- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Nářadí – úvod

V každé domácnost se najde nějaký ten šroubovák, kladivo a kleště. Modelář ale potřebuje nesrovnale více nářadí. Navíc zastávám názor, že pro kvalitní práci musí být k dispozici jen kvalitní nářadí. Bohužel, většinou není na první pohled možné poznat, jestli je zakoupené nářadí skutečně kvalitní, nebo je jen z „bláta“. Jindy vznikne otázka, kde se dá kvalitní nářadí koupit? S kvalitou materiálů, ze kterého je nářadí vyrobené, samozřejmě souvisí i jeho trvanlivost, odolnost a také možnost jeho renovace (obvykle nabroušení). Rozhodně se nelze spoléhat na dobrozdání prodejce či výrobce.

  A priori jako nepoužitelné odkládám nářadí neoznačené, nebo vyrobené v Číně (pokud vůbec lze na obalu takové označení najít), navíc prodávané na vietnamských tržnicích. Je mi líto, ale přesvědčil jsem se o velmi špatné kvalitě těchto produktů. Že Číňané kopírují výrobky vyspělých zemí, že kradou patenty a autorská práva – to ví celý svět. Jenže jim to není moc platné, protože platí, že „když dva dělají totéž, není to totéž“. Na druhé straně ani označení „Made in China“ není jednoznačně výrazem nekvality, záleží na tom, kdo si výrobu v Číně objednal a jak si hlídá kvalitu.
  Na druhou stranu, aniž bych patřil k těm, kteří podlehli iluzi, že co je americké je super, k výrobkům ze severní Ameriky – pokud skutečně pocházejí z továrem za „velkou louží“ – mám vřelý vztah. Nikdy mne nezklamaly, naopak překvapily mne dokonalou kvalitou, „vymyšleností“ –  a mnohdy i nízkou cenou. Vyplatí se tam nakupovat. Nebýt celníků (),  hlídajících technologickou zaostalost Evropy, byl by hned svět veselejší. Ale to už sem nepatří. Znovu zdůrazňuji: Ameriku jsem poznal a nemusím se tam na rozdíl od jiných vracet, ale pokud jde o jejich technologie (všeho a ve všem), bude nám ještě dlouho trval splnit smělý cíl – „dohnat a předehnat!“. Nikde na světě totiž nemohou do komerční sféry „pustit“ tolik vynálezů z kosmického a vojenského průmyslu, jako v USA. Věřím, že v tom je jejich technický a technologický náskok.
  Nezatracuji však v žádném případě ani výrobky naše, o německé produkce nemluvě. Nářadí nesoucí značky NAREX, KNIPEX, MEDIN aj. jsou zárukou kvality. Ne tak už třeba lze koupit pouze a jen kvalitu u zásilkového domu Conrad. Ale jsou to výjimky.
  Na stránce označené DÍLNA představím postupně některé nářadí (přístroje a pomůcky), do kterého jsem investoval. U některých nástrojů zmíním i základní informace o jejich správném použití (např. řezání závitů). Současně se budu snažit i informovat, kde jsem je koupil, nebo kde se dají sehnat. Ani v dnešní době, když už nejsme omezeni jediným „kovomatem“ či „narpou“ ve městě, není jednoduché se orientovat.
  Samozřejmě, nebude zde připomenuto naprosto všechno nářadí, které existuje, ani všechno to, co mám doma. Koho by třeba zajímalo, že mám pilku na železo. Počítám ale s tím, že tato stránka bude postupně doplňovaná o další užitečné nářadí. To zdůrazňuji pro případ, že bych byl kritizován, že jsem třeba zapomněl na svinovací metr, svěrák nebo pipety do vlasů. Také netvrdím, že všechno co zde uvedu, musí vyhovovat všem.
  Abych zachoval nějakou logiku a navíc si vytvořil možnost průběžného doplňování dílčích kapitol, nářadí jsem rozdělil do několik skupin podle jeho užití. Zvlášť pak bude publikovaná kapitola s nářadím, které se mi nevešlo do zmíněných skupin.
  Ještě chci alespoň jednou větou poděkovat dvěma svým kamarádům – Honzovi Merhautovi a Martinu Pinntovi -,  kteří byli tak laskaví a rukopis si přečetli, opravili mi pravopisné chyby a doplnili ho svými poznámkami a doporučeními. Budu vděčný laskavému čtenáři, když učiní totéž.

hlav, 14. 1. 2010