Potopa ve Vísce – den sedmý

Dnes odpoledne volal Zdeněk Valter. „Luděk pomoc samozřejmě potřebuje a bude ji ještě dlouho potřebovat, ale v této chvíli už jen v omezeném počtu, protože čištění a konzervaci strojů nelze dělat najednou,“ říká člověk, který jako jeden z prvních přijel do Vísky, aby přiložil ruku k dílu. „Pracuje tam teď několik dobrovolníků, kteří přijeli z celé republiky pomoct likvidovat následky povodní,“ dodává Valter. Doporučuje, aby další dobrovolníci se vždy dopředu dohodli s Luďkem Aschenbrennerem na termínu a konkrétní možnosti pomoci. Jeho telefon je 602 647 272.

  „Vždy bude dobré se s Luďkem spojit dopředu,“ zdůrazňuje Valter. „Potřebuje čistit a konzervovat nejdůležitější stroje,“ říká. „Pomoc bude potřeba i později na vytřídění zakonzervovaných součástí, strojů a nástrojů.“
  Takže, kdo tam pojede, měl by s sebou vzít nějaký petrolej, konzervační spreje Konkor nebo jiné konzervační oleje, také další čistící prostředky (Savo, Iron, saponáty), hadry, „pucvolu“ a také přepravky (krabice) na odkládání vyčištěných drobných věcí.
  Na dotaz, jak přežil potopu Aschenbrennerův dům, ve kterém Luděk provozuje strojní výrobu, Valter říká, že vlastně bez poškození. Nejspíš asi naši předkové věděli, že mlýn na potoce musí vydržet i velkou vodu. „Jinak je to ale v obci špatné, strhané mosty, rozbité silnice, řada domů spadla nebo je těžce poničená,“ líčí situaci ve Vísce po sedmi dnech od povodně, která je integrovanou částí obce Višňová. „Jedním slovem, žádná sláva!“
  Ptám se, zda-li se lze do Višňové – Vísky dostat autem. „Dá, ale pozor, je k tomu nutné mít povolení Obecního úřadu Višňová, protože jinak do Vísky nikoho nepustí,“ vysvětluje Valter. „V tuto chvíli se stejně musí jet do Vísky z Frýdlantu přes Višňovou, protože přímá cesta je nesjízdná. Kdo tam bude chtít jet pomoct pracovat, nebo jen dovést čistící potřeby, ať mi raději zavolá, poradím mu,“ nabízí se Zdeněk Valter (tel. 733 142 225)
  I když v celém regionu jsou tisíce lidí, kteří potřebují pomoc bližních, je na nás, modelářích, abychom pomohli jednomu konkrétnímu člověku a jeho rodině, který vyrábí a připravuje rozšíření výroby komponentů nezbytných pro naše hobby. Nehledejte v těchto slovech žádný separatismus, nadržování, či cokoliv jiného. Pravdu má i kamarád Míra, který okomentoval moji snahu na rozběhnutí pomoci Achenbrennerovi slovy, že nikdo nemůže udělat všechno. Každý kdo oblékne holínky a montérky a přijede pomoci tam, kde žijí a chtějí žít lidé, jenž postihla přírodní katastrofa, zaslouží poděkování.
  „Kolega v práci měl velmi dobrý nápad vzít do Vísky jezírkový vysavač. Docela to funguje při odsávání bahna,“ říká mi ještě do telefonu unavený Zdeněk Valter, který se před několika hodinami vrátil z Vísky. „Hodně jsme tím Luďkovi pomohli při odstraňování škod v domě.“ Sděluji mu, že Honza Merhaut nabízí půjčit přenosnou klimatizační jednotku, která funguje i jako vysoušeč. „Teď to asi nemá cenu, dům je v některých místech ještě velmi mokrý, stojí tam i voda, ale až se stáhne spodní voda, budou vysoušeče potřeba,“ dodal Valter. 
  Ještě mi slíbil, že během pár hodin připraví pár fotografií, které pošle ke zveřejnění. A tak se stalo. Jsou ZDE.

Hlav 13. 8. 2010, 16:30 hod.

 

Rubrika: ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: