- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Nohab BOB DB v N-ku – jen pár vět a obrázků

[1]Když jsem před nedávnem popisoval model švédské lokomotivy NOHAB v analogovém provedení od firmy KATO (v měřítku N) – ZDE [2], jež mi po posazení na koleje připomínala bzukot čmeláka, byl jsem napnutý, jak bude jezdit model v barvách Bayrische Oberlandenbahn, který jsem si objednal hned s dekodérem. Opět se mi chce zvolat: „Od nynějška kupuju už jen lokomotivy od KATO!“

 

  Model dieselové lokomotivy Nohab charakterizuje naprosto klidný a velmi tichý chod. Lokomotiva snad díky svým šesti nápravám na dvou podvozcích přejede i všechny „díry“ a zatím nedokonalé kolejové přechody na mém právě budovaném kolejišti. Až jsem se divil. Naprosto bez problémů projede oblouky R1, ve kterých mám instalované obloukové výhybky R1/R2. S digitálním ovladačem LENZ bylo možné jet dlouhou dobu nejmenší možnou rychlostí, aniž by se lokomotiva zastavila, maximální rychlost byla odhadem nad limitem modelové rychlosti pro tuto lokomotivu. Podotýkám, že v osazeném dekodéru zatím nebyly měněny tovární hodnoty.
  Ostatně, standardní naprogramování dekodéru se prozatím jeví jako optimální, leč… Už když jsem rozbalil zásilku od DM-TOYS.de a zjistil, že lokomotiva je osazena dekodérem  Doehler & Haass (DH05A), trošku ve mně hrklo. Prodejce ve své nabídce neuvádí, jaký dekodér v lokomotivě bude, jen nabízí možnost instalovat dekodér typu „DCC“ nebo „Seletric“. Pravda, já se o typ dekodéru nezajímal. Hrklo ve mně ne proto, že bych měl nějaké negativní informace či zkušenosti o dekodérech Doehler & Haass (zatím je opravdu nemám), ale protože jsou jiné, než mé oblíbené cTelektronic. Jak jiné, o tom během dohledné doby pojedná jiný autor v samostatném článku. O několika parametrech dekodéru Doehler & Haass ve srovnání s cTelektronic jsme se již zmínili ZDE [3]. Otázka je, jestli těch odlišností nebude zase až moc a hlavně, zda-li budou programovatelné obvyklými metodami (a nevzniknou-li mi stejné problémy jako kdysi s dekodéry Digitrax). Ale to se uvidí…
  Lokomotivě při jízdě vpřed svítí najednou všechna tři světla, mající teple žlutou barvu (reflektor nemá odlišnou barvu světla), což je dáno tím, že světlomety jsou „napájeny“ jedinou LED SMD svítící do jednoho rozvětveného světlovodu. Po změně směru jízdy se tatáž světla rozsvítí na druhém (symetrickém) čelu lokomotivy. Zadní červená světla nejsou instalovaná.
  Kvalita barevného provedení karoserie (barvy červená, stříbrná, tmavě šedá a černá) je výborná, nápisy jsou dokonale čitelné. Zasklení oken je rovněž pěkné, okna jsou orámována přesnými stříbrnými, resp. černými rámečky. Lokomotiva má instalovaná spřáhla a pluhy (další dva pluhy jsou zabaleny jako příslušenství). Nevidím na ní nic, co by mi vadilo. Sejmutí karosérie jde velmi snadno vychýlením bočních stěn nehty a jemným vyklepnutím stroje. V horní části je deska plošného spoje s konektorem, do kterého je zasazen dekodér. Další detailní demontáž jsem neprováděl.
  Ve dně krabičky je umístěn tradičně velmi pečlivě vypracovaný a čitelný montážní náčrtek jednotlivých dílů lokomotivy s přehledem náhradních dílů (vč. jejich cen a dostupnosti).

[4]

[5]

[6]

[7]

 

Foto hlav

 

7 Comments (Open | Close)

7 Comments To "Nohab BOB DB v N-ku – jen pár vět a obrázků"

#1 Comment By brejsak On 31.1.2012 @ 21:07

Opravdu pěkná lokomotiva, super jízdní vlastnosti,můžu jen potvrdit. A jak autor popisuje výše, proto já raději kupuji lokomotivy bez dekoderů, když prodejce neuvádí typ a raději si namontuji ten, který vyhovuje mně.

#2 Comment By admin On 1.2.2012 @ 09:56

Karle, mailem mi přišel požadavek, abys vyfotil vnitřek tvé Nohabky bez a s dekodérem. Obětuj se… hlav.

#3 Comment By Jaroslav Vorlíček On 1.2.2012 @ 17:15

Kolego Karle, tím otravou jsem byl já, a hned osvětlím důvod. Dle obrázků a z popisu Honzy je patrno, že NOHABka je osazena dekodérem DH05A. Protože jich několik vlasním a dělám s nimi přestavbu „Z“ diesla viz článek na „HV“ tak vím, že dekodér má rozteč vývodů 1,1 mm, což je mimo standard. Na fotkách je přiletován konektor, a protože nejbližší rozteč je 1 mm, tak se domnívám, že je použit konektor právě s touto roztečí (D+H dekodér s konektorem nevyrábí). Proto se také domnívám, že konektor netypicky naletovali u prodejce. Ale problém je v tom, že jak DCX75, tak např ZIMO-MX621 nebo i Fleischmann 685302 se vyrábějí s roztečí 1,27 mm (palcovou). Proto mne zajímalo jaké jste mněl vy „štěstí“, že Vám tam Váš dekodér pasoval a jaký to vlastně byl byl.

#4 Comment By brejsak On 1.2.2012 @ 22:31

Jo, samozřejmě to vyfotím a pošlu, jinak jsem osazoval Lenz silver mini+ a pasoval přesně, dokonce líp drží než v Minitrixu.

#5 Comment By Pavel-HP On 2.2.2012 @ 16:00

Tak se mi poštěstilo a obě Nohabky jsem měl možno vidět na živo. Vlasně všechny tři. Víc jich k vidění u Kato nebylo. Hezké kousky. Taky se tam proháněly ty dlouhé „lochnesky“, kterým fandí Honza M. Bylo se na co koukat, ale N-ko není moje krevní skupina a tak jsem pokračoval k dalším expozicím. Pavel-HP. (Autor této poznámky zřejmě popisuje svoje poznatky z veletrhu v Norimberku 2012 – J. H.)

#6 Comment By hlav On 3.2.2012 @ 20:47

Na přání J. Vorlíčka byly k prvnímu článku, kde představujeme model NOHAB – [2]-, pořízeny fotografie, které ukazují, jak snadná je u tohoto modelu od KATO digitalizace. Autor osadil konektor připravený výrobcem dekodérem Lenz silver mini+ – a hotovo.

#7 Pingback By Honzíkovy vláčky » Blog Archive » NOHAB v N-ku od Kato – modelářská lahůdka On 16.2.2022 @ 10:32

[…] o Nohabce od KATO píšu ZDE. Ale to už jsem po těch letech zapomněl […]