- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Nářadí – řezání, řezání závitů, stříhání, sekání, dlabání

Nůž, skalpely, modelářské skalpely, skalpely a nástroje OLFA, pilky, řezač trubiček, multifunkční kleště, nůžky, řezbářská dlátka

Nůž

  Každý muž má mít v kapse nůž, sirky a provázek! Kdopak ale dneska tohle přísloví dodržuje? Já mám u sebe nůž vždycky. Místo provázku může v nejhorším posloužit tkanička od bot. Sirku ani zapalovač ale od doby, kdy jsem před 25 lety přestal kouřit, u sebe nemám.
  Nožů mám ostatně hodně, darované i koupené, jednoúčelové i multifunkční. Pořádný pravý „švýcarák“ je k nezaplacení (pozor na plagiáty).

 


Broušení ostří nožů

  Když nůž, tak dokonale ostrý. Brousící kámen nesmí chybět v žádné dílně.
  Fajnšmekři si jistě pořídí diamantová brousítka (třeba od americké firmy DMT – ZDE). Jedná se o neobyčejně špičkového pomocníka. Vyrábí se v několika hrubostech a i velikostech.
  Pořídil jsem si tři ze čtyř z nejmenší sady. Brousím s nimi nože, skalpely, vrtáky…
  Nebudu ale zveřejňovat brněnského obchodníka, kterému dodání brousítek trvalo několik měsíců. Přímý kontakt s americkým prodejcem bude pro zájemce účelnější.

 


Skalpely

  Skalpel je vlastně speciální jednoúčelový nůž, obvykle užívaný lékaři při operacích. Proto je také vyrábí firmy zabývající se produkcí zdravotnické techniky a nástrojů. Před cca 40 lety jsem po skončení průmyslovky piloval v Chiraně zápustky pro lisování polotovarů skalpelů. Ještě z té doby mám některé z nich plně funkční, jistě díky velice kvalitní oceli, která se na výrobu nástrojů pro zdravotnictví používala.
  Dnes se skalpely vyrábějí s lépe tvarovanými držáky, nebo i s vyměnitelným ostřím. Stejně jako další zdravotnické náčiní je lze koupit například v podnikové prodejce firmy Medin, a.s. [1] v Praze na Žižkově, nebo přímo u výrobce v Novém Městě na Moravě. Upozorňuji, že se nejedná o levné výrobky.
  Pro modelařinu je vhodné mít několik skalpelů různých tvarů a velikostí. Je třeba si uvědomit, že jejich funkční plochou je ostří, kterou je nutné chránit; lze ji ale brousit jemnými brousítky (viz např. od firmy DMT [2]). Skalpel by rozhodně neměl sloužit jako šroubovák nebo dlátko.

02-skalpely [3]

 


Modelářské skalpely

  Nevím, jestli tzv. modelářské skalpely byly vyvinuty pro modeláře nebo výtvarníky, ale v podstatě to je jedno.
  Nabízí je zhruba ve třech velikostech několik firem. Nože různých tvarů a velikostí (prodávané jako spotřební materiál) se zpravidla upínají přes jednoduchou rybinu z plastu do držadla. Kvalita nožů i držáků je různá. Nevím, jestli je to nekvalitou výrobku nebo mojí nešikovností, ale několik držáků jsem již zlomil – a všechny ve stejném místě: prasklo šroubení rybiny v držáku.
  V našich modelářských prodejnách jsou dostupné výrobky firmy PROEDGE, dodává je například firma Litomyský [4]. Právě ty mi praskají. Ale řezat se s nimi dá (když se na ně moc netlačí). Do držáků lze upnout nejen nože, ale i miniaturní pilky, rovněž dodávané jako spotřební materiál.
  Vedle toho lze koupit i speciální velmi tenké pilové listy různých tvarů, vyrobených laserem. Jsou to japonské výrobky od firmy Hasegawa Trytool. Dodává je například modelářský e-obchod Václava Brantla [5] ze Satanic u Prahy. Již několikrát jsem je použil ve velmi nepřístupných místech k odříznutí nepotřebného materiálu. Fungují skvěle.
  Po ruce je také potřeba mít nože s odlamovacím ostřím několika velikostí.
  Mezi modelářské skalpely se mi na fotografii „zatoulal“ i vynikající skalpel od firmy Olfa (Japonsko). Souhrnně o těchto bezkonkurenčních výrobcích hovořím v dalším odstavci.

03-skalpely-ii_b

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Skalpely a nástroje OLFA

  Princip odlamovacího nože – SNAP-OFF BLADE CUTTER  – vymyslel v roce 1956 Yoshio Okada v Osace (Japonsko). Inspiraci pro tento neuvěřitelný nápad našel v odlamování segmentů čokolády; návodem pro zajištění ostré hrany mu bylo rozbité sklo. Tento unikátní vynález se od té doby stal bestsellerem po celém světě a je běžně označován jako CUTTER OLFA. Délka, šířka a úhel ostří, které definoval Yoshio Okada, se staly celosvětovým standardem pro modul snap-off blade. Více o nástrojích OLFA ZDE [6].
  Dovozcem a prodejcem výrobků OLFA u nás je firma Somaty, s.r.o. [7] se sídlem v Benešově u Prahy, nástroje prodává též firma PB servis Blatná [8]. Od každého z nich mám něco. Vím ale, že až se opět s nástroji Olfa potkám na nějaké prodejní výstavě, opět neodolám…
  S úzkým skalpelem vyobrazeným na předešlém obrázku dnes řežu prakticky všechno. Nůž občas naostřím na brousítku DMT  a řeže se dál…

04-rezaci-nastroje-olfa

 


Pilky

  Pilky na dřevo i kov jsou při modelařině neustále potřeba. Je dobré jich mít několik podle účelu použití. Některé s širším listem dobře vedou směr řezání, jiné s úzkým listem se hodí pro jiné účely.
  Pilky s různou hustotou (velikostí) zubů jsem koupil od firmy Litomyský [9]; jsou z produkce Proedge.

05-pilky [10]

 


Pilku na železo

  Tuhle pilku  jsem koupil v OBI.

07-pilka-kov [11]

 


Lupenková pila

  Rám pro lupenkové pilky mám z hodinářského skladu dílů a nářadí v Pardubicích, od firmy PAREXO [12] (viděl jsem ji ale v nabídce dalších e-obchodů).
  Mimochodem, nabídku firmy PAREXO doporučuji bedlivě prozkoumat, našel (a koupil) jsem tam řadu dalších užitečných věcí. Překvapila mne tam také ochota vyhovět. Lupenkové pilky lze ale sehnat v řadě obchodů, vyrábějí se na kov i dřevo, rozlišující se velikostí zubů. Ty na obrázku nesou značku LUX (SRN) a jsou z OBI.

08-lupenkova-pila [13]

09-lupenkove-pilky [14]

 


Žiletková pilka

  Užitečnou pomůckou pro modeláře je tzv. žiletková pilka. Vyrábí ji firma JLC ve Valašském Meziříčí, pilku prodávají modelářské obchody, nabízíjí ji například firma Mašinky.cz [15]  v Kladně.

10-ziletkova-pilka [16]

 


Závitníky a očka

  Závitníky a očka¹)  jsou nesmírně užitečné nástroje. Je ale nutné se s nimi naučit pracovat.

  Závitníky jsou vyráběny pro strojní a ruční vyřezání závitů. Cena závitníků (i oček) se v posledních letech výrazně zvýšila. Nedávno jsem ale kupoval několik sad maličkých závitníků (1 – 1,4 – 1,6 – 2 – 2,5 – 3 mm) a co sada, to cca 500 Kč.
 
  Ruční závitníky jsou vždy v sérii tří kusů (naštěstí když se jeden zlomí, lze ho samostatně dokoupit). Dva slouží k předřezání a řezání závitu, třetí je tzv. dokončovací a čistící. První závitník má na dříku vybroušený jeden proužek, druhý dva proužky, poslední je bez proužku.
  Závitníky se upevňují do vratidla. Ta jsou vyráběna pro různé velikosti závitníků. Nejmenší vratidlo na trhu umožňuje pracovat se závitníky M1 – M6, pro větší závitníky jsou vratidla větší.
  Poznámka: Důležité je vědět, že průměr otvoru pro závit musí být menší než deklarovaný průměr závit. K volbě vrtáku pro otvor existuje známá mnemotechnická pomůcka: Jestliže chceme mít závit průměru Mx, tato hodnota (x) se násobí koeficientem 0,8; výsledkem je průměr vrtáku pro předvrtání otvoru pro závit. Příklad: Potřebujeme závit M3. Budeme vrtat vrtákem o průměru 2,4 mm (3 x 0,8 = 2,4). Potřebujeme závit M6, budeme vrtat průměr 4,8 mm. Atd.
  S určitou tolerancí je nutné počítat u maličkých závitů. Například máme-li zhotovit závit M1,4 mm, vychází, že by se měl vyvrtat otvor 1,12. Takový vrták ale nejspíš neexistuje. Bude tedy záležet na materiálu, jestli zvolíme průměr vrtáku 1,0 nebo 1,1 mm. Totéž u  závitu M1,6. Tam bych vrtal nejspíš vrtákem 1,2, příp. 1,3 mm (početně vychází 1,28).
  Co ale hlavně! Řezání závitů ručním závitníkem vyžaduje trpělivost. Žádné frr a je to. Naopak. Závit se zásadně řeže tak, že po opatrném vsunutí závitníku do otvoru (má na hrotu zabroušení, takže jej lze vcelku snadno zachytit v otvoru a vytvořit s ním první „zachycovací“ závit) se opatrně pomalu otočí asi o ¾ až jednu otáčku, a stejně opatrně se zpětným otočením o cca ½ otáčky utrhne špona. A znovu 3/4 až 1 otáčka – a znovu o kousek zpátky. A stále dokola. Jo, že to chvíli trvá? To je fakt, ale nedojde ke stržení závitu. Při trošce zkušenosti a citu v prstech pak člověk cítí, kdy závitník řeže materiál a kdy už je potřeba zpětným pohybem utrnout šponu. Samozřejmě že platí: „Kdo maže, ten jede!“ Také není od věci připomenout, že předmět, do kterého je řezán závit, by měl dostatečně upevněn, nejlépe ve svěráku.
Jakékoliv závitníky (a další zámečnický materiál) obratem dodá firma Jakr, s.r.o., Brno za velmi přijatelné ceny; mnohem dráž je lze totéž koupit u Advantage, Soukenická 11, Praha 1.

  Pro úplnost je nutné doplnit, že existují i tzv. zámečnické závitníky, strojní závitníky s lamačem nebo strojní závitníky spirálové (nejspíš i další). Jejich konstrukce je ale jiná. Koresponduje to s potřebou rychlého vyřezání závitu v průmyslové výrobě. Například strojní závitník pro průchozí otvory je vybroušen tak, že má v délce nástroje odstupňovaný průměr (v první části závit předřezává, v další řeže, ve třetí dočišťuje); nahrazuje tak sadu tří závitníků. Tyto závitníky se ale vyrábějí pro větší průměry závitů. V nabídce prodejců jsem nenašel tyto nástroje pro závity od M1 do M3. Čímž netvrdím, že neexistují. 

Závitová očka

  Očko je nástroj pro vytvoření vnějšího závitu (přesný název nástroje podle normy zní: „ruční závitová čelist kruhová na metrické závity“). Na rozdíl od závitníků je pro každý standardizovaný průměr potřeba jen jedno očko. Standardizované průměry stanoví norma (ČSN 22 3210 ve znění novel). Na trhu jsou očka pro závity od M1 výše. Určitým problém je, že vnější průměr oček je rozdílný podle velikosti, takže je nutné mít k dispozici několik vratidel. Očka rozměrů ( M3 – M6) mívají vnější průměr 20 mm. Očka M1, M2, M2,6 mívají průměr 16 mm. Jsou ale očka (např. M1,7 mm), která mají vnější průměr jen 12 mm.

  U malých rozměrů někdy bývá obtížné nasadit očko do záběru. Obvykle se vyplatí jemným pilníkem (nebo při soustružení) strhnout hranu na kulatině, na které je řezán závit.
  Také u očka se při řezání závitu musí zpětným otáčením utrhávat špona. Průměr kulatiny odpovídá závitu, např. pro M3 má mít kulatina průměr 3 mm. Nesmí mít ale víc, protože pak může při řezání závitu dojít k „zakousnutí“ očka, což může vést k jeho nenávratnému poškození. Když je průměr kulatiny výrazně menší než je definovaný závit, závit se může podařit vytvořit, ale matice na něm nebude správně fungovat.
  Také očko je vhodné při řezání závitu mazat.

  Také závitová očka obratem dodá firma Jakr, s.r.o., Brno. Doporučuji ale předem se přeptat na vnější průměr očka (kvůli vratidlu).

_______

¹) Hovoříme-li o závitech, máme zde samozřejmě na mysli tzv. metrické závity (viz ČSN 01 4012 ve znění novel). Definované průměry základní řady závitů (existují však tři řady závitů; dále jsou uvedeny jen nejmenší průměry; v závorce jsou závity z II. řady) 0,25 – 0,3 – (0,35) – 0,4 – (0,45) – 0,5 (0,55) – 0,6 – (0,7) – 0,8 – (0,9) – 1,0 – (1,1) – 1,2 – (1,4) – 1,6 – (1,8) – 2,0 – (2,2) – 2,5 – 3,0 – (3,5) – 4,0 – (4,5) – 5,0 – 6,0 atd. Kromě normou definovaných průměrů základní řady závitů se metrický závit vyznačuje úhlem hrotu 60º. Se vzrůstající velikostí průměru závitu se zvětšuje i stoupání závitu. Vedle základní řady existují i závity s jemným stoupáním (podrobnosti v normě). Pozor tedy při nákupu maličkých šroubků a matek, aby měly správné závity. V anglosaské zóně (zejm. Amerika a V. Británie) se stále používá tzv. Whitwortům závit, který se od metrického liší jak průměrem, tak úhlem hrotu závitu – ten je 55°. Průměry se znační v palcích a jejich zlomocích (palec je podle normy 25,4 mm). S tímto závitem se lze běžně setkat u výrobků zhotovených v Americe nebo V. Británii a určených pro zdejší trh.


 

Trubkořez

  Řezač trubiček považuji za velmi užitečný přípravek. Slouží pro přesně dělení trubiček z plastu, barevných kovů a hliníku. Přípravek má v rámu zabudované dva vodicí a jeden řezací kotouček.
  Po dlouhém shánění jsem nejdříve objevil v nabídce americké firmy Micro-Mark [17] trubkořez deklarovaný výrobcem  pro dělení trubiček o průměru od cca 3 do 22 milimetrů. Firma ho nabízí ve svém webu pod kat. číslo 20132 a názvem MINI TUBING CUTTER, 1/8 “ – 7/8 “ CAPACITY.
  Poznámka: Mimochodem, v nabídce této firmy je celá řada dalších vynikajících prostředků, pomůcek a nářadí užitečných pro modelaření. Firma ale nemá standardní e-obchod, na který jsme zvyklí ve střední Evropě. Objednané zboží (přes internet) nelze zaplatit ani přes PayPal, úhradu lze uskutečnit telefonickým sdělením údajů své platební karty²). 
  Nedávno jsem ale zjistil, že tentýž nástroj (od německé firmy ADW), jen o něco robustnější, lze koupit i v prodejně Hornbach (za pouhých 99 Kč). Umožňuje řezat trubky průměrů od 3 do 28 mm.

____

²) Pro podobné účely doporučuji pořídit si kreditní kartu s omezenou výší vkladu; V Americe i ve V. Británii je podle domorodců platba zboží touto formou obvyklá a nedochází k podvodům. Mohu to potvrdit (zatím). Takto nakupuji zboží třeba přímo i u firmy Peco v Anglii.

 


Hobby hoblík

  Malý hoblík na obrázku patří k nejstarším relikviím mé dílny. Pořídil jsem si ho někdy před cca 40 lety. Tehdejší n. p. Narex ho vyráběl pro kutily, prodával se za 38 Kčs. Pravda, hoblovat se s ním dalo jen něco. Rád bych však poznal současné současné mini-hoblíky a srovnal, v čem jsou lepší.


Multifunkční kleště

  Slouží ke zkracování vodičů a stahování izolace. Na trhu je několik výrobků s různou funkcionalitou, a taky za různé ceny. Mým potřebám vyhovují jak drahé kleště na prvním obrázku (koupené u firmy Conrad), tak levné kleště z OBI (opět nesoucí označení „LUX-tools“).

12-odizolovaci-kleste-1 [18]

13-odizolovaci-kleste-2 [19]

 


Nůžky

  Nůžky zřejmě nemusím představovat a popisovat. Obyčejné kancelářské se kupují v papírnictví, speciální (např. zn. OLFA)  – viz výše např. u firmy Somaty, s.r.o.
  Jednou se hodí nůžky s dlouhým ostří, jindy maličké. Občas sáhnu i do „manikúry“, kde mám maličké nůžky na odstřihování přerostlé kůže v nehtovém lůžku. Jinak ale nemám ve zvyku nůžkami stříhat dráty nebo plechy. Na to jsou jiné nástroje.

14-nuzky1 [20]

 


Řezbářská dlátka

  Na oddělování materiálu, především dřeva, slouží řezbářská dlátka. Ne, že bych je potřeboval každý den, ale jednu sadu od Midwest (Mid 3803) jsem si koupil (dodává např. firma Litomyský [21]) – viz obr.
  Kvalitou dlátek jsem hluboce zklamán, především jejich nabroušením a vůbec tvarem pracovních částí nástrojů. Rozhodně mne neuspokojuje sdělení prodejce, že „tato praktická sada je ideální pro úplný začátek, pro první pokusy…“. Takové výrobky by se vůbec neměly objevovat na trhu, když tak maximálně ve stáncích na střelnicích či u kolotoče. Ještě nevím, jestli požádám nějakého dobrého nožíře, aby je kompletně přebrousil (pokud to vůbec půjde), anebo je rovnou vyhodím do popelnice.

15-dlatka [22]

 

hlav, 16. 1 2010