Telefonní budka v měřítku N – to zde ještě nebylo!

Když mi před časem zavolal Jirka Šafář, jestli náhodou nemám obrázek telefonní budky, která byla u nás velmi rozšířená ve 2. pol. minulého století, když všechno fungovalo pod značkou „SPOJE“, věděl jsem hned, že nemám. Ale jelikož Jirkovi nelze odmítnout pomoc, protože ani on mi nikdy nic neodmítne, slíbil jsem mu, že fotky seženu. To jsem ale netušil, k jak nelehkému úkolu jsem se zavázal. Vše totiž mělo proběhnout „utajeně“, protože jak známo – konkurence nespí 🙂 .

  Nejdříve mne napadlo oslovit muzea. Poštovní, Národní technické, pak některá krajská a další… Pokud mi vůbec po drahné době někdo z těchto institucí odpověděl, tak jen se zprávou, že takový exponát nemají. Nemohl jsem se však smířit s tím, že by se nenávratně vytratily všechny telefonní budky z území cca 130 tis. km2 velkého (malého) státečku. A tak jsem napsal nástupnické instituci Československých pošt a spojů. A došlo k zajímavé situaci. Pán, který mi druhý den zavolal, mi sice vysvětlil, že si bohužel nemohu přijít vyfotit k ním do firmy rekonstruovanou historickou telefonní budku, kterou tam mají vedle recepce, což jsem si mezi tím nějak zjistil a v průběhu hovoru jej o to požádal (protože prý to vedení nevidí rádo), nicméně velice slušně mne odkázal na Hlavní nádraží Praha, nikoliv však do lampárny, ale do Fantovy restaurace.
  Ano, ve Fantově restauraci na „hlaváku“ jsou jako dekorace instalovány snad poslední dvě telefonní budky, které byly ještě před pár desítkami let na každém rohu nejen v Praze, ale ve všech našich městech. Než přišla éra mobilních telefonů. Vypravil jsem se tam, dal si kafe v prochladlé hale s oprýskanými zdmi a špinavými okny u stolku pod nápisem Fantova restaurace, kde obsluhovala servírka v prošívané bundě s cizojazyčným přízvukem. Ale byl jsem šťastný, že jsem u konce svého pátrání a hned jsem to také zatelefonovali Jirkovi – bohužel ne z budky, protože jsem v kapse neměl pětadvactník, ale mobilem za cenu určitě vyšší jak pět korun.
  Když už jsem byl v tom fotografování, tak jsem obě budky i detailně přeměřil, aby to měl Jirka Šafář s výrobou modelu v měřítku 1:160, 1:120 a možná i jiných snazší. Za rozměrovou skicu jsem byl pochválen, ale teprve to co vzniklo v dílně firmy Miniatur v podobně modelu je dílo Mistra hodné chvály až do nebe! Nic podobného se na českém modelářském trhu dosud neobjevilo!
  Jestliže tedy N-kaři budou i nadále tvrdit, že všechny pořádné doplňky pro železniční modeláře jsou vyráběny hlavně v měřítku H0 nebo TT a že N-kaří mají kulové, resp. velké kulové, anebo maximálně jen repliky zhotovené z větších měřítek, tak nemají pravdu.
  Telefonní budka v N-ku je originální model vytvořený prioritně pro měřítko 1:160, modely v dalších měřítcích přijdou na trh později.

  Telefonní budka N bude nabízena výhradně v N-šopíku jako stavebnice. Tvoří ji díly z mosazného leptu, resinové odlitky a slída pro zasklení. Návod na sestavení modelu bude tradičně umístěn na webu Honzíkovy vláčky a v N-šopíku. Už nyní přijímáme předběžné objednávky (nejlépe mailem). Telefonní budka bude poprvé ke koupení na květnovém výměnné setkání modelářů v Menze UK v Opletalově ulici, Praha 1.

Obr. 1 – Telefonní budka sloužící od 2. pol. min. století do nástupu éry mobilních telefonů

 

Obr. 2 – 6 – Fantova kavárna na Hlavním nádraží Praha ukrývá možná poslední historické telefonní budky, byť již s novějšími tel. automaty, kde bylo možné platit už i mincemi EURO

 Obr. 7 – Model telefonní budky v měřítku N zhotovený z mosazného leptu a resinových odlitků po sestavení…

Obr. 8 – … a po nabarvení

 

Foto J. Šafář (3) a hlav (5)

 

Rubrika: Doplňky, STAVBY, ZPRÁVY

komentářů 6

  1. vvitty napsal:

    Rozhodne ty telefonni budky na hlavaku nejsou jedine, staci se zajet podivat na 1. nastupiste nadrazi Havlickuv Brod, kde jsem je za podobnym ucelem fotil v dubnu ;-). Jen jsou v modre barve, jiz notne opryskane a s vrstvou prachu. V.

  2. David Jůza napsal:

    Pěkný model, budete leptat i drobné mince do automatu?

    Zapátral jsem ve svých odkazech a něco našel.
    http://multimedia.ctk.cz/cs/foto/hledani?sendFlag=0&q=+telefonn%C3%AD+budka&service%5B%5D=1&service%5B%5D=2&service%5B%5D=3&service%5B%5D=4&service%5B%5D=5&service%5B%5D=6&p=23

    Ten válec ze skla (1938) je hezký, ale asi šlo jen o prototyp.

  3. hlav napsal:

    Já vím, Viktore, že v Havlíčkově Brodě máte skoro všechno, i modré telefonní budky. My už ale máme telefonní budku i v měřítku 1:160 a další velikosti se připravují. A nejen budky..! Nabarvit si ji může každý jak je mu libo… 🙂 Modrá barva ale nikdy nebyla – pokud mi ještě funguje paměť – barvou Čs. spojů. To až v současnosti dostala pošta barvu modrých ptáků…

  4. hlav napsal:

    Nejen mince, Davide, ale i padělky mincí… A díky za krásné obrázky doplňující náš příspěvek.

  5. Mark napsal:

    Dobrý den, krásné fotky telefonní budky.
    Zajímalo by mě, jestli ta retro telefonní budka ČSSR z Fantovi kavárny ještě existuje.
    Jde mi o to, že teď řešíme modely a nemůžu přijít na to, jaké bylo osvětlení této budky, bohužel. Dvořák

  6. admin napsal:

    Dobrý den, budka ve Fantově kavárně už rozhodně na svém místě není, protože ta kavárna je rozkopaná v rámci rekonstrukce Hl. nádraží Praha. A kam se poděla, netuším. Co jsem tenkrát zjistil, stejně prý byla zapůjčená tehdejší správou pošt. Ale lidi od nich dělali velká ramena a nechtěli mne pustit k druhé budce, kterou měli údajně někde na chodbě v tom svém baráku na Olšanech. Bylo kolem toho moc keců. Tak jsem náhodou objevil tu ve Fantovce a tam ji proměřil a ofotil. Tušil jsem, že asi budu poslední, koho zajímá…
    Jak ale bylo řešeno osvětlení, to fakt nevím, ani jsem to nesledoval při té prohlídce.
    Budku v N, TT i H0 stále nabízí Jirka Šafář – Miniatur – https://www.miniaturmodel.cz/miniaturmodel/eshop/1-1-Modely-N-1-160/2-2-Stavebnice . Pro něho jsem také tu měřicí anabázi absolvoval. A rád!
    hlav.

Vložit komentář

Text komentáře: