- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Nářadí – nástroje různé

Kladívko, kovadlina, výsečník, šroubovák, klíče, kružítko, vodováha, ohýbač drátů, lupa, fixírka, kovová tyčinka na míchání, špachtle, škrabka, stříhač profilů a hranolů, drát, hračky…

Kladívko

  Kladívek si modelář moc neužije. Většina spojů na kolejišti se šroubuje nebo lepí. Snad při dočasném přitloukání kolejí jemnými hřebíčky se hodí nějaké menší truhlářské nebo zámečnické kladivo. Kdysi jsem měl takovou dětskou soupravu, kde bylo moc pěkné malé „modelářské“ kladívko. Kdoví, kde je mu konec?
Ne vždy se dá sehnat kladivo s malou ploskou a ostrým nosem v prodejnách pro kutily (OBI, Baumax aj.). Jednou jsem měl přece jenom štěstí. Lepší je orientovat se na prodejny pro zlatníky a hodináře. Tam si lze dokonce vybrat z několika typů. Doporučuji firmu PAREXO [1] v Pardubicích.

01-kladivko-2 [2]

02-kladivko-1 [3]


Kovadlina

  Pravda, kdo má u chalupy kovářskou nebo zámečnickou dílnu, bude se nejspíš kovadlince na snímku smát. Já měl radost, když jsem na ni přišel na webu PAREXO [1]. Je určena pro hodináře a naprosto splňuje všechny požadavky modelářů. Předností této kovadlinky je, že má funkční všechny plochy – nejen horní, ale i boční  a spodní. Všechny jsou broušené. Velmi sympatický nástroj.

03-kovadlinka [4]


Výsečník

  Obvykle se nástroji, se kterým se vysekávají otvory do papíru, kůže, pryžových desek, plastů  nebo i některých měkkých kovů nesprávně říká „děrovač“. Dokonce i na obalu devítidílné sady, kterou lze koupit v každém pořádném železářství, je vytištěn název „děrovače“. Podle normy se ale jedná o výsečníky (protože se s nimi otvory vysekávají).
Přiznám se, že mne šokovalo, že celá sada těchto výrobně poměrně složitých nástrojů stojí necelých 100 Kč. To je ve srovnání s jinými nástroji téměř za babku. A ověřil jsem si, že nízká cena těchto nástrojů je i za oceánem (i když tam jsou levné a především velmi kvalitní všechny zámečnické, truhlářské aj. nástroje). Opravdu se tam vyplatí nakupovat.
Výsečníky v sadě 9 kusů vytvářejí otvory 2,5 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 a 10 mm.

04-sada-derovace [5]


Šroubovák

  Mám za to, že šroubovák je jeden z nejčastěji užívaných nástrojů, nejen mezi modeláři. A snad proto jich je na trhu tolik. Bohužel, narazit na skutečně kvalitní nástroj, zejména v menších rozměrech, který má dřík vykovaný z dobré oceli a břit vybroušený podle normy definované pro hlavu šroubu – tak to se mi ještě nepovedlo. Jakoby se tento typ šroubováků z trhu vytratil. Nevím, kde takový kvalitní (kovaný a broušený) nástroje koupit.
Na trhu jsou jenom šroubováky se strojně obrobeným klínovým zúžením dříku, který je zasazen v neergonomických rukojetí, nezřídka z tvrdého plastu, který v ruce klouže. Snad nejhorší je situace u tzv. křížových šroubováků. Nástroj („kříž“) většinou nekoresponduje s tvarem a hloubkou výřezů v hlavě šroubu. Nechápu to. Nezbývá než spokojit se s komerčním brakem, který § pokud „přežije“ první silnější utažení (častěji povolení) šroubu -, stejně časem buď praskne, nebo se mu odštípne (v lepším případě ohne) kus pracovní plochy. Je to k vzteku!
Samozřejmě existuje bezpočet další tvarů koncovek pracovní části šroubováků. Jan Merhaut se vyjadřuje pochvalně o šroubovácích zn. Torx. Koncovka má tvar hvězdičky. Dají se běžně sehnat např. v prodejně Hornbach.  .
Tak či onak. Není na škodu mít krabičku plnou šroubováků všelijakých velikostí a profilů pracovní plochy, a ty poškozené jednoduše hned zahodit. Stejně zákon schválnosti zapříčiní, že když budete potřebovat šroubovák určité velikosti a tvaru, budete muset jít požádat souseda.

05-sroubovaky1 [6]

06-sada-klic-6hran-vnejsi-a-sroubovak [7]


Sada bitů

Sada speciálních bitů z chrom-vanadové oceli (100 dílná) jsou výrobkem německé firmy UPEX tools. Koupil jsem ji v Hornabachu. Obsahuje koncovky pro různé tvary hlav šroubů.


Klíče

  Na jednu stranu je sympatické, že některé maticové klíče (otevřené, nástrčné aj.) menších rozměrů jsou typizované alespoň pokud jde o rukojeti (viz šroubováky). Bohužel, pokud jde o kvalitu běžně nabízených nástrojů v obchodech pro kutily, platí totéž, co jsem uvedl u šroubováků. Nezbývá, než mít v šuplíku více sad a v případě potřeby „hledat“. Pravda je ale též taková, že kdo hledá najde. Už jsem sehnal několik nástrojů, které splňují ty nejvyšší parametry kvality. Jenže, to člověk nepozná podle vyobrazení na internetovém e-shopu, ani podle ceny, dokonce ani podle nálepky se značkou výrobce. Pozná to, až kdy je vezme do ruky a povolí s ním první „zaschnutý“ šroubek.

07-sada-klic-6hran-vnitrni [8]

08-sada-klic-6hran-vnitrni-drzak [9]


Ohýbač drátů

  Přiznávám, že jsem tohle udělátko koupil, ale stále ještě nevím na co. Až to budu vědět, popíšu to.

11-ohybac-dratu [10]


Lupa, fixírka aj.

  Více méně z lenosti jsem v následujícím obrázku naaranžoval několik předmětů, které spolu prakticky vůbec nesouvisí.
Lupa ve stojánku – je třeba její užitečnost popisovat? Není.
Fixírka – stříkám s ní „saponátovou vodu“ na zaštěrkované koleje před jejich zalitím disperzním lepidlem. Martin Pinta         používá místo „saponátové vody“ vodou ředěný líh, k jehož rozprašování používá prázdnou lahvičku od Stopanginu – vynikající nápad.

Kovová tyčinka (jakákoliv) – je vhodná k míchání (čehokoliv).

„Šmudlátko“ (vhodnější výraz jsem nenašel); ženské si s ním šmudlají oční víčka (odborník-modelář by řekl, že si je patinují). Když jsem paní prodavačce v parfumérii řekl, že chci šmudlátko, naprosto přesně věděla, vo co gou. Používám je při patinování.

Špejle – na míchání, rozpírání lepených předmětů atd.

13-lupa-fixirka [11]


Špachtle

  Kdo někdy neměl dřevenou špachtli v krku? Moc nepříjemná věc. V krku. Ale na míchání sádry, Lukoprenu apod. je to neocenitelná pomůcka. Mívají je v drogeriích.

14-spachtle [12]


Škrabka

  Dlouho jsem netušil, k čemu se taková škrabka zakoupená v OBI může hodit. Až když jsem musel seškrabovat z oken sajrajt po zednících, kteří nám zateplovali panelák, ocenil jsem její užitnou hodnotu. A pokud jde o modelařinu – může se hodit.

15-skrabka [13]


Střihač hranolů a profilů

  Další z nástrojů, který nemá ekvivalentní název v češtině. V angličtině nese označení Easy Cutter. Vyrábí ho pro modeláře firma Midwest Products Co. Inc. Je určen na přesné stříhání dřevěných a plastových hranolků a profilů a dalších měkkých materiálů. Nabízí ho firma Litomyský [14].
Nástroj se podobá štípacím kleštím, ale horní čelist – nůž – je orientována v podélné ose kleští, místo dolní čelisti je pracovní stolek s rýhou, do které po sevření rukojetí zapadne ostří horní čelisti. Ta při sevření rukojetí přestřihne materiál.
Na stolku jsou vyznačeny rysky v několika úhlech ve vztahu k ose nože. Rysky slouží k relativně přesnému nastavení úhlu řezu děleného materiálu. Nástroj je opatřen pojistkou, která drží obě čelisti při sobě (skladovací poloha). Po uvolnění pojistky drží pružina čelisti od sebe (klidová poloha).
Nástroj se vyrábí v několika provedeních, která se liší velikostí a výbavou. Základní varianta nástroje (označená Easy Cutter) umožňuje stříhat profily do tloušťky 12 mm. Menší varianta nástroje (Super Easy Cutter) umožňuje sice stříhat profily jen do 6 mm, ale lépe padne do ruky a je nejlevnější. Easy Cutter Pro je stejně velký jako základní Easy Cutter, navíc však obsahuje tvarové nástavce pro přesné stříhání vybraných profilů. Easy Cutter Ultimate má stavitelné úhlové pravítko.
Detailní popis a vyobrazení přináší P. Litomyský na svém webu [14]. Základní variantu střihače jsem si koupil. Bohužel, nejspíš jsem zase narazil na produkt, který neprošel výstupní kontrolou. Nůž mého nástroje nedosedá na pracovní stolek absolutně kolmo, takže všechny ustřižené hranolky mají nepatrně šikmý řez. A to je k vzteku, protože seřízení není možné.

16-profilove-kleste [15]


Drát

  Je obtížené definovat, zda-li dráty jsou nástroj, nebo spotřební materiál. Nebudu to rozvádět. Jen konstatuji, že ve své dílně mám několik svazků železných, měděných, mosazných a hliníkových drátů různých průměrů. Nakupuji je v OBI.

17-draty [16]


Hračky v modelářské dílně

  Chvilku jsem zvažoval, zda-li mám tento obrázek na webu publikovat a tvrdit, že se taky jedná o nářadí pro modeláře. Jde mi o to, jestli to každý správně pochopí.
Už výše jsem naznačil, že v minulé době se i v prodejných hraček daly koupit de facto zmenšené nástroje a nářadí pro dospěláky. Kdo se narodil jako já v první polovině minulého století, ví, o čem hovořím. Prostě, celá řada dětských hraček, které jsme nevyhodili do popelnice, je použitelná v modelářské dílně. Lžičky, misky, talířky, vidličky… modeláři se všechno hodí.
Naprosto samostatnou kapitolou pak jsou kolíčky. Holčičky je mívaly na vyprané prádlo panenek… Dnes se ale dají sehnat maličké i větší kolíčky v prodejnách s dekoračními předměty. V areálu Nového Smíchova v Praze 5 jsem jednou objevil stánek, kde jsem na pultu uviděl dekorační kolíčky s nalepenými motýlky a beruškami. Když jsem paní prodavačce vysvětlil, že jsem modelář, odlámala přilepené motýlky a berušky a kolíčky mi prodala za zanedbatelnou cenu. Posléze jsem našel e-obchod s dekoračními předměty, který mi poslal pytlík kolíčků.
Kolíčky používám při lepení modelů staveb aj.
12-naradi-hracky [17]


Řezačka polystyrenu

Ruční nástroj, do jehož držáku se vkládá odporový drát (prodává GES, RF Technik aj.), který lze vhodně vytvarovat podle potřeby. K napájení lze použít obyčejné trafo na 12 V (např. modelářské FZ1).
Modeláři, kteří pracují s polystyrenem ve větším rozsahu si zhotovují různé stabilní řezačky – viz např. Houmrovy vlaky [18].


Injekční jehly

  Používám jehly dvou průměrů. Dají se koupit ve zdravotnických potřebách, ale jsou např. i v nabídce firmy Conrad. Pro snazší odlišení průměrů jsou barevně značené.


Ohýbačka leptů

  Pro ty modeláře, kteří se zabývají tvorbou vozidel a příslušenství z leptů, je ohýbačka nezbytný nástroj. Vyrábí se v různých velikostech, a samozřejmě i kvalitě. Ohýbačku na obrázku jsem koupil od firmy Model box [19], Satanice. Pro nazvednutí a ohnutí dílu mi jeden modelář doporučil náhradní ostří tzv. odlamovacího nože.


Kuličky

  V souvislosti s výrobou modelů z leptů jsem v mnoha případech řešil dotvarování sletovaného leptu metodami klempířů. S kladívkem (viz nahoře) ale nejde udělat všechno. Nářadí autoklempířů se nehodí kvůli velkosti, ale vynikající nářadí mají zlatníci. Ostaně, v obchodech pro hodináře a zlatníky se dají najít velmi užitečné nástroje a nářadí pro modeláře. Jenže drahé. Například taková anka s tlouky příjde na téměř 10 tis. Kč.

  A tak jsem opět zaimprovizoval a drahé profesionální tlouky nahradil obyčejnými kuličkami do ložisek. Vzpomněl jsem si, že jako kluk jsem měl plný pytlík kuliček, které jsme získávali rozbitím starých ložisek. Na shánění ložisek už ale nemám čas, tak jsem navštívil e-shop firmy TOBEX a nakoupil tam za pár korun celou škálu ocelových kuliček do ložisek. Pan prodavač v prodejně TOBEX [20] v Husinecké ul. 22 v Praze 3 ze mne byl sice nešťastný, když vybíral ze skladu kuličku po kuličce, ale když jsem mu vysvětlil, že jsem modelář, změkl…

  Kuličky zde mají v rozměrech od 1 mm do 20 mm, resp. v palcové řadě od 3/64″ (1,191 mm) do 1 1/4″ (31,75 mm).

[21]

Poznámka: Vyfotit ocelové kuličky není jen tak. Aby se v každé z nich nezrcadlila kuchyň v našem bytě, kterou čas od času přeměňuji v amatérský ateliér, musel jsem si vypomoci retuší ve Photoshopu. Pro představu snad i takovýto ilustrační snímek bude stačit.


Stahováky

Vynikající nářadí má ve své nabídce německá firma fohrmann [22]. Kromě jiného jsem u ní koupil dva maličké stahováky (první dva obrázky), které jsou nutné (mimo jiné) pro úpravy dvojkolí lokomotiv nebo vagonů.

Podstatně levnější stahováky od firmy Micro-Mark nabízím v N-šopíku – ZDE [23]. Jsou vhodné pro měřítka TT a větší. N-kové kolečko s ní lze také stáhnout, ale chce to trošku cviku (v pořadí třetí obr.).

Proto jsem nechal u firma ALracing vyrobit obdobný stahovák speciálně pro N-ková dvojkolí (čtvrtý obrázek), který lze rovněž koupit v N-šopíku – ZDE [24].

[25]

[26]

[27]

[28]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.


Ochranná maska

  Nejedná se o nástroj (nářadí), ale o pomůcku spadající do kategorie ochranné prostředky. Podceňovat ochranu zdraví v modelářské dílně, ale stejně tak při modelaření v paneláku, je nezodpovědné vůči sobě a rodině.


Prosvětlovací stolek

  Užitečný pomocník při pořizování fotografií modelů, staveb, nářadí atd. je prosvětlovací stolek s obchodním označením „Light box II“ (obj. č. DY8102), který jsem koupil ve výprodeji firmy FOMEI [29] za 100 Kč. Velikost prosvětlené plochy je 15 x 24,5 cm, zdrojem světla je zářivka EDL (9 V, 500 K), která je napájena buď šesti 1,5 V alkalickými bateriemi typu „C“, nebo síťovým zdrojem 9 V. Stolek má vypínač osvětlení.

  Poznámka: Firma FOMEI [29], Hradec Králové, je předním světovým výrobcem ateliérových osvětlení, fotografických doplňků, dalekohledů, zařízení pro tisk digitálních fotografií aj. Dodává také ještě jako jedna z mála firem klasický černobílý materiál.

hlav, 17. 1. 2010

4 Comments (Open | Close)

4 Comments To "Nářadí – nástroje různé"

#1 Comment By Michal G On 6.2.2011 @ 12:42

To žlté „udělátko“ na ohýbanie drôtov je ohýbačka na vývody elektronických súčiatok… napr. [30] … ináč výborná stránka, v mnohom ma inšpirovala:-)

#2 Comment By hlav On 6.2.2011 @ 15:11

Děkuji za upřesnění a hlavně za odkaz a také za ocenění účelnosti webu… Přivítám další Vaše doplnění a názory na rozšíření užitečného nářadí pro modeláře… hlav.

#3 Comment By viq On 12.5.2011 @ 16:03

Váš „ohýbač drátů“ je ve skutečnosti jedním ze
dvou provedení ohýbačky vývodů elektronických součástek
z produkce bývalé Tesly Lanškroun, nad kterou se dávno zavřela voda. Zdraví Vítek.

#4 Comment By hlav On 12.5.2011 @ 19:35

Díky za objasnění, tohle už se (bohužel) zapomnělo. Nebude možná dlouho trvat a zapomene se i na to, co to bylo Československo…