- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Příklad odlití karoserie vagonu

V seriálu článků věnovaných nejrůznějším silikonovým, polyuretanovým, epoxidovým a dalším výrobkům nabízených pražskou firmou ELCHEMCo [1] nemůže chybět praktická ukázka přímo od pramene… Ing. Pavel Kozelka mi den před odjezdem na dovolenou poslal mail, ve kterém píše:

  „Zkusil jsem něco s tématickou pro modeláře, a to tenkostěnný železniční vagon. Forma byla vyrobena ze silikonu RTV 5530, ale z hlediska snadnějšího uvolnění bych asi příště použil měkčí typ silikonu, např. ZA 13.
  Forma byla ošetřena separátorem Formula 10.
  Do formy byla nalita zalévací hmota – speciální nízkoviskozní polyuretan PU 3652.
  Forma byla zaplněna pouze asi z jedné třetiny a poté do ní bylo vloženo silikonové jádro, které vytlačilo PUR nahoru. Odlitek nebyl odvzdušňován. Mezera mezi stěnou formy a jádrem byla cca 1 mm. Odléval jsem v pátek, odlitek z formy jsem uvolňoval až v pondělí a určitě by to šlo dříve. Pro přesné vedení jádra by bylo dobré namontovat externí vedení a vůbec – asi by to všechno chtělo udělat po modelářsku,“ říká Pavel Kozelka, kterému za tento příspěvek děkuji. Jako příklad je to víc jak dobré, myslím si…

Všechny v článku pospané materiály a další formovací a odlévací hmoty uvedené v našem N-„šopíku“ [2] můžeme dodat ve spolupráci s firmou ELCHEMCo.

Obrazová příloha

[3]

[4]

[5]