- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Nářadí – měření, vážení, rýsování

Ocelové měřítko, úhelník, posuvné měřítko, multimetr

Ocelové měřítko, úhelník

  Na mém pracovním stole se trvale vyskytuje hned několik ocelových měřítek různých délek (a od různých výrobců). Ocelových proto, že na rozdíl od plastových pravítek s měrnou stupnicí jsou přesné. Pravítka z papírnictví se obvykle na 10 centimetrech rozcházejí o půl milimetru. U ocelových měřítek se dá na jejich údaj spolehnout, navíc některá mají na rubové straně dělení i po půl milimetrech. Taková měřítka mají třeba v prodejně se speciálním zařízením a nástroji, Advantage, Soukenická 11, Praha 1, která provozuje i pěkný e-obchod [1], jak již bylo opakovaně konstatováno.
  Jedná se o flexibilní nerezová, měří v centimetrech, některá i v palcích; mají délku 100, 150, 200, 300, 500 a 1000 mm. V železářství lze sehnat jen velká ocelová měřítka.
  V Advantage jsem také koupil malé úhelníky z kvalitní oceli s leštěným povrchem, které používám např. při lepení modelů staveb. V nabídce jsou úhelníky o rozměrech 75 x 50, 100 x 70 a 150 x 100 mm.
Ocelové měřítko se stupnicí 1:148 (tzv. britská N scale) mám od firmy Ratio, která spadá pod firmu PECO [2]. Jsou na něm mj. i značky pro rozteč kolejových pásů. Stejnou funkci splňuje i plastová měrka, rovněž z nabídky PECO.

Poznámka: Výrobky frmy PECO (nejen nářadí a měrky, ale hlavně kolejivo, modely, stavby aj.) u nás dodává řada firem specializujících se na železniční modelářství, jen výjimečně ale za ceny solidní (Litomyský [3]).  Samotná firma PECO v Anglii nemá svůj e-shop, s výjimkou nabídky katalogu a literatury. Zboží sice na požádání (mailem) zašlte, ale úhradu vyžaduje telefonickým sdělením údajů platební (kreditní) karty. Mnohem levnější je ale výrobky PECO, RATIO, GRAHAM FARISH aj. nakupovat u britských prodejců modelářského zboží. I s poštovým se to jednoznačně vyplatí. Termíny dodání jsou obvykle rychlé. V tomto ohledu preferuji třeba anglickou firmu Antics on-line [4].

  Nepostradatelnou pomůckou je hodinářská lupa, zvláště když oči už slábnou…

01-meritka-uhelniky [5]

 


Posuvné měřítko

  Celé roky jsem vystačil se „šuplerou“, ale přece jenom se mi pro přesnou práci už jevila dost opotřebovaná. Tak jsem investoval do posuvného měřítka s digitálním ukazatel. Umožňuje vypínání displeje (automaticky se zapne při posunu ramene), dále vynulování, ukazuje s přesností setin milimetru. Koupil jsem ho u firmy Conrad.

02-posuvne-meritko [6]

 


Rýsovací jehla

Rýsovací jehlu je možné si zhotovit z tvrdého ocelového drátu. Stačí dokonale vybrousit (a nespálit) hrot. Tento nástroj nabízí RF Technik.


Kružítko

  Kružítko podobné tomu, se kterým jsem si připravoval materiál v nástrojárně v Chiraně (před 40 lety), jsem paradoxně ve své dílně nikdy neměl. Netušil jsem, že ho budu poměrně obtížně shánět, a že při jeho nákupu „vykrvácím“. To na obrázku mám od firmy Conrad (velikost 150 mm); netuším ale, jestli je vyrobené v Německu. Je natolik nové, že ani nemohu posoudit, jak dlouho vydrží jeho hroty ostré. Konstrukčně zajímavě je řešeno rychlé a snadné rozevírání ramen pomocí dělené matice.
  Až později jsem zjistil, že kružítka velikostí 100 a 125 mm (vhodné pro modeláře), vč. náhradních hrotů, nabízí firma Advantage. Nejspíš si to maličké ještě pořídím.


 
Vyřezávací kružítko

  Firma Modely lodí.cz nabízí dva typy tzv. vyřezávacích kružítek – menší a větší. Pod názvem Circle cutter je vyrábí firma MornSun®.
  Koupil jsem si větší (No. 11101) kružítko. Umožňuje narýsování (tuhou) nebo vyříznutí kruhového otvoru (nebo naopak kruhové plochy) v papíru, kartonu a plastu o průměru 10 až 300 mm. Výrobce neuvádí tloušťku řezaného materiálu; ta bude záležet na tvrdosti materiálu. I tak se ale bude jednat max. o několik málo milimetrů. Samotný řezací nůž vyčnívá z těla nástroje o cca 5 mm, stejně jako centrovací protihrot. Řezací nůž je tentýž, jaký se užívá v malých skalpelech. Pomocí excentrické pojistky jej lze vyměňovat. V zásobníčku na zadní straně kružítka je několik náhradních nožů a tuh.
  Kružítko má na horní hraně naproti centrovacímu hrotu sklopné držátko. Vtipně řečené je vysouvání ramene s řezacím nožem v rybinách, takže po uvolnění pojistky lze z malého kružítka (celková délka 115 mm) udělat nástroj, kterým se dá vykroužit otvor v průměru 300 mm. Na nástroji je několik pojistek založených na principu excentrické uzávěry.


Multifunkční úhloměr

  Pro přesné měření úhlů slouží tento multifunkční úhloměr. Centrální lišta dlouhá 300 mm má na jedné straně vyznačenou metrickou měrnou soustavu, na druhé straně (není vidět na obr.) soustavu palcovou. Ve středu lišty je vyfrézovaná podléná drážka, která  slouží jako vedení hlav šroubů tři pomocných nástrojů – (zleva) pravohlého, otočného a šikmého (45st). Pomocné nástroje semozřejmě nemusí být na liště instalované současně. Variant měření s multifunkčním úhloměrem je bezpočet. Nástoj byl zakoupen prostřednictcívm e-shopu ve Velké Británii.

[7]


Váha

  Je otázkou, jestli kupovat váhu do dílny, když ji má manželka v kuchyni. Lepší než váha na obrázku jsou ty, které váží alespoň na desetinu gramu. Vagonek od PECO na obrázku má ve skutečnosti 4,65 g; tato váha to nepoznala. Kdo potřebuje vážit přesně, sežene si laboratorní váhy (ať už mechanické, nebo elektronické).

  Kdysi se prodávaly maličké váhy na dopisy. Měly dvě stupnice s rozsahem do 100 a do 500 gramů. Daly se složit do nízké krabičky, ale přesnost jejich měření nebyla velká. Jednu takovou mám z dob, když jsem si míchal vývojky a ustalovače (HEMA, Německo). Jestli se ještě dnes prodává, nevím.


Vodováha

  Vodováha je nářadí, jehož absence v modelářské dílně – ač se to zdá divné – je citelná. Je v zásadě jedno, jestli máte vodováhu dlouhou jeden metr nebo 5 centimetrů. Ta na obrázku má asi 15 cm. Ale nemít ji, tak nepoznáte, jestli máte kolejiště ve „vodováze“, jestli je stoupání kolejí snesitelné nebo … jiné. Doporučuji navštívit OBI a nenechat se zviklat cenou.

 


 

Multimetr

  I tento multimetr (jeden z levnějších) jsem před časem koupil u firmy Conrad. Umožňuje všechna standardní elektrotechnická měření (vč. diod), jak to podle mne zcela dokonale popisuje Martin Pinta viz LokoPin [8] – „Základy modelářské elektrotechniky“, kap. Různé, 8. 2. 2009.

03-multimeter-2 [9]


hlav, 17. 1. 2010