- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Kdo ho má menšího, aneb Z diskuse dvou modelářských dědků

[1]Od pradávna se chlapi přou o cokoliv: kdo je chytřejší, kdo má víc peněž, kdo má hezčí auto či manželku, kdo ho má delšího atd. Nedej bože, když se u těchto žabomyších válek posilní nějakým tím panákem. S přítelem Jardou jsme byli zcela střízliví a také naše biologické pudy jsou již hodně vyprchané, takže nás ani ve snu nenapadlo přít se o takové banální věci, jak jest výše naznačeno. Leč ke slíbené diskusi:

  „Vracím se k včerejší debatě,“ četl jsem ráno v mailu. „Domnívám se, že nejmenší je ten DH05A-3. Všimni si minima součástek, zadní strana je úplně hladká, jsou tam jen vývody AUX1 a AUX2, což mi nevadí, protože je stejně nepoužiji,“ psal Jarda. „Díky hladké zadní straně ho pomocí oboustranné lepicí pásky nalepím na ten můj tišťáček. Jo, a ty rozměry – 13,2 x 6,8 x 1,4  – jsou skutečně správné, přeměřil jsem je digi-šuplérou.“
  „Pokud jde o nejmenší velikost, tak vedu já, protože DCX75 má „jen“  11 x 7,2 x 1,4 mm,“ kontroval jsem a dodal: „On stejně jak ten první tak ten druhý bude slepovat jeden Číňan či Korejec.“
  „Ano, máš zase pravdu. Ten „tvůj“ má objem 110,88 mm3, ten můj má objem 125,86 mm3. Máš ho sice kratšího, ale já ho mám zase užšího, což je pro mne podstatné kvůli zástavbě,“ odvětil Jarda.
  No, myslím, že bdělý, ostražitý a sečtělý čtenář už pochopil, že jsme nediskutovali o našem mužství či velikosti něčeho jiného, ale o lokomotivních dekodérech. Zvídavému čtenáři ještě napovím, že zatímco Jarda měl na mysli lokodekoréd DH05A-3 od firmy Doehler & Haass, já měl na mysli dekodér DCX75 od firmy cT Elektronik.
  Nicméně, ta finta porovnat velikost dekodéru přes objem mne zaujala. Holt, technik a techniko-právník myslí každý jinak, to je jasná věc…
  Ale to ještě není všechno, pokud jde o Jardovy argumenty k velikosti zmíněných dekodérů. Uvedl dále: „Zajímavé je to s porovnáním cen. DCX75 stál původně 39,90 EUR a nyní stojí už jen 31,90 EUR (např. u Kroise ve Vídni –  pozn. J. H.). Je to jenom náhoda, že DH05A-3 stojí také 31,90 EUR, což je cca 830,-Kč? Je fakt, že DH05A-3 má množstevní slevu a poštovné bude asi lacinější, bude-li nakoupen u tuzemského zastoupení firmy. Zajímavý je i rozdíl mezi cenou dekodéru s vývody a bez vývodů – jsou to 2,0 eura,“ shrnul Jarda.
  Já (abych nezůstal v tom srovnávání pozadu) už učiním jen tuto poznámku: Vystopovat skutečně ten nejmenší lokodekodér na současném trhu, který je možné aplikovat do starších trakčních vozidel v měřítcích N a Z, tedy do těch, u kterých výrobce nepřipravil prostor pro umístění a připojení dekodéru (zpravidla proto, že lokomotiva byla vyrobená dávno před tím, než kdosi vymyslel digitalizaci), není zase až tak jednoduché, protože existují i jiné důležité parametry dekodérů než jen rozměr. Třeba výkon, počet funkcí atd. Ale to ostatně není zase až tak důležité, bavíme-li se o dekodérech pro trakční vozidla zmíněných velikostí, kde obvykle nehrozí, že zatížení motoru bude větší jak 0,5 A a v zásadě budou stačit dva funkční výstupy po 150 mA, protože na víc jak na osvětlení vepředu a vzadu se v těchto mrňousech stejně nezmůžeme (obecně řečeno, leč modelářské zázraky se ději). Nehovořím teď o jiných typech dekodérů (zvukových), protože stále jsem ještě u tématu „kdo ho má menšího“.
  Takže opravdu asi platí, že mezi „obyčejnými“ dekodéry pro lokomotivy jsou dva zmíněné v současnosti ty nejmenší na trhu, protože žádný ze známých dekodérů dalších věhlasných firem prostě menší není. Pokud někdo ví, že to není pravda, rád se nechám poučit…

 Obrazová příloha

Dekodér DH05A-3 (Doehler & Haass)

[2]

[3]

Technická data DH05A-3

Rozměry [mm]                               13,2 x 6,8 x 1,4
Celková zatížitelnost                      0,5 A
Max. výkon motoru                       0,5 A
Max. napětí                                     18 V
Světelné výstupy:                          LV, LR po 150 mA
Funkční výstupy AUX1, AUX2 po 300 mA
Rozměry (d x š x v):                      13,2 x 6,8 x 1,4 mm

Možnosti připojení / označení typu
bez připojovacích drátů                  DH05A-0
s plochým kabelem pro rozhraní
NEM651                                            DH05A-1
se spojovacími dráty                        DH05A-3

___________________________________________________

Dekodér DCX75 (cT Elektronik)

  [4]

[5]

Technická data DCX75

• napětí:                                                       8 – 18 V
• maximální proud:                                    1 A
• maximální proud motoru:                      1A
• funkční výstupy:                                      250 mA
• frekvence motoru:                                   16 kHz nebo 32 kHz
• provozní teplota:                                       -20 až 80° C
• rozměry (d x š x v):                                  11 x 7,2 x 1,4 mm

Všechny výstupy přijímače jsou napájeny interní usměrňovačem, který umožňuje maximální celkový proud 1A. Součet odběru motoru a všech funkčních výstupů nesmí být větší než celkový výkon usměrňovače.

Foto Deohler & Haass; hlav