat racionální diskusí.