Nahlédněte do „doupěte robotů“

Čas od času se vylíhne něco nového, zajímavého, poučného. Nejsem asi sám, kdo dnes od Josefa Hanzala z Berouna dostal mail, ve kterém oznamuje vznik nového webu nazvaného RoboDoupě (ZDE). Hanzalovy aktivity jsou mezi mnohými modeláři dostatečně známé prostřednictvím jeho webu Snail Instruments (ZDE), jenž nabízí celou řadu vynikajících elektronických obvodů, motorků, převodovek a dalších „instrumentů“.

  Pravda, v preambuli RoboDoupě se lze dočíst, že nový web je určen pro příznivce a přátele robotiky, s čímž má zajisté železniční modelářství ne mnoho společného. I když?
  Při listování novým webem mne zaujaly hned dva příspěvky – o servomechanismech (ZDE) a jejich ovladačích (ZDE). Není bez zajímavosti, že právě ovládání nejrůznějších mechanismů servy postupně proniká do železničního modelářství (byť lze připustit, že dosti pomalu). Na modelovém kolejišti se dají serva užít především pro ovládání výhybek, ale i všech dalších mechanicky fungujících příslušenství (závory, mechanická návěstí, zavíraní vrat atd.). V tomto smyslu vykonal hodnotné testy Martin Pinta (Lokopin) a někteří další modelářští fandové a publicisté.
  Tak přeju příznivcům a přátelům robotiky, aby jim nový web vzkvétal a vydržel co nejdéle. Občas tam budu listovat také, i když právě elektronice moc nerozumím :-). Možná mne budou následovat i jiní modeláři…

 

Rubrika: ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: