- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Ke stavbě domečků doporučuji VEKAPLAN – II.

Obdržel jsme několik dotazů ke zpracování plastových desek, nesoucích obchodní označení VEKAPLAN. Požádal jsem proto autora původního článku (ZDE [1]), aby se podělil se svými dalšími zkušenostmi. Otázky čtenářů byly orientovány především na používané lepidlo a barvení. (hlav)

Lepení

  Ačkoliv neznám přesné chemické složení desek Vekaplan 1) a tudíž ani neznám doporučení výrobce, na lepení tohoto materiálu se mi osvědčilo vteřinové lepidlo Loctite (v balení 3 g). Ovšem poté, co jej u nás v drogerii zdražili na 35 Kč za tubičku, a ani jinde se nedá koupit levněji, přešel jsem na lepidlo Soudal „Cyanofix“ 20 g za 110 Kč.
  Lepidlo lepí dokonale a jak jsem napsal, lepený spoj se nedá utrhnout. Dokonce jsem zkusil i „retušování spoje“ dvou desek, čemuž říkám spojení dvou zbytků, které spolu dají potřebný rozměr. Lepený spoj je tak dokonalý, že prakticky není viditelná spára, takže ji není třeba tmelit. Stačí vzít slabý odřezek, matnou stranou jej nalepit na povrch, a po cca 10ti minutách odříznout a zabrousit. Po nástřiku základovou barvou se vše krásně schová.

Barvení

  Svoje modely z desek Vekaplan jsem dříve stříkal základovou „klasikou“ na auta, nesoucí označení „Motip“ nebo Plastikote“. Červená základovka byla v pohodě, ale špatně se pak překrývala povrchovou barvou (chtělo to přestříkat ji několika vrstvami). Ostatní odstíny této barvy bílá, černá a šedá nestály za nic. Leskly se a zalévaly detaily.
  Dnes stříkám základ stříkacím tmelem Mr. Surfacer 1000 od Günze a na povrch používám dle potřeby akrylovou nebo olejovou barvou. Např. na hlavní budovu pily jsem použil akrylovou barvu, kterou jsem nanášel pistolí. Na dřevěnou budovu jsem pak aplikoval olejovou barvu (štětcem), konkrétně umbru pálenou, samozřejmě ředěnou kobaltovým sikativem, který materiálu neublíží, ani když není opatřen základovou barvou. Takže barvit akrylem nebo olejem je rozhodně to nejlepší řešení.
  Acetonové barvy raději nedoporučuji. Mám za to, že i vteřinové lepidlo obsahuje rozpouštědlo na bází podobné složení acetonu, který nejspíš materiál naleptává. To lze využít při lepení (viz výše), ale acetonová barva by nejspíš poškodila povrch materiálu.
  Podotýkám jen, že Vekaplan je z výroby opatřen samolepící „igelitovou“ folií, kterou je třeba před lepením a barvením sundat.

________________________________________________

1) Nezávisle na sdělení autora jsem oslovil prodejce desek Vekaplan – CAD-PRO spol. s r. o., Hranická 93, 757 01 Valašské Meziříčí – http://www.cad-pro.cz/obchod.htm [2]. Obratem mi na několik otázek odpověděla paní Marečková. Firma doporučuje lepit desky Vekaplan SF či K lepidlem na PVC (z čehož vyplývá, že materiál je vyroben na bázi polyvinylchloridu – PVC). Desky se řežou (tzv. formátují) okružní pilou s vidiovým kotoučem, nebo vodním paprskem. Není vhodné je řezat laserovým paprskem. Desky výrobce zasílá jak ve velkých formátech prostřednictvím zasilatelské firmy, tak nařezané na jakýkoliv formát podle přání zákazníka; tuto službu výrobce účtuje zvlášť.     

Text a foto Jan Kopecký; redakce textu hlav

2 Comments (Open | Close)

2 Comments To "Ke stavbě domečků doporučuji VEKAPLAN – II."

#1 Comment By Rostislav Matouš On 31.1.2012 @ 11:59

Určitě to nepatří sem, ale nevím kde jinde se zeptat. Po skoro dokončení N-kového panelu jsem se rozhodl pro tvorbu Z-kových modulů. Nevím ale kde si nechat nařezat překližku, nejlépe někde na Praze 4. (tl. 12 mm a 8 mm). Obi a Bauhaus maji jen 8 mm a 18 mm. Dík za odpovědi

#2 Comment By hlav On 31.1.2012 @ 19:23

Pochybuji, že si někdo aktuálně všimne vašeho dotazu. Dovoluji si Vám proto odpovědět sám. Překližku si jezdím nařezat do Rudné u Prahy. Je tam velký sklad dřeva a současně tam i za pár korun ochotně přiříznou, co je potřeba. Překližku 12 i 8 mm tam mívají. Provozovna je ve směru od Prahy (po staré plzeňské silnici) na začátku Rudné, hned za železničním přejezdem vpravo. Určitě ale najdete řadu dalších provozoven, třeba na internetu, nebo podle Žlutých stránek. hlav.