- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Ke stavbě domečků doporučuji VEKAPLAN

K poskytnutí této informace mne inspiroval článek o stavbě skladiště ve Zbečně publikovaný na webu Honzíkovy vláčky – ZDE [1]. Jako stavební materiál pro model budovy sila byla použita plastová deska a balsa. Balsu mám také rád, ale jelikož hrozně saje barvu, hledal jsem jiný, dobře opracovatelný a pro modelové domečky hlavně neprůsvitný materiál. Není nad to, když světlo zevnitř prochází zdí, že? (jako u modelů věhlasných firem…) Kolegům modelářům doporučuji Vekaplan K nebo SF.

  VEKAPLAN je obchodní označení pro desky zhotovené z polyvinylchloridu (PVC)1). Desky mají různou sílu, kvalitu povrchů i barvu. Materiál je měkký, tudíž se na něj dobře rýsuje a také se samozřejmě dobře řeže. Při síle stěny 1,5, 2 či 3 mm je dokonale neprůsvitný. Další výraznou výhodou je jeho nehořlavost, takže se dá použít i jako podložka pod elektrické komponenty, což mohou být v případě železničních modelů například DCC komponenty. Snad jedinou nevýhodou pro běžného modeláře je skutečnost, že desky se prodávají v rozměru cca 2 x 3 m. Desky sice nejsou extrémně drahé, jako jiné obdobné materiály používané v modelařině (např. Evergreen), ale při nutnosti mít k dispozici desky několika tlouštěk přece jenom nákup v těchto velikostech pár korun stojí.

  Pro modelářské použití se nejvíce hodí Vekaplan SF s matným povrchem nebo Vekaplan K s lesklým povrchem, a to o síle 2 a 3 mm. Na podklady pro DCC komponenty, spojování kolejových modulů a jako podklad pod koleje v nesourodých částech kolejiště používám sílu 3 mm (inspiroval mě Houmr), a to z toho důvodu, že jako podklad pod koleje používám měkčené PVC o stejné síle (podkladní materiál pro sádrokarton prodávaný v roli). Na stavby modelů domečků používám ten dvoumilimetrový. Díly z Vekaplanu lepím vteřinovým lepidlem. Na první slepení reaguje okamžitě. Při jeho event. oddělení je potřeba lepené plochy před novým lepením lehce přebrousit.

VEKAPLAN SF je PVC deska s matným povrchem. Materiál se vyznačuje nízkou hmotností, vysokou rázovou houževnatostí, výbornou odolností proti chemikáliím a UV záření (pouze bílá). Je velmi špatně hořlavý. Snadno se dělí a opracovává konvenčními nástroji, dá se ohýbat za studena, za tepla lze táhnout, dá se svařovat, umožňuje potisk sítotiskem a lepení. Používá se při výrobě displejů, reklamních tabulí, ve výstavnictví při dekoraci obchodů a v modelářské praxi. Desky mají barvu bílou, žlutou (RAL 1003), červenou (RAL 3001), modrou (RAL 5005), zelenou (RAL 6032), šedou (RAL 7004) a černou (RAL 9004). Prodávají se v tloušťkách 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10 mm.

VEKAPLAN K je PVC tvrzená kompaktní deska s lesklým povrchem. Tento materiál má obdobné vlastnosti i užití jako Vekaplan SF. Prodává se v barvách tmavě šedá, světle šedá, natur (cena jako barva bílá), černá, slonová kost, červená, žlutá, zelená a modrá.

VEKAPLAN KT je čirá PVC deska. Pro své vlastnosti se hodí pro zasklení prostoru, výrobu zastřešení, v reklamě či výstavnictví.

  Závěrem bych chtěl poznamenat odkaz na dodavatele desek Vekaplan, nikoliv kvůli reklamě, ale proto, že se těžko hledá dodavatel přiměřených množství těchto desek. Žádný modelář jich totiž nepotřebuje celou paletu. Tímto dodavatelem je Firma CAD-PRO, s.r.o., z Valašského Meziřící – viz http://www.cad-pro.cz/ [2]. (Na jejich stránkách je poznámka o řezání desek na míru, což by mohlo řišit problémy při dodávkách menších rozměrů – red. pozn. J. H.)

  Jako ukázku práce s tímto materiálem nabízím pár obrázků rozestavěných modelových domečků z mé dílny.

_____________________________________________

1) Polyvinylchlorid (PVC) je druhou nejpoužívanější plastickou hmotou na Zemi. Vyrábí se polymerací vinylchloridu (těkavý, jemně nasládlý plyn, bod varu = -13,9 °C) a od většiny běžných plastů se liší obsahem chloru. Vyrábí se od roku 1935. Základní surovinou pro výrobu PVC je chlor, jenž se vyrábí energeticky náročnou elektrolýzou vodného roztoku kuchyňské soli. Meziprodukty výroby jsou toxický etylendichlorid a karcinogenní vinylchlorid. In:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Polyvinylchlorid [3] (red. pozn. J. H.)

Jan Kopecký
email:
koordinátor.bozp@email.cz [4]
(redakční úprava hlav)

Obrazová příloha:

[5] 

[6]

[7]

[8]

Foto autor

 

1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Ke stavbě domečků doporučuji VEKAPLAN"

#1 Comment By Honza On 17.12.2019 @ 12:52

Zdravím pěkný model. By mě zajímalo jestli by se dal poskládat i nějaký projekt třeba klasicky baráku.Jakože mám duy který jsme sehnaly tady [9] přes ty stránky a chtěl bych jako dekoraci nějakou kopii ale zmenšeninu třeba do moji pracovny díky za odpověd.