- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

brelec.be – moc zajímavá firma

V Norimberku vystavovala fůra velkých a hodně známých firem, kterým by bylo možné po vzoru Oskarů předat medaile a čestné diplomy za rozvoj železničního modelářství (možná se to v zákulisí dělá, nevím; obyčejný smrtelník se to nedozví). Bylo tam ale i několik firem, které neznám z běžné prezentace na internetu, jenž sice měly maličké stánky (mimochodem, prý se za stánek platí 135 € za m2), někdy jen dva, tři jednoduché panely, ale vystavovaly moc zajímavé věci.

 

V této poznámce se chci zmínit o firmě Brelec z Belgie. O belgické železnici nevím zhola nic a kdyby majitel naší BEN International neprodal mému zeti pro vnoučka Honzíka mašinu z výprodeje řady 5200 SNVB, která mne čeká digitalizovat, tak o „železniční“ Belgii fakt nic nevím. Ale – Evropa není jen Německo nebo Anglie. Jako vystřelený puk jsem čučel na systém osvětlení vagonů, který Brelec předváděl. Pod střechu se přidělá světlovod – rozhodně ne konstrukčně tak složitý, jako to umí u Kato. Jedná se vlastně o plastovou průsvitnou tyčinku, která má podélné drážky (kvůli lepšímu rozptylu světla). Tyčinka se upevňuje pod střechu. Na obou koncích světlovodu jsou pomocí smršťovací bužírky připevněny LED průměru 3 mm. Jejich světlo rozptyluje světlovod do prostoru vagonu. LED je napájená z podvozku přes dekodér belgické výroby (FD400Multi-1), terý taky neznám. Celý systém je popsán ZDE [1]. V manuálu se o FD400Multi-1 píše, že je kompatibilní s NMRA (kéž by). Po zkušenostech s dekodéry od Digitraxu jsem hodně skeptický. Ti také tvrdí, že jsou kompatibilní s NMRA, ale asi jen na jaře a v sobotu :-). Rozhodně jsem nalomený belgický produkt vyzkoušet.

Při pátrání na netu „vo co gou“ jsem narazil na fantasticky záslužnou práci Reinharda Müllera [2]. Jeho přehled dekodérů, byť možná trošku staršího data, považuji za úžasně záslužné dílo [3].

 

hlav, 6. 2. 2010

 

1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "brelec.be – moc zajímavá firma"

#1 Comment By Vlado Hudaček , Prešov, SK On 22.3.2011 @ 02:22

Nech jasné modelárske svetlo svieti tomu čínskemu ,,Deduškovi,, ktorý vynašiel- aplikoval svetlovodivé kábly . Am..en.