- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Žluté nástroje OLFA – synonymum japonské kvality

[1]Můj táta (kuchař) měl teorii, že polovina úspěchu kuchaře spočívá v dobře nabroušených nožích. Pamatuju si, že svoje nádobíčko svěřoval k nabroušení jen potulnému brusiči nožů, kterým byl starý vousatý cikán. Táta nad ním stál (snad aby o nože nepřišel), cikán brousil a vyprávěl, primitivními nástroji vrátil nožům „sílu“, dostal za to pětku a oběd a za půl roku přijel znovu. Pak jednou už nepřijel a táta měl problém. Bylo to zhruba v době, kdy v japonské Osace Yoshio Okada založil firmu OLFA a představil světu vynález, kterým byl nůž s odlamovací čepelí. Já tenkrát začal chodit do školy.  

 

[2]

Yoshio Okada – zakladatel firmy OLFA

   Od roku 1956 uplynulo hodně vody. Táta ani pan Okada už mezi námi nejsou. Yoshio Okada zemřel v roce 1990, táta 7 roků před ním. Jak dopadl starý cikán nevím, určitě však neskončil v Japonsku jako poradce pana Okady. Nicméně, o broušení nožů toho mohli vědět oba zhruba stejně.
  Firma OLFA [3] ale žije dál a vzhledem k pokračujícímu vývoji a dodávání nových nástrojů na trh ji asi hned tak brzký konec nečeká. Protože – a to je moc důležité – zná ji celý svět – a vedle toho všichni vědí, že OLFA je synonymum pro špičkovou kvalitu. Je jistě několik dalších zajímavostí, které vynesly firmu OLFA na pomyslný obchodní Olymp. Vysvětlit by to asi lépe dokázal nějaký obchodní analytik. Osobně mne zaujala (a samozřejmě nejen mě) třeba barva nástrojů OLFA. Teple žlutou barvu vaječného žloutku, kterou mají plastové díly řezačů, zavedl pan majitel v roce 1967, když si uvědomil, že všechny ostatní podobné výrobky jsou buď černé, nebo nanejvýš stříbrné. Žlutá barva je dobře vidět, takže lze jen obtížně přehlédnout nástroj s velmi ostrou čepelí. A v tom spočívá skrytý význam žluté barvy – bezpečnost při užívání těchto nástrojů!

[4]

Dostatečně ilustratívní snímek dokumentující, co pana Okadu přivedlo na nápad používat žlutou barvu

  Neméně zajímavé je objasnění názvu firmy – OLFA. Vychází prý ze dvou japonských slov, které ve volném překladu znamenají „zlomit ostří“. Zatímco zlomit ostří u levného, stejně tak u sebedražšího nože znamená jeho vyhození, nebo odložení do nejspodnějšího šuplete ponku, ne tak u čepelí OLFA. Traduje se, že Yoshio Okada v jednom okamžiku odpozoroval princip lámání tabulek čokolády a vlastnosti střepu skla, což spojil v jedno. A vznikl jeho vynález – odlamovací čepel, kterou „jen“ zasadil do vhodného držáku. Pravda, první nástroj OLFA, zhotovený v roce 1956, a ty, které firma nabízí dnes, jsou z hlediska designu dosti odlišné, ale princip je u nich stejný. Jenže, zase tak jednoduché to nebylo, to jen písálkové dovedou zjednodušit letitý výzkum a bezesné noci vynálezců. Teprve dlouhým vývojem se ve firmě OLFA dospělo k poznání, že ideální úhel sklonu lomu dílků čepele je 59º . Proč právě 59º a ne o stupeň více či dva méně se nikde nehovoří. Že by to ale byl jen marketingový tah, to pochybuji. Něco ale asi na těch ausgerechnet 59º bude, když se tento úhel stal celosvětovým standardem pro odlamovací moduly ostří (snap-off).

 

 

   Samozřejmě, to že nástroje OLFA řežou, že jejich ostří vydrží dlouho, anebo že se nelámou atd., je dáno především kvalitní nástrojařskou (uhlíkatou) ocelí, ze které jsou čepele vyrobené. Má na to ale vliv i jejich uchycení v ocelových vodicích lištách integrovaných do rukojetí a vůbec celková koncepce nástrojů. Ostatně, nějak si ani nedovedu představit, že bych z Japonska dostal nějakou „bižuterii“, když kupuji drahokam.
  Nedávno mi napsal dlouholetý kamarád Petr, který zjistil, že nástroje OLFA nabízíme v N-šopíku (ZDE [5]): „Koukal jsem, že také prodáváš mé oblíbené nářadí OLFA. Mám od nich mj. řezací podložku – skvělá věc. Doporučuji i průhledné pravítko s kovovým páskem. Lépe se usazuje než celokovové, protože je skrz něj vidět, má spoustu šikovných rysek a dobře vede nůž při řezu. Pravítko totiž má takovou drobnou vychytávku, kterou je integrovaný ocelový proužek na řezací straně, takže zajetí do plastu nehrozí… Jednou jsem se zastavil jen tak „na čumendu“ v prodejně v Benešově, kde nářadí OLFA nabízejí, a odešel jsem o pár stovek lehčí…!“ To se mi ale stalo už před časem taky, když jsem na jedné výstavě navštívil stánek firmy SOMATY, s. r. o., [6]která je výhradním dovozcem a distributorem ručního řezacího nářadí OLFA do ČR a SR. Těší mne, že jsem se po letech, ve kterých jsem si mohl kvalitu nástrojů sám vyzkoušet, stal jejich obchodním partnerem.

 

[7]

Obyčejný kámen nalezený na břehu řeky opracovaný přírodou dal tvar řezačům OLFA

  U nástrojů OLFA je příznačné, že jsou ergonometrické, a že firma – pokud to jde – myslím i na leváky. Ono přizpůsobení nástroje ruce nespočívá jen ve tvaru držáku, ale i v kombinaci jiných materiálů (zejm. gumy) s plastem, ze kterého jsou držáky zhotoveny. Takto uzpůsobený nástroj jednak padne do ruky, ale dá se s ním pracovat dlouho, aniž by si člověk unavil prsty nebo si nadělal puchýře.
  Nejprodávanějším modelem firmy OLFA je řezač L-1. Jeho tvar navrhl pak Okada nikoliv na základě nějaké počítačové analýzy či vědecké studie, ale po té, co vzal do ruky jeden z milionu kamenů na břehu řeky, jehož tvar opracovala příroda. Ukázalo se, že onen klínovitý tvar poskytuje nejvyšší pohodlí při jeho držení a současně maximální řezný výkon.
  Myslím si, že všichni nevěřící Tomášové by měli začít ne u odlamovacích nožů či rotačních řezačů OLFA, ale u „obyčejného“ skalpelu s výměnnými čepelemi nesoucí označení OLFA AK-3, který lze pořídit za cca 200 Kč. Jeho katalogové označení je „Tužkový skalpel AK-3 – typ DESIGN [8]“. Je to vlastně nejmenší skalpel z nabídky OLFA určený pro nejrůznější jemné práce. Šířka čepele je 4 mm, tloušťka 0,38 mm. Uchycení čepele je v kovovém křížovém lůžku svíraném převlečnou maticí, které drží bezpečně čepel, ale hlavně, ani při nejvyšším tlaku (prstu) nehrozí zlomení držáku (nebo lůžka), což je běžné u výrobků i věhlasných firem. Ačkoliv to firma OLFA nedoporučuje, mám vyzkoušené, že ostří čepele lze dostatečně obnovit přebroušením na velmi kvalitním a jemném diamantovém brousku (např. od firmy DMT Commitment, USA). Čepele vyměňuji až po odlomení velmi ostré špičky. Ke skalpelu se  náhradní čepele dodávají pod označením KB-3 ve válcových kartuších po 30 ks, které současně slouží i pro uchovávání použitých čepelí. 

[9]

Tabulka čokolády a střep skla byly motivem pro odlamovací čepele řezačů OLFA

  Nástroje OLFA se prodávají po celém světě a jejich obliba je značná. Podle mne nemohou chybět ani na pracovních stolech modelářů. Bylo by nošením dříví do lesa dále popisovat jednotlivé modely. Nabídka produkce a podrobné popisy jsou dostupné na firemním webu OLFA, nebo na webu SOMATY, s. r. o. Smyslem článku bylo upozornit, že řezače OLFA  lze objednat i přes N-šopík (jsme schopni zajistit i nástroje, které momentálně nejsou v nabídce N-šopíku).  

V článku použité obrázky jsou převzaté s laskavým svolením firmy SOMATY z firemních katalogů nebo webových prezentací. V perexu je snímek nástroje, který používám asi 5 let.

Zdroje:
www.olfa.co.jp [10]
www.somaty.cz  [11]

 

Dodatek přímo od prameme:

… Váš kamarád v článku zmiňuje  průhledné pravítko s kovovým páskem na řezací hraně. Je to výrobek konkurenční japonské firmy, od které bereme věci,  které OLFA nevyrábí (jako jsou např. skalpely D-1000, D-1000G apod.).
  Je to pravítko z tvrzeného průhledného plastu 5 mm silné, měřící strana je klasická se stupnicí (stejně jako jsou školní pravítka) a na řezací straně, která je „tlustá“ těch 5 mm, je vložen přes celou řezací plochu kovový pásek. Vyrábí se ve velikosti 30 a 50 cm.  Označení mají CS-301 a CS-502. Jiná průhledná pravítka nevedeme.
  Pak jsou ještě pravítka koh-i-noor, ale ta jsou hliníková, neprůhledná a mají na řezací hraně vlisovanou kovovou lištu. Ale modeláři berou ta průhledná pravítka CS-301 nebo 502.“

Hana Matysová, SOMATY Benešov

rev. 25. 3. 2013