brelec.be – moc zajímavá firma

V Norimberku vystavovala fůra velkých a hodně známých firem, kterým by bylo možné po vzoru Oskarů předat medaile a čestné diplomy za rozvoj železničního modelářství (možná se to v zákulisí dělá, nevím; obyčejný smrtelník se to nedozví). Bylo tam ale i několik firem, které neznám z běžné prezentace na internetu, jenž sice měly maličké stánky (mimochodem, prý se za stánek platí 135 € za m2), někdy jen dva, tři jednoduché panely, ale vystavovaly moc zajímavé věci.

 

V této poznámce se chci zmínit o firmě Brelec z Belgie. O belgické železnici nevím zhola nic a kdyby majitel naší BEN International neprodal mému zeti pro vnoučka Honzíka mašinu z výprodeje řady 5200 SNVB, která mne čeká digitalizovat, tak o „železniční“ Belgii fakt nic nevím. Ale – Evropa není jen Německo nebo Anglie. Jako vystřelený puk jsem čučel na systém osvětlení vagonů, který Brelec předváděl. Pod střechu se přidělá světlovod – rozhodně ne konstrukčně tak složitý, jako to umí u Kato. Jedná se vlastně o plastovou průsvitnou tyčinku, která má podélné drážky (kvůli lepšímu rozptylu světla). Tyčinka se upevňuje pod střechu. Na obou koncích světlovodu jsou pomocí smršťovací bužírky připevněny LED průměru 3 mm. Jejich světlo rozptyluje světlovod do prostoru vagonu. LED je napájená z podvozku přes dekodér belgické výroby (FD400Multi-1), terý taky neznám. Celý systém je popsán ZDE. V manuálu se o FD400Multi-1 píše, že je kompatibilní s NMRA (kéž by). Po zkušenostech s dekodéry od Digitraxu jsem hodně skeptický. Ti také tvrdí, že jsou kompatibilní s NMRA, ale asi jen na jaře a v sobotu :-). Rozhodně jsem nalomený belgický produkt vyzkoušet.

Při pátrání na netu „vo co gou“ jsem narazil na fantasticky záslužnou práci Reinharda Müllera. Jeho přehled dekodérů, byť možná trošku staršího data, považuji za úžasně záslužné dílo.

 

hlav, 6. 2. 2010

 

Rubrika: Elektronika

1 komentář

  1. Vlado Hudaček , Prešov, SK napsal:

    Nech jasné modelárske svetlo svieti tomu čínskemu ,,Deduškovi,, ktorý vynašiel- aplikoval svetlovodivé kábly . Am..en.

Vložit komentář

Text komentáře: