- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Nářadí – lepení

Z oblasti lepení uvedu v tomto přehledu dílenského vybavení jen jediný prostředek – tavnou pistoli, protože vše ostatní, co se používá k lepení, spadá do kategorie „spotřební materiál“.  Bude o tom pojednáno v jiných kapitolách webu.

Tavná pistole

  Nebo pistole na tavné lepení? Tak či onak, výborný pomocník. V hlavici pistole je instalováno topné tělísko, kterým osově prochází tyčinka o průměru 7 mm, vyráběná z termoplastu s nízkou tavicí teplotou. Tyčinka je do hlavice přitláčena vratným posuvným mechanismem umístěným v držadle. Jakmile se plast ohřeje, natavená hmota je vytlačována z trysky na konci hlavice. V tomto stavu velmi dobře ulpívá prakticky na všech materiálech (i na prstech, a tam to bolí). Na nanesenou taveninu se přiloží druhý lepený díl a za pár vteřin (po zchladnutí taveniny) spoj drží.
  Práce s tavnou pistolí je snadná a velmi efektivní. Někdo si stěžuje, že časem spoj povolí. Tuto zkušenost jsem nezískal. Pokud dojde k rozpojení spoje, tak jen když se vytrhne materiál, leč jeho povrchová vrstva je stále přilepena (viz např. omítka).
  Tento užitečný výrobek lze koupit v řadě prodejen pro kutily, modeláře apod. (OBI, Conrad atd.). Tavné tyčinky jsou spotřební materiál, je vhodné jich mít dostatek v rezervě, přece jenom při pracích většího rozsahu rychle ubývají.

pistole-na-tavne-lepeni [1]

 


Rozprašovací nádobka

  Před lepením štěrku, kterým se zasypávají koleje, se doporučuje lepený prostor nejdříve smočit vodou, ve které je silně naředěný saponát. Důvodem je, že disperzní lepidlo pak lépe vzlíná. Martin Pinta doporučuje místo „saponátové vody“ denaturovaný líh. 
  Důležité ale je roztok nastříkat ve velmi jemné mlze. V železářství ( i jinde) sice lze koupit různé zvlhčovače vzduchu či rozprašovače na květiny (obvykle vyrobené v Číně), které jsou ale pro modelářské potřeby příliš velké, ale hlavně, jemnou mlhu nevytvoří – stříkají příliš mnoho kapaliny ve velkých kapkách a navíc „cákají“.
Jemný postřik dobře zajistí nádobky od voňavek nebo léků, které mají maličkou trysku a jednoduchou malou pístovou pumpu. Je třebajen zkontrolovat,  aby uzávěr s pumpičkou šel snadno odšroubovat (nalití kapaliny), a aby po uzavření zajišťoval dokonalou těsnost (kvůli natlakování).
Na obrázku je nádobka od voňavky, Martin Pinta používá nádobku od Stop-anginu.

hlav, 17. 1 . 2010