- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Stojan s mapou v měřítku N, TT a H0 z dílny Pojezdy.eu

[1]Česká republika patří odjakživa k zemím s nejvíce propracovaným systémem turistického značení, který je stále rozvíjen. Stará se o to Klub českých turistů. Stojany s mapami a v poslední době i s turistickými informacemi se staly tak samozřejmou součástí našeho života, že si jejich existenci ani neuvědomujeme. A přitom jsou všude. U každé železniční stanice či autobusové zastávky, u pamětihodností, anebo u cest na okrajích měst. Bylo jen otázkou času, kdo tuto ryze českou věc nabídne i v měřítkových velikostech (N, TT, H0). Učinila tak firma Pojezdy.eu [2].

  K mapovým stojanům z leptu (mosaz 0,16 mm) jsou k dispozici i turistické rozcestníky a dokonce i dva motivy mapového listu, určené k přilepení na stojan. Jsou řešeny ve formě obtisků. Díky tisku ve vysokém rozlišení jsou mapy dokonce i v měřítku N dostatečně čitelné. Výrobce pro zdárné přilepení obtisku vypracoval velmi podrobný návod. Shodou okolností se k mapovým stojanům hodí tzv. pivní lavice, které nabízíme v N-šopíku [3]. Znavení (modeloví) turisté jejich instalaci poblíž mapových stojanů jistě uvítají.
  Pravda, mapové stojany jsou z pohledu plynoucího času záležitostí posledních let, takže zastánci dřívějších železničních epoch nebudou pro tento zajímavý modelový doplněk sdílet to pravé nadšení. Ale to už se nedá nic dělat. Rozhodně by ale nemělo býti přehlédnuto, že návrh stojanu zpracovala  slečna Vendulka Zábranská.
  Mapový stojan v měřítku N je nabízen za 35 Kč (dva kusy v aršíku), dva mapové listy (obtisk) stojí 25 Kč.

Obrazová příloha:

 

[4]

[5]

[6]

 

Foto Pojezdy.eu