- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Miniaturní LED SMD řady 0402 byly pokořeny

Velkou radost mi udělal mail od Pavla Tvrze, který potvrdil moje slova o vynikající funkčnosti e-obchodu EZK [1] Ing. Zdeňka Krčmáře z Rožnova pod Radhoštěm, kde si podle mého doporučení objednal a do pěti dní i obdržel miniaturní LED SMD řady 0402. Hlavně mi ale prozradil fintu, jak ty „mrchy skákavý“ (tak jsem je přejmenoval po první zkušenosti podle slavného výroky Julie Robertsové) pokořit v amatérských podmínkách.

  Připomínám jen, že o těchto miniaturních LEDkách velikosti 1 x 0,5 x 0,4 mm jsem psal ZDE [2]. Po vydání článku se mi ozvalo několik kamarádů, modelářů, ale všichni spíš pochybovali, že tahle mikro-součástka nejde v amatérských podmínkách zpracovat, tedy připájet; slyšel jsem většinou názor, že je zpracovatelná jen speciální technologií.
  Záhy se ale ukázalo, že zase jednou jedny zlaté české ručičky dokázaly nemožné. „Jak jsem si přečetl váš článek, okamžitě jsem si ty ledky objednal,“ napsal mi Pavel Tvrz. „Opravdu jsem je během 5ti dnů dostal. Natěšen jsem rozbalil balíček a teprve teď jsem zjistil, co jsem si to objednal za drobečky. Ale stejně jako vy i já – čím jsem starší a čím hůře vidím (63 let), tak tím víc se mi líbí takové titěrnosti,“ přiznal kolega Tvrz.
  „A tak jsem chvíli přemýšlel, jak ty ledky připájet. Nechtěl jsem je pájet na tišťák, naopak, potřeboval jsem k nim připájet pouze dva drátky… Jenže, jak si LED podržet? A pak mne napadlo (jak jednoduché) přilepit na odřezek plastové destičky kousek oboustranné lepenky a na ni tu LEDku přitisknout. Pak už jsem celkem pohodlně k její patici připájel předem pocínované drátky. Jde to opravdu dobře a ty „mrchy skákavý“ se ani nehnou. Odlepit z pásky jdou snadno,“ vylíčil stručně svůj postup pokoření titěrných součástek Pavel Tvrz.
  Na letování používá úplně normální páječku, klasický cín a pájecí kapalinu na nikl. Postup je jednoduchý: Na oboustrannou samolepku (přilepenou na pevný podklad) přilepí LEDku svíticí stranou na lepenku. Potom pocínuje drát i patici LED. Kontakty LED napřed jemně potře kapalinou. Cín si ukrojí nožem, opravdu malinký kousek, ten sebere pájkou a ťukne na kontakt LED. Tak si připraví oba kontakty. Pak si pocínuje drátky, ty přiloží ke kontaktu LED a jenom opět ťuknutím na drátek jej připájí k LED. Doporučuje ještě jednou drátek namočit do pájecí kapaliny. Pak opatrně LED odtrhne z lepenky a celé to vykoupe ve vodě s jarem. „Možná by bylo dobré omýt LED s připájenými drátky něčím jiným, ale myslím si, že tento způsob pájení a čištění spoje mne přežije,“ dodává Pavel Tvrz. Drátky používá z rozpletené slabounké licny, tedy neizolované.
  Samozřejmě, všechno pájení a ostatní čarování probíhá pod lupou.
  Pavel Tvrz ještě uvádí, že nyní dokáže vložit do ruky světlo baterky H0-vému panáčku, jak dokladuje na fotografii.

  Domnívám se, že tento nápad je rozhodně aplikovatelný i v jiných případech. Určitě se ozve někdo, kdo oboustranné lepicí pásky k pájení maličkých elektronických součástek dávno používá. Vždyť přece platí, že všechno zde už jednou bylo :-). Já jsem ale Pavlu Tvrzovi vděčný, že mi svým nápadem ukázal cestu zpracování LED SMD 0402; a také mu děkuji za tento příspěvek, který může pomoci i jiným čtenářům tohoto webu.
___________________________________

  Ještě jsem ani nestačil příspěvek kolegy Tvrze redakčně upravit a už jsem měl v mailu doplnění od Zdeňka Krušinského, kterému jsem se pochlubil s nápadem viz výše. Zdeněk mi napsal, že tuhle metodu používá (jak jsem správně přepokládal, ale nevěděl, že zrovna on), a doplnil mi nápad Pavel Tvrze těmito slovy:
  „Zřejmě to bude pro ostatní kolegy dobrý návod, jak v našich letech obejít stáří a tím i ztrátu ostrosti zraku.“ Tak s tím nelze než souhlasit.
  „Za sebe ti Tvrzův nápad doplním tímto,“ pokračoval Krušinský v mailu, „že já na oboustrannou lepenku ještě nalepím papírovou samolepku (podle velikosti pájených součástek), na kterou si předem namaluji – ze strany lepidla – postavení LEDek, příp. dalších součástek,  a ty pak na samolepku nalepím do vyznačených míst. Takto jsem třeba dělal osvětlení do Bardotek od MTH,“ napsal Krušinský.
  Doplnil ještě, že stejně tak postupuje, když například vyrábí zábradlí. Na samolepku si narýsuje plánek, na narýsované čáry nalepí drátky a sletuje je. Jak jednoduché?! „Pak to stříknu trochou benzinu, lepidlo povolí a zábradlí je hotovo,“ doplňuje Krušinský.
  A jak jsem již uvedl, „aplikovat se to dá na ledacos,“ uzavírá další z mnoha nočních „výživných“ diskusí Zdeněk Krušinský.
  Díky Pavle a Zdeňku.

(redakčně upravil Hlav, 20. 8. 2010)

________________________

Obrazová příloha od Pavla Tvrze

[3]

Obr. 1 – S tímto náčiním LED SMD 0402 pájím

[4]

[5]

Obr. 2, 3 – Snímky uniformované postavy, která má v ruce svítící baterku

[6]

[7]

Obr. 4, 5 – Obrázky hospody, kde jsem na lustry použil LEDky

 

1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Miniaturní LED SMD řady 0402 byly pokořeny"

#1 Comment By Vlado Hudaček , Prešov, SK On 21.3.2011 @ 23:13

Ctená kompánia modelárov N a iných merítok. Na týchto stránkach je veľa poučných rád a skúsenosti, informácií od modelárov „starších“ a trpezlivých zháňať, no hlavne podedeliť sa s ostatnými modelármi = najmä mladí začínajuci tu majú doslova školiace centrum v zrozumiteľnej forme. Apropo! mikro LED – je ich plno v mobilných telefonoch, ktoré podsviecujú klávesnicu a display; je ich tam cca 20 – 25 ks, velkosť 2 x 1 mm SMD – hranaté = pár starých tel. a osvetlíte spústu vecí. Prajem veľa modelového zdravia a chuti. Vlado