- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Čistící a leštící tyčinka Ottotech Flexacrylic

[1]Dokonalou pomůckou pro čištění a leštění špatně přístupných míst na kovových dílech, například na leptech nebo pojezdech modelové železnice apod., představují pružné akrylátová tyčinky nesoucí označení Ottotech Flexacrylic Rods od známého amerického dodavatele nářadí a materiálů pro zlatníky Otto Freie. Tyčinky nabízím v N-šopíku – ZDE [2].

  Flexibilní akrylátové čistící a leštící tyčinky jsou ideální pro čištění a leštění zlata, stříbra a dalších drahých kovů, ale stejně tak kovů barevných, ze kterých se vyrábějí lepty a další díly k modelům železničních či silničních vozidel, lodí či letadel. V pružné leč dostatečně pevné tyčince o průměru 2 nebo 3 mm je již při výrobě rozptýleno abrazivo čtyřech hrubostí zrn1):

– modrá = hrubá (hrubost zrn 100)
– tmavě šedá až černá = střední (hrubost zrn 150 – 200)
– hnědá = jemná (hrubost zrn 600)
– zelená = extra jemná (hrubost zrn 1100)

  Tyčinky jsou dlouhé 19 mm a upevňují se do speciální mandrely (držáku), která má svěrací kleštinu ovládanou otočnou korunkou na závitu. Dřík mandrely (pro dvoumilimetrové tyčinky) má průměr 2,35 mm. Mendrely lze upevnit do ručních vrtacích frézek i stacionárních strojů, ale primárně jsou vyrobeny pro ruční práci (držení v prstech), kdy lze také docílit nejlepšího zamýšleného výsledku při čištění či leštění součástky.
  V současnosti nabízíme tyčinky všech čtyř hrubostí o průměru 2 mm, včetně mandrel, ale na zvláštní objednávku můžeme dodat i nástroj o průměru 3 mm.
  Více než jakákoliv další slova na adresu tohoto zajímavého pomocníka může být jen praktická zkouška. Při ceně 11 Kč za tyčinku a 53 Kč za mandrelu to nemůže být problém.

_____________________________________

1) Výrobce neuvádí údaje o zrnitosti , leč laskavostí firmy Advantage-fl [3] se podařilo získat dále uvedené hrubosti materiálů tyčinek vyjádřené v obvyklém vyjadření, tj. počtu zrn na palec