Nabídka ELCHEMCo IV. – odlévací hmoty

V dnešním pokračování přehledu o produktech nabízených firmou ELCHEMCo, Praha 10, navážeme na předchozí díl věnovaný silikonovým kaučukům. Občas se může stát, že se silikonová forma (resp. odlitek) roztrhne. Pro ty účely tady je silikonový tmel Silastic 734. V další části jsou pak popsány zalévací hmoty (vhodné pro výrobu odlitků), vytvořené jednak na bázi polyuretanů, jednak epoxidů. Z vybraných polyuretanů, vhodných pro modelářské potřeby, je PU 501 vyráběný ve třech barvách (žlutá, černá, šedá) a po vytvrdnutí je neprůhledný. Naopak PU 3660S je čirý. Červená, černá či žlutá je také odlévací epoxidová pryskyřice MC 35.1 W21.

Silastic 734

(výrobce jej označuje jako DOW CORNING SILASTIC 734 RTV)

  Silastic 734 je jednosložkový silikonový lepicí a těsnící tmel a současně lepidlo s univerzálním použitím. Jeho barva je bílá nebo průsvitná.
  Reaguje na vlhkost vzduchu, která způsobí přeměnu na houževnatou hmotu podobnou pryži. Má nízkou viskozitu, takže se dobře roztéká; dá se s ním snadno např. vyrovnat povrch, zatéká do úzkých štěrbin a dutin. Zpracovatelný je při pokojové teplotě.
  Především je určen na utěsňování spojů, kabelových průchodek a konektorů, opravy a spojování vodičů, čímž je mj. zajištěna vodotěsnost.
  Přilne k většině běžných povrchů, včetně většiny kovů, skla, keramiky, též silikonovým pryskyřicím, zvulkanizovaným kaučukům a mnoha plastům. Má výborné elektrické a izolační vlastnosti, je odolný vůči povětrnostním vlivům, vibracím, vlhkosti a ozónu, má i dobrou chemickou stabilitu. Po vytvrzení zůstává pružný v rozsahu teplot –65º C  až +265º C. Vytvrdne za cca 9 minut, na dotyk je zaschlý za více jak hodinu. Tvrdost měřená duroskopem je 30 Shore, mez pevnosti v tahu je 2,0 MPa, poměrné prodloužení je 350 % (další technické údaje v datalistu ZDE).
  Ačkoliv Silastic 734 je předurčen k použití v elektrotechnickém průmyslu, protože navíc splňuje požadavky FDA, uplatňuje se i v potravinářském průmyslu. Samozřejmě, bezpočet aplikací naleznou modeláři a kutilové.

Poznámka: Informativní přehled výrobků silikonové chemie firmy DOW CORNING určených pro elektrotechniku, strojírenství a další aplikace je uveden ZDE.

 

PU501LR – PH27

  PU501LR – PH27 je zalévací dvousložkový polyuretan obsahující neabrazivní plniva. Vyrábí se v barvě žluté, černé a šedé.
  Pryskyřice je předurčena pro elektrotechnický průmysl, především pro zalévání transformátorů, zapalovacích cívek, ponorných pump, kondenzátorů atd. Je možné jej zalévat do formy tzv. ručně, nebo je možné kvalitu odlitku výrazně zvýšit ve vakuu. Má dobrou zpracovatelnost a střední čas vytvrzení. Rozmíchaná hmota má medovitou konzistenci s čímž je nutné počítat při zalévání prostorově složitých odlitků (hmota nemusí všude dokonale zatéct – i proto se doporučuje vakuování).
  Vytvrzený materiál má dobré elektrické a mechanické vlastnosti. Jeho povrch je dostatečně tvrdý (měřená tvrdost je 84 – 87 Shore), rovný a lesklý. Dá se barvit. Určitě může být vhodný například pro odlévání podvozků (černá verze) nebo karosérii modelů železničních vozidel.
  Systém se skládá z pryskyřice PL501 LR a tvrdidla G27. Poměr míchání je 100 : 23 hmotnostně, nebo 100 : 30 objemově.
  Při normální (pokojové) teplotě proběhne za 10 až 90 min. tzv. želatinace (podle objemu namíchaného polyuretanu), odlitek lze odformovat po 4 – 6 hodinách. Dotvrzení probíhá cca 24 hodin, při teplotě okolo 60° C jen asi 15 hodin. Při tvrdnutí se uvolňuje teplo.
  Doporučená pracovní teplota pro výrobky zhotovené z tohoto polyuretanu je až do +130° C.
  Bližší specifikace polyuretanu PL501 LR je ZDE

 

PU 3660S

  PU 3660S je dvousložková polyuretanová pryskyřice, po vytvrzení krystalově průhledná. Nežloutne, obsahuje UV stabilizátor. Je leštitelná do vysokého lesku. Má nízkou viskozitu, takže velmi dobře zatéká do formy, nic nebrání použití vakuování, čímž dojde k dokonalému zatečení a především vybublání vzduchu z odlitku. Je možné ji pigmentovat (barvit).
  Ačkoliv byla vyvinuta pro elektrotechnický průmysl, zejm. pro výrobu průhledných zálivek, zalévání optických prvků, LED atd., nachází uplatnění při zhotovování soch, upomínkových a dekoračních předmětů, zalévání hmyzu atd. V modelářské praxi může být vhodná pro výrobu světlovodů, zasklených ploch apod. Doporučuje se však minimální (10 mm) a maximální (50 mm) tloušťka odlitku. Odlitek lze odformovat za cca 5 – 6 hodin. Vytvrzená pryskyřice má tvrdost 85 – 90 Shore, vykazuje též dobrou pevnost v tahu i ohybu – viz specifikace ZDE.
  Pryskyřice (polyol) – složka A se mísí s tužidlem (izokyanát) – složka B ve váhovém poměru A ku B = 100 : 120.

Doporučení ELCHEMCo:

  • Pro použití polyuretanové pryskyřice PU 3660S existuje jedno zásadní omezení. Pro výrobu forem nesmí být používány kondenzační kaučuky (např. Lukopren; adiční kaučuky řady ZA použít lze – pozn. J.H.)!
  • Dále se doporučuje, aby při odlévání pravoúhlých tvarů byla forma předehřátá na 45 – 50° C, aby se zabránilo smrštění odlitku v rozích bloku. Formu na tuto teplotu je také vhodné předehřát při odlévání tenkých odlitků.
  • Může se stát, že i při dobrém skladování se v jednotlivých složkách (pryskyřici i tužidle) vytvoří krystalky; v takovém případě ohřejte složku na teplotu 45 – 60° C, krystalky se rozpustí. Při smíchávání složek zajistěte, aby obě složky měly teplotu 20 – 25° C.
  • Pigmenty k obarvení přidávejte v množství 1 – 3 % do složky A, dobře směs promíchejte, a teprve poté přidejte složku B. Pokud byste pigment přidávali až do smíchaného polyuretanu, nemuseli byste kvůli dokonalému promísení stihnout vlastní odlévání. Nepoužívejte pigmenty obsahující vodu!
  • Při míchání zajistěte kvalitní promísení, ale bez zamíchání nadměrného množství vzduchu do směsi. Směs postupně během několika minut míchání přejde z lehce zakalené směsi do čiré homogenní kapaliny. Doporučuje se cca pět minut před odléváním směs vakuovat.
  • Do formy směs nalévejte tak, aby nedošlo k tvorbě vzduchových kapes a bublinek. Při vakuování však pozor na nadměrně vysoký podtlak, aby směs ve formě tzv. nevařila a nedošlo k jejímu vylití.
  • Při vytvrzování tenkých odlitků použijte předehřátou formu nebo vytvrzujte odlitek po želatinaci směsi v peci při teplotě 40 – 50° C po dobu tří hodin.
  • Hotový odlitek obrábějte a leštěte až po 48 hodinách od vytvrzení. Zajistěte, aby teplota materiálu při obrábění či leštění nepřekročila teplotu 60° C.
  • Obě složky polyuretanové pryskyřice skladujte při teplotách 20 až 25° C, ale zásadně v suchém prostředí, kde je co nejmenší vlhkost vzduchu. Rozhodně se ke skladování nehodí větrané sklepy nebo garáže. Nádoby se složkami udržujte uzavřené! Není od věci je mít vložené ve vzduchotěsném plastovém obalu. Při teplotách skladování pod 20° C může dojít ke krystalizaci.
  • PŘED ZAHÁJENÍM PRÁCE SE DŮKLADNĚ SEZNAMTE S BEZPEČNOSTNÍMI LISTY OBOU SLOŽEK!

 

MC35 .1 – W21

  Dvousložková epoxidová zalévací hmota MC35.1-W21 je nízkoviskozní a bezrozpouštědlová pryskyřice obsahující neabrasivní plnivo. Může být použita s třemi různými typy tvrdidel o různé reaktivitě, čímž je umožněno získání materiálů od tuhých až po polotuhé (viz datalist ZDE).
  Je určená pro zapouzdřování a zalévání transformátorů, ponorných čerpadel, odrušovacích filtrů, zapalovacích cívek atd. Pracovní teplota by neměla překročit +155° C. Kdo z modelářů má rád epoxidy, najde zajisté uplatnění i pro tento produkt.
  Po impregnaci formy se do ní nalije namíchaná směs, nechá se vytvrdnout při pokojové teplotě za normálního tlaku, nebo ve vakuu. Bližší údaje jsou ZDE.
 Barva pryskyřice je červená, černá nebo žlutá, barva tvrdidla je jantarově žlutá nebo modrá. Poměr míchání pryskyřice ku tvrdidlu je hmotnostně 100 : 9, objemově 100 : 14.
  Zpracovatelnost namíchané směsi je 20 – 30 min. (podle objemu); při větší množství namíchaného materiálu se zpracovatelnost zkracuje a navíc vzrůstá exoterm, tj. množství uvolněného tepla. Během 3 – 4 hodin dochází k želatinaci, odformování lze provést po 10 – 15 hod., stejnou dobu je nutné nechat odlitek dotvrdnout. Povrch odlitku je matný. Tvrdost odlitku je 89 – 91 Shore, značně vysoké jsou parametry jako pevnost v tahu či ohybu, naopak nízké hodnoty jsou vykazovány pro prodloužení (1.5 – 2,5 %).
  Materiál splňuje ISO 9001.

  Další polyuretanové a epoxidové zalévací hmoty pro elektrotechniku, strojírenství, výrobu modelů, prototypů apod. je uveden v přehledu základního sortimentu ZDE.

ZDROJ: ELECHEMCo, Praha 10

Autor děkuje Ing. Pavlu Kozelkovi za podklady a konzultace. Ilustrační foto ELCHEMCo.

 

 

Rubrika: DÍLNA, Materiál, Zpracování

Vložit komentář

Text komentáře: