- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Nářadí – optické pomůcky

Nově zařazená podkapitola týkající se optickým pomůcek.

Lupa

  Lupy malé a velké, s různými optickými vlastnostmi. Všechny jsou ale důležitým pomocníkem modeláře. Některé lupy jsou vybavené osvětlením a zvětšovací čočkou, jiné jsou na stojánku. Hodinářské lupy (různé optické mocnosti) se vkládají do očnicového oblouku (ne každý je ale dokáže u oka udržet). Hodinářskou lupu jsem koupil u pardubické firmy PAREXO [1]. Lupu s osvětlením mám od firmy Conrad.

 

 

 


Držák s lupou

  Firma Conrad (a nejen ona) nabízí pod kat. č. 588220 „Pomůcku k provádění pájení s lupou ZD-10H“. Ani zdaleka nejsem přesvědčený, že by tento zajímavý SD stojánek měl sloužit pouze k pájení. Variant užití v dílně modeláře jistě bude bezpočet. Držák s lupou lze koupit ve firmě FK Technics [2], Praha 3.

 

 


Brýle se silným zvětšením a lupou

  Také tuto pomůcky pro zvětšení nabízí e-obchod FK Technics [2], Praha 3. Je to výrobek německé firmy RoNa, Německo [3].
  V robusní krabičce (vložené do obalu, na němž je vytištěn dokonalý popis výrobku), je uložen rám na způsob brýlí a další komponenty. Rám je větší, takže jej lze nasadit i přes běžné optické brýle (pokud je uživatel nosí). Rám má nosní opěrky a v ose nad nosem je uchycen speciálně tvarovaný nálitek s LED diodou, do kterého se vkládá baterie (další tři baterie jsou součástí balení). Na konci nálitku pod diodou je svorka pro volné (otočné) uchycení speciálně tvarovaných zvětšovacích skel (vyrobených z čirého plastu). Optická hodnota třech zvětšovacích skel je „1,5 – 2,5 – 3,5x“. Vše je promyšleně variabilní, takže „brýle“ lze přizpůsobit tvaru obličeje kohokoliv.
  Je ovšem pravdou, že kdo nosí dioptrické brýle, anebo má těžkou vadu zraku (jako já), může mít při používání cit. „brýlí“ potíže se zaostřením. Osobně mohu koukat jen přes sklo zvětšující 1,5x.
 

 

Hlav, 20. 1. 2010