- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

K čemu je dobrý Mr. SURFACER?

Povrchová úprava je klíčem k úspěchu při stavbě každého modelu. Gunze Sangyo (Japonsko) nabízí ucelený systém pro povrchovou úpravu, zahrnující celou škálu navzájem provázaných produktů – počínaje tmely, leštícími přípravky, přes barvy a ředidla, až po vrchní laky a přípravky na aplikaci obtisků. Při správné aplikaci a řazení jednotlivých kroků dosáhnete zaručeně uspokojivého výsledku. Pokud ovšem některý krok vynecháte, výsledek už může být horší. O tom, jak optimálně postupovat při používání systému Gunze Sangyo je tento článek, převzatý z laskavým svolením z webu  http://www.gunze.cz/ [1], neboť „opakování je matka moudrosti“.

Tmelení

  Žádný model se neobejde bez tmelení. To je chvíle pro Mr. Surfacer, což je v první řadě stříkací tmel. Má některé zajímavé vlastnosti. Je dodáván buď ve spreji, nebo v lahvičce pro aplikaci stříkací pistolí, a to v zrnitosti 500, 1000 a 1200.

Ředidlo
 
  Při aplikaci pistolí se ředí ředidlem Mr. ColorThinner. Pozor, jiné ředidlo není vhodné! Použijete-li například aceton, bude pistole tzv. prášit a povrch nebude hladký. Lze bez problémů použít normální trysku.

Druhy tmelů Mr. Surfacer a jejich použití
 
  V zrnitosti 1000 je dodáván také v provedení Mr. White Surfacer (jen ve spreji), které se používá především pod světlé a jasné odstíny barev, např. u modelů závodních aut.
  Lahvičkový Mr. Surfacer lze aplikovat i štětcem, ale jen do hlubších spár. K tomu ovšem není až tak moc určený. Jeho silnou stránkou je finální tmelení a sjednocení již vytmeleného povrchu.

  Po aplikací Mr. Surfaceru na model, ať už na celý, nebo jen přes vytmelená místa, se perfektně ukáže každá nerovnost nebo škrábanec. Tato místa přetmelíte silnějším nástřikem. Po přebroušení smirkem zrnitosti 1000 “pod vodou”, byť až do plastu, nevznikají ony zlořečené schody mezi tmelem či barvou a plastikem. Kromě toho lze nanesený Mr. Surfacer brousit již po několika minutách. Různé propady (či populární vtaženiny, které se, přes opačná tvrzení mnoha recenzentů, na modelech vždy hojně vyskytují) lze opakovaně stříkat a brousit až do úplného vyhlazení.
  Přes vybroušený Mr.Surfacer se dá dobře rýt i proškrábnout původní rytí. Pokud jde o rytí, je Mr. Surfacer vůbec zajímavý tmel, protože při rovnoměrném nástřiku kopíruje rytí a veškeré detaily povrchu, a přitom zaceluje škrábance.
  Pří stříkání hustšího Mr. Surfaceru 500 docílíte povrchu imitujícího litý pancíř u modelů bojové techniky. Pokud se nástřik napoprvé nepovede, nevadí. Můžete ho bez obav z narušení původního plastového povrchu umýt ředidlem Mr. Color Thinner. Mr. Surfacer 500 je také vhodný pro přetmelení povrchu vacuformů, konverzí a jiných nestandardních povrchů.
  Mr. Surfacer 1000 je vhodný pro místa, kde se předpokládá přebroušení drobných nerovností a škrábanců.
  Mr. Surfacer 1200 se používá pro sjednocení povrchu, u něhož se již nepředpokládá další broušení.
  Pro milovníky resinových modelů a doplňkových sad je užitečným produktem Mr. Resin Primer Surfacer. Tento tmel je poněkud agresivnější a dobře se spojí s resinovým (či polyuretanovým) povrchem. Na takto upraveném povrchu pak barva drží mnohem lépe než na původním, neošetřeném povrchu.

Barvení

  Na povrch modelu upravený Mr. Surfacerem lze přímo nanášet barvu Aqueous Hobby Color, nebo Mr. Color, pokud je barva naředěna originálním ředidlem Mr. ColorThinner. Barva dobře přilne k povrchu, jakoby se vpije do vrstvy tmelu Mr. Surfaceru, ale přesto se nerozpíjí.
  Nicméně, ještě lepšího výsledku a opravdu vynikající věrnosti barev dosáhnete, pokud před stříkáním vlastní kamufláže model přestříkáte základní barvou Mr. Base White. V této souvislosti je třeba připomenout, že všechny odstíny barev jsou definovány jako barvy nanesené na bílou plochu. Stříkáte-li na jakýkoli jiný základ než bílý, dostanete vždy poněkud tmavší a tlumenější odstín, než byste čekali.
  Při použití metalizérů Mr. Metal Color je potom použití základní barvy absolutní nezbytností, protože bez tohoto základu metalizér nepřilne k povrchu plastu!
 
Převzato s laskavým souhlasem Libora Havránka (Webmaster & Marketing Specialist Eduard Model Accessories) z webu firmy Gunze. Redakční úprava a mezititulky hlav)

Zde uvedené produkty dováží a dodává EDUARD MODEL ACCESSORIES, spol. s r.o., Mírová 170, 43521 Obrnice.

Objednat je lze např. přímo u firmy Eduard – http://www.gunze.cz/ [1],
u Plastic-Aicraft – http://www.plastic-hobby.com/ [2] a jinde.

Přehled výrobků GUNZE

[3]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.