- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Pošta v H0 od Auhagen

Jednopatrová pošta s podkrovím, s nakládací rampou v zadní části a mnoha okny v měřítku H0 je jedním z pěkných výrobků firmy Auhagen GmbH. Stavba se podle mne hodí i do českého prostředí. Není na ní zdůrazněna nějaká typická národní architektura. Model pošty má katalogové číslo 12 240.

  V krabičce tradičních rozměrů a potisku jsou plata s plastovými výlisky stěn, střechy, oken a doplňků (celkem 10 ks) a pytlík s molitanovou drtí imitující květiny. Vše v tradičně vysoké kvalitě bez jakéhokoliv poškození dílů. V příbalovém letáku je kvalitně rozkreslený postup sestavení stavby. V krátkém textu v němčině, angličtině, češtině, polštině maďarštině, francouzštině a ruštině se upozorňuje na možnost získat chybějící či poškozený díl, kdyby snad k takové situaci došlo, přestože firma důkladně kontroluje kompletaci sady.
  Firma Auhagen sídlí v Sasku, kousek za naší západní hranicí, asi 20 kilometrů od Hory Svatého Sebestiána. Na jaře se tam chystám na výlet. Nejspíš objedu i další v oblasti působící modelářské firmy

Příprava stavebních dílů vyštípáním z odlitých plat

  Z jednotlivých plat jsem nejdříve vyštípal stěny, díly střechy, okna, dveře a další drobné díly. Doplňky (střešní okapy, zábradlí, komínové lávky atd.) obvykle nechávám na platu a vyštípávám je až nakonec (abych je neztratil nebo nepoškodil). Je sympatické, že v jednom z plat je černý nápis „POŠTA“, tedy s háčkem nad „S“. Jestliže firma Auhagen nabízí českým modelářům český nápis, zajímalo by mě, jestli má připravené mutace i pro další státy. 
  K vyštipování dílů používám kleště s velmi tenkými čelistmi a ostrými břity od firmy Xuron Co., které jsem koupil u Micro-Mark (USA). Provází je sdělení výrobce, že byly speciálně vyvinuty pro elektroniku a letecký a kosmický průmysl (NASA). Jsou naprosto ideální pro odstraňování nálitků a konstrukčních částí plastových výlisků modelů staveb.

Stavba začíná od podlahy

 Stavba pošty začíná od podlahy (ne u všech stavebnic se dodává podlahový díl). Zde se vlastně jedná o rám s velkými vnitřními otvory, kterými lze např. instalovat osvětlení. K podlaze se lepí čtyři boční stěny přízemí. Při pasování a lepení bočních stěn používám malé kovové úhelníky (zevnitř) a proti nim zvnějšku přikládám magnety. Nesmějí mít ale silný magnetický efekt – jen přidržet stěnu u úhelníku, který definuje pravý úhel. K lepení obvykle používám lepidlo Rewell.

Vlepování a zasklívání oken a dveří

  Mám ve zvyku nejdříve stěny osadit okny a dveřmi, příp. vnějšími rámy; je to takto pohodlnější. Okna i dveře se vlepují zevnitř stěn. Také kvůli snadnému přístupu „zasklívám“ okna nastříhanou fólií před jejich zalepením do stěn. Při zasklívání používám rovněž vteřiňák Rewell. Na rám okna opatrně nanesu několik kapiček lepidla, ale hned jej hranou přetržené papírové utěrky vysaji, aby nebylo lepidla na ploše moc a neroztékalo se pod fólii. Ihned přikládám fólii nastříhanou předem podle velikosti rámu okna a na chvíli ji přitisknu prstem přes jemný čistý hadřík nebo měkký papír (aby se na fólii nepřenesly daktylky).

Stavba prvního patra – malý problém s rohovým oknem

  Stejným způsobem jako přízemí se sestavuje první patro. Běžných oken je tam požehnaně, trochu víc práce je s velkými rohovými okenními stěnami nad hlavním vchodem. Z plánku není zcela jasné (snad jediné slabé místo návodu), jak se do tohoto rohu vlepuje sloup a horní příčky na okenními stěnami, tak, aby všechno pěkně sedlo do sebe. Mám dojem, že sloup (ozn. 21) nebo některý jiný díl nemá přesný rozměr. Ale to je opravdu výjimka – anebo také moje špatné pochopení postupu.

Pošta v H0 od Auhagen

  Střecha se skládá z celkem čtyř hlavních a šesti menších dílů (a několika doplňků a „parádiček“. Před tím, než se sestavuje střecha, musí se vlepit dvě příčky v podkroví, které ji podpírají.

Bude se na poště svítit?

  V této etapě stavby je nutné se rozhodnout, zda-li se bude v budově svítit a kde (v kterých oknech), zda budou světla svítit najednou, anebo postupně, samozřejmě též jakou budou mít barvu. A také, jak budou ovládaná. Do modelu této velikosti lze použít LED diody buď průměru 5, nebo 3 mm. Samozřejmě, diody musí mít připájeny v sérii s odpory (rezistory). Schéma zapojení v tomto příspěvku neřeším. Kromě elektrického zapojení se musí vyřešit i mechanické uchycení diod a vodičů. S tím pak souvisí i vytvoření světlotěsných místností v jednotlivých prostorech budovy. Bylo by nesmyslem, aby se pošta zasvítila jedinou diodou, tedy aby svítila všechna okna najednou. (To platí o všech podobných stavbách.) Zřejmě stejně nelogické by bylo zabývat se rozdělením objektu pošty na dejme tomu 10 nebo 12 místností a v každé umisťovat samostatnou LED diodu. Světlotěsné příčky jsem zhotovil z kartonu. Mistři modeláři samozřejmě imitují i vnitřní vybavení místností, což je u měřítka H0 vcelku legitimní. Já se spokojil (a doufám, že mi to vnouček odpustí) jen s vymalováním stěn světlými pastelovými barvami.

Pokračujeme se střechou

  Střecha se slepuje na rovné ploše, ale ještě před úplným zatuhnutím lepidla je dobré ji připasovat na rozestavěnou budovu (aby pěkně sedla). Není ale vhodné ji přilepovat k hornímu patru budovy. Obzvlášť ne, když je v budově instalované osvětlení. Každá dioda může jednou zhasnout, může povolit pájený spoj… a bude nutné vlézt dovnitř. Odlepovat se pak se střechou, to není lehká práce. V tomto a podobných případech se doporučuje přichytit střechu dvěma malými magnety umístěnými někde v rozích.
  Při slepování střešních dílů nad půdními mansardami doporučuji obloukovou okrasu nad vikýřovými okny lepit na boční stěnu až když jsou instalované ony malé stříšky a jsou slepené s hlavní částí střechy. Jde o to, že okrasa by měla tvořit jakýsi trámek těsně pod střechou. Pokud má být celá střecha oddělávací – viz výše -, nemůže se v tomto místě slepit s okrasou.

Podezdívka, rampa a „piplačky“

  Následně jsem přilepil podezdívku při patě budovy kolem celého obvodu. K zadní a z části k jedné boční stěně jsem přilepil rampu a nad ní stříšku. Nosníky stříšky doporučuji vlepovat k hotové a připasované stříšce, tedy v opačném postupu, než by probíhala reálná stavba.
  Nakonec si nechávám asi jako každý „piplačky“. Tedy okapy a okapové roury (ty lepím opravdu s nechutí, zvláště ty roury) a všelijaké další doplňky (venkovní lampy, komín hromosvody atd.). Zvyknul jsem si pro lepší uchycení okapových rour v „zemi“ podkládat stavby plastovou deskou, která o několik centimetrů přesahuje půdorys stavby (v kolejiště ji lze později bez problémů zakrýt trávou, pískem apod.), která ale má pod stavbou velké přístupové (montážní) otvory, podobně jako je to u dílu, který jsem výše nazval podlaha. V místech, kde vniká okapová roura do „země“ vyvrtám otvor a zalepím do ní rouru. Naštěstí roury bývají delší, takže se nemusí nastavovat. Je ale možné, že kolegové používají jiný a lepší způsob bezpečného fixování okapových rour.
  Zbývá dolepit doplňky na střechu a stěny, tedy komín, komínové lávky, hromosvody a „cingrlátko“ mezi hromosvody. Na dvě okna v přízemí (asi od pokladny) přijdou mříže, na průčelí již zmíněný nápis „POŠTA“. Lampy z plastového výlisku časem vyměním za lampy vlastní výroby s LED diodou.

Na hezký dům patří květiny

  A ještě je nutné zasázet květiny do bedýnek pod okny. Molitanou drť v sáčku výrobce přibalil, bedýnky ale nikoliv. Žádný problém. Z odpadu, tj. z  rámů plat (půlkulatého průřezu) jsem uštípnul vždy dva kousky a slepil je podélně k sobě, na ně jsem pak lepil – tentokrát lepidlem UHU – molitanovou drť. Přidržujíce onen květinový chuchvalec v pinzetě jsem ho fixoval lakem na vlasy (značky Lybar; je nejlevnější). Je to pěkná piplačka. Teprve po zaschnutí laku (druhý den byl jak šutr) jsem bedýnky s květinami přilepil pod okna a znovu opatrně líznul lakem (zakrýval jsem přitom okolí, abych nepopatlal výplně okna). Manželka mi vyčetla, že na balkoně tak bujné muškáty nevypěstuji!

Patinování se plánuje

  Patinování pošty, jakož i dokončení elektroinstalace, mne teprve čeká. Ještě totiž nevím, jak bude barevně laděno kolejiště mého vnoučka a kdy se k tomu jeho taťka odhodlá. Barevné doladění pošty patinováním by s tím podle mne mělo korespondovat.

 

Obrazová dokumentace: .

 

Hlav, 26. 1. 2010

 

 

 
 

1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Pošta v H0 od Auhagen"

#1 Comment By Michal O. On 14.11.2011 @ 10:13

Pekná práca, ako vždy. Tiež sa mi táto budova celkom páči.
Len malé upresnenie: nie je to H0, ale H0/TT, čiže 1:100.