- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

„K ránu je zde už zima“, říká Aschenbrenner

Začátek poslední dekády prázdnin je stále ve znamení krásného léta jak má být. Samozřejmě, s výjimkou těch ukrutných záplav na severu Čech, ale i jinde. Včera mi opět zavolal Luděk Aschenbrenner a dosti unaveným hlasem mi sdělil, že konečně vyčistili poslední přízemní místnost od zbytků bahna. „Mám teď těžké dilema,“ říkal, „potřeboval bych pomalu připravovat znovurozběhnutí výroby, protože to mne živí, ale současně se musím postarat, abychom  měli kde spát.“
  
  Z manželské ložnice stačili zachránit jen peřiny, ostatní odplavalo. Je jasné, že teplé letní dny už brzy vystřídají podzimní plískanice a s nim přijde i chlad. A v promáčené chalupě to bude znát dvojnásobně. „Musíme přebudovat nějakou místnost v patře, ale taky tam chci vytahat nejcennější stroje, které jsme teď tak pracně vyčistili,“ líčí současnou situaci Luděk. Jenže, na stavební úpravy objektu chybí peníze. „Snad mi někdo nabídne nějakou dotaci, protože já tady v tom zdivočelém kraji možná zůstanu jako poslední výrobce. Chtěl bych pár šikovných lidí zaměstnat. Vypadá to, že všichni ostatní to po letošní zkušenosti zabalí,“ vysvětluje zoufalou situaci v kraji, kde nezaměstnanost je více jak dvakrát větší než jinde. Stále je možnost Luďkovi Aschenbrennerovi pomoci, myslím si. Jeho konto je 2401207001/5500.
  Zatímco na severu bojují o holé přežití, na jihu budeme připravovat další „mašinkářskou“ budoucnost :-). Naplánovali jsem si zde „první jihočeské setkání modelářských kmetů“. Za chvíli odjíždím a až se vrátím, budu referovat.

Hlav, 23. 8. 2010