- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Mini vysavač s konektorem USB od firmy CONRAD

[1]Ve chvíli, kdy kamarád organizoval společný nákup čisticích lokomotiv (v N-ku), tak jsem coby pravidelný odběratel produktů firmy CONRAD obdržel nabídku na minivysavač za pouhých 109 Kč. Předesílám, že obvykle levné asijské zboží nekupuju, tentokrát jsem udělal výjimku ze zvědavosti. Pocit „jistoty a bezpečí“ jsem svěřil značce Conrad. I prodejce ale určitě tuší, že nenabízí kdoví co. Překvapivě – vysavač vysává. Dneska přišel balíček a tak jsem vysvač hned vyzkoušel.

  Vysavač (obr. 1) je nabízen pro čištění klávesnic počítačů, čteček paměťových karet atd. od prachu a nečistot. Částice nečistot jsou nasávány proudem vzduchu a jsou zachycovány filtrem. Výrobek je napájen přes USB rozhraní. Má dvě odnímatelné sací hlavy (obr. 2); první je z měkkého plastu vytvarovaná do úzké štěrbiny, druhá saje vzduch třemi trubičkami a nad nimi je jemný kartáček. Na spodku těla vysavače je LED pro osvětlení vysávaného prostoru (obr. 3). Multifunkční přepínač v zadní části vysavače má tři polohy – vypnuto, zapnutá LED, zapnutá LED a motor vysavače (obr. 4). Na spodní straně těla je další tlačítko ovládané palcem pro zvýšení počtu otáček motoru (je funkční po dobu stisknutí).
  Technické parametry: Rozměr: d=161, š=40 a v=36 mm, hmotnost 72 g. Skutečný výrobce není uveden ani na obalu, ani na příbalovém letáku (ve 4 jazycích, nikoliv v češtině; český návod je na internetu).
  V katalogu firmy CONRAD [2] má výrobek kód 776705; v německém katalogu se prodává za 3,99 €, v ČR tč. v akci za 109 Kč (poštovné 119,-).
  Testoval jsem ho na klávesnici svého počítače. Hlava se štěrbinou se velmi snadno zasune mezi klávesy a dá se s ní snadno posunovat v podélném směru. Tvarově i rozměrově jsou obě hlavice vhodné i pro vysávání prachu a nečistot z kolejí (obr. 4 a 5). Po půl minutě ledabylého vysávání klávesnice jsem oddělal hlavici, vyklepal ji a nestačil se divit, jaký humus mám mezi klávesami. Ostatně, kdo si už někdy sundal pár kláves a podíval se tam, dá mi za pravdu.
  Vysavač se mi jeví jako užitečná pomůcka pro modeláře. Jeho výkon je totiž podle mne přiměřený; rozhodně nehrozí odsátí drobných stromků či keřů, malých drážních domečku i s výpravčím, nebo dalších věcí modelové velikosti. Samozřejmě, jeho použití není vázáno jen na kolejiště, což se jeví jako přednost před „speciálním čisticím vozidlem“, které pochopitelně může operavot jen na kolejišti. Zato zase může vjet i do tunelu. Prostě – každý z těchto prostředků má své pro a proti. Nejspíš je potřeba si pořídit oboje :-). Pokud by nebyl v blízkosti kolejiště počítač s USB zásuvkou, asi by nebyl problém konektor USB oddělat a vysavač napájet z nějakého zdroje 5V/DC.

hlav – 17. 6. 2010

Obrazová příloha:

[3]

Obr. 1 – Vysavač s USB rozhraním od firmy CONRAD

[4]

Obr. 2  – Sací hlavy vysavače

[5]

Obr. 3 – LED pro osvětlení vysávaného prostoru

[6]

Obr. 4 – Ovladač vysavače má tři polohy: vypnuto, LED, LED + motor

[7]

Obr. 5 – Rozměrově je vysavač vhodný i pro vysávání prachu a nečistot z kolejí (na obr. velikost N); také jeho výkon neohrožuje kolejiště

[8]

Obr. 6 – Vysavač je způsobilý pro provoz v ČR; ze štítku jsou patrné jeho technické parametry