- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Miniaturní elektrický šroubovák od firmy GENERAL®

[1]Čtyřicet dolarů je pro mne hodně peněz (asi nejsem sám). A tak jsem dlouho váhal, zda-li mám kliknout na tlačítko „vlož do košíčku“ u položky 84772SP e-shopu firmy Micro Mark (USA). Skrývá se pod ní vcelku jednoduchá pomůcka, určitě užitečná nejen pro modeláře. Maličký elektrický šroubovák je tím, co v tomto textu zmíním, a co jsem dosud viděl jen na obrázcích v katalogu a na webu zmíněné firmy, dokud mi pošta šroubovák nedoručila in natura.

  Standardní „nedobytný“ plastový blistr (jednou jsem se pěkně říznul do dlaně, když jsem s ním zápasil – a proto bych rád znal toho vola, co ho vymyslel!) ukrývá nejen přístroj, o kterém je řeč, ale také dokonalý návod, nezvykle podrobný, jenž se u podobných geretů objevuje jen zřídka. Rozhodně proto musím citovat úvodní řádky letáku, protože firma, co šroubovák dodala na trh, si to zaslouží: „GENERAL®, ULTRATECH, „Power Precision Screwdriver“. NEW 1/8“ drive.“
  Nechci být za hlupce, takže rozhodně nebudu tvrdit, že něco podobného se nevyrábí, resp. nedá sehnat v Evropě, Austrálii, Asii nebo jinde. Výrobek nesoucí copyright roku 2010 firmy General Tools and Instruments™ s adresami v New Yorku a Kanadě byl podle tiráže stejně vyroben v Číně.
  Přístroj tužkového tvaru má průměr cca 17 mm a délku 190 mm. V přední části je ergonometricky přizpůsobený držení mezi třemi prsty. V tomtéž místě je přepínač pravotočivého a levotočivého chodu motorku. Napájení zajišťují dvě alkalické baterie AAA, které údajně vydrží pohánět přístroj asi 10 hodin. Otáčky elektromotoru jsou sníženy převodovkou. Vřeteno má vnitřní šestihranný otvor, do kterého se vsunují bity s šestihranným profilem délky 35 mm. Šestihranná stopka má průměr 1/8“ (cca 3,2 mm).
  Součástí setu je kromě elektrického šroubováku a baterií univerzální sklíčidlo a šest nástrojů s 1/8“ stopkou zakončené aktivními ploškami – dva ploché šroubováky (1/8“ a 1/16“), dva křížové šroubováky dvou velikostí a dva šroubováky typu Torx T5 a T6.
  Od chvíle, kdy jsem vyšrouboval a zašrouboval dva miniaturní šroubku ve své miniaturní kalkulačce nelituji oněch 40 dolarů. Kdyby snad někdo zatoužil po témže přístroji, mohu mu pomoci skrze N-šopík – ZDE [2].