- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Nářadí – fixace (upevnění, uchycení)

Nemám rád slovo fixace a běžně ho nepoužívám. Je to slovo převzaté z jednoho cizího jazyka. V dávné době, když jsem se zabýval kriminalistickou dokumentací a oponenti mi tvrdili, že „stopa byla fotograficky fixována“, tak jsem šílel. Uznávám ale, že čeština nejspíš nemá stejně výstižný výraz pro obecné vyjádření stavu, kdy je něco uchyceno, upevněno, uchopeno, tedy „fixováno“. Tato jazykovědná poznámka se lépe pochopí v okamžiku, když chceme jedním slovem popsat stav předmětu, který byl uchopen třeba čelistmi kleští: Předmět je co? …fixován. Stejně tak předmět uchopený pinzetou, ale v tomto smyslu můžeme fixovat i vrták ve sklíčidle vrtačky, stejně jako dva lepené předměty mezi čelistmi svorky či kolíčku atd. Kdo chce, nechť používá slovo upevnění nebo uchycení. Anebo všechno, co je zde napsáno, ať hned zapomene. Je to nepodstatné.

Pinzety

  Pinzety jsou vyráběné z pružné kvalitní oceli nebo plastu. Pružnost ramen je jejich základní a podstatnou vlastností. Většina pinzet funguje na stlačení ramen, některé, tzv. přidržovací, naopak sevřený předmět po stlačení ramen uvolní. Konce pracovních ploch ramen bývají drážkované, kvůli lepšímu uchopení předmětů.
Kvalitní ocelové pinzety jsou antistatické, což je výhodné při přidržování železných předmětů. Stejnou funkci samozřejmě splní i pinzety z plastu. Jejich pracovní plochy se ale rychleji opotřebují.
Doporučuji koupit si několik sad různých pinzet, byť praxe bývá taková, že si člověk stejně oblíbí jednu či dvě pinzety, se kterými se snaží udělat všechno – a přitom mu v krabičce „zahálí“ daleko užitečnější nástroje.
Pro uchopení letovaných trubiček mám k dispozici sadu pinzet s kruhovým koncem pracovní části ramen.
Většinu pinzet, které nyní užívám, jsem koupil u firmy Micro-Mark [1] (USA). Jejich kvalita je bezkonkurenční. A nejsou drahé. To se bohužel nedá říct o pinzetách a dalších zdravotnických nástrojích od firmy Medin, a.s., [2]byť i jejich kvalita je špičková. Ostatně, nechat se inspirovat výrobním programem této firmy a to nejpotřebnější si u ní koupit doporučuji.

Poznámka: Na následujících snímcích je jen ukázka několika druhů pinzet.

01-pinzety-1 [3]

02-pinzety-2 [4]

03-pinzety-31 [5]

04-pinzety-kulate [6]


Kleště

Používám dvě sady kleští – obyčejné – za pár korun z OBI, a drahé a kvalitní od firmy Micro-Mark [7] (byť nesou označení „Made in Taiwan“). Obě sady obsahují kleště s různě tvarovanými pracovními plochami – viz obr.

05-sada-kleste-1 [8]
06-kleste-taiwan [9]


Kleště štípací

  Přesněji by se kleštím od firmy Xuron Co., které jsem koupil u Micro-Mark [7](USA) (na obr. vlevo a uprostřed), mělo asi říkat kleště „vyštipovací“. Byly sice speciálně vyvinuty pro elektroniku a letecký kosmický průmysl (NASA), ale jsou naprosto ideální pro odstraňování nálitků a konstrukčních částí plastových výlisků modelů staveb. Mají totiž velice tenké pracovní nástroje, takže je lze snadno vsunout až k nálitku.
Kleště jsou vyrobené z kvalitní oceli a mají dokonale vybroušené ostří na speciální počítačem řízené brusce. Způsob broušení je patentovaný. Jejich rukojeti jsou dostatečně dlouhé a dobře tvarované, opatřené měkkou gumou, takže ani po několika hodinové práci nehrozí otlaky na rukou. Vyzkoušel jsem tvrzení firmy, že s nimi lze přestřihnout vlas. Je to pravda.
Zatím nepozoruji rozdíl v kvalitě u dalších obdobných kleští, které jsou výrobkem firmy Knipex. Tyto a další kleště Knipex nakupuji u firmy Tezao, s.r.o [10], Praha 8.

08-stipacky [11]

  Na dalším obrázku je spolu s již popsanými „vyštipovacími“ kleštěmi Xuron další výrobek této firmy, kleště s dlouhými čelistmi (vpravo, modré).

09-stipacky-2 [12]


Sikovky Knipex – Cobra

  Knipex-Cobra 125 jsou nejmenší sikovky na trnu. Měří pouhých 125 mm (kat. č. 87 01 125). Kdyby nebyly tak drahé (cca 800 Kč), koupil bych je i jako hračku pro vnoučka. Jsou vskutku velmi sympatické, leč i přes jejich miniaturnost jsou naprosto funkční. Samozřejmě, zatažené vodovodní roury se s nimi asi nepodaří povolit. Na to jsou vhodní větší bratříčci. Ale pro modelařinu jsou vynikající. Koupil jsem je u firmy Tezao, s.r.o [10], Praha 8.

07-knipex-kobra [13]


Ruční sklíčidlo

– popis viz ZDE [14].

10-sklicidla [15]

Upínací kleštiny – sada

  Sada šesti upínacích kleštin s různým vnitřním průměrem (1,0 – 1,5 – 2,0 – 2,3 – 3,0 – 3,2) slouží pro upínání nástrojů (zpravidla vrtáčků, frézek, brousítek apod.) do ručních nástrojů (ruční sklíčidla nebo vrtací brusky). Součástí sady je upínací matice a držák na kleštiny. Sadu (příslušenství k nástrojům PROXXON) dodává pod kat. č. 28940 firma RF Technik, s.r.o. [16]

11-klestiny [17]


Svěrka s rychloupínacím slíčidlem

Ruční svěrka s plastovou rukojetí (100 mm) a univerzálním rychloupínacím sklíčidlem (typ Jacobs) pro všechny rotační nástroje, pilníky a další ruční nástroje do průměru dříku 6,4 mm (1/4″).

Vyrábí Micro Mark (USA); lze objednat jako „speciální dovoz“ přes N-šopík – ZDE [18].

[19]


Dřevěná rukojeť pro ruční nářadí

Dřevěná rukojeť délky 100 mm padnoucí dobře do ruky s kleštinovým sklíčidlem pro uchycení ručních nástrojů (jehlové pilníky aj.) s průměrem dříku 3,2 mm (1/8″).

Vyrábí Micro Mark (USA); lze objednat jako „speciální dovoz“ přes N-šopík – ZDE [18].

[20]


Speciální adaptér se sklíčidlem pro akumulátorové šroubováky

Většina ručních vrtaček má vysoké i minimální otáčky. Pro řadu prací se hodí pomalutočící akumulátorové šroubováky. Ty však mají pro uchycení bitů vnitřní šestihran.

Adaptér se sklíčidlem má šestihrannou stopku 1/4″, kterou lze upnout do všech ručních vrtaček (typu Proxxon, Dremel, Black-Decker aj.), anebo do univerzálních sklíčidel velkých vrtaček.

Do sklíčidla lze upnout vrtáčky nebo nástroje s průměrem dříku od 0,4 do cca 1,2 mm.

Vyrábí Micro Mark (USA); lze objednat jako „speciální dovoz“ přes N-šopík – ZDE [18].

[21]


Ruční držák pro přesné řezání kulatiny

  Užitečný přípravek pro ruční fixaci kulatin či tenkostěnných trubiček menších průměrů při řezání. Přípravek pocházející z Indie, nabízí ho firma Micro Mark (USA). Přípravek má vyfrézované úhlové lůžko, ve kterém kulatinu (trubičku) přidržuje páka ovládaná palcem levé ruky. Přípravek je vybaven dorazem s aretací a měřítkem, kterým lze (byť jen přibližně) nastavit délku řezaného materiálu. V konci úhlového lůžka je štěrbina pro vedení pilky (0,7 mm široká). Držák přípravku lze odšroubovat (závit M6) a připevnit ho pevně k pracovní desce stolu. Přípravek má dokonalou povrchovou úpravu i celkový design.

Poznámka: Pilka JLC se bez problému do štěrbiny vejde, ale její výška, resp. uchycení pilového listu nedovolí materiál proříznout bez jeho pootáčení. Musí být použíté pilky s výškou pilového listu většího jak 7 mm, což např. splňují pilky typu Prodge aj., které se jednak vejdou do mezery pro vedení pilky a jednak materiál proříznou.

Vyrábí Micro Mark (USA); lze objednat přes N-šopík – ZDE [18].

[22]

[23]

[24]

[25]


Přidržovátko

  Ach ten češtinec… I Petr Litomyský si láme hlavu, jak tuto užitečnou věcičku nazvat správně česky: držátko, přidržovátko, chytátko, uchopovátko? Jiný prodejce použil popisný název – podavač drobných dílů.
Nástroj je principiálně podobný známé tužce „versatilce“. Po stisknutí tlačítka se ale z uvolněných kleštin nevysune tuha, jako u tužky, ale místo segmentů kleštiny se vysunou čtyři ( u některých typů pět) zahnuté drátky, kterými je možné uchopit nějaký drobný předmět. Po uvolnění tlačítka pružina zatáhne drátky zpět do těla nástroje a předmět je … fixován. Když se „loví“ zapadlá matička v těle lokomotivy, neznám lepší „udělátko“.
Jednu z variant přidržovátka dodává např. firma Litomyský [26], další např. firma Modely lodí.cz [27].

12-chnapatko [28]


Svorky

  Svorky se používají k vzájemnému připevňování (fixování) různých dílů, například při lepení, pasování apod. Svorky se prodávají v různých velikostech. Přes svoji jednoduchost bohužel nejsou levné, což nechápu. Doporučuji vybírat takové svorky, kterými se dá „sáhnout“ co nejdále. Lze je koupit v OBI, Hornbachu apod. obchodech pro kutily.


Modelářské svorky

 Když jsem na tento výrobek firmy Amati (Itálie) narazil v e-obchodě Modely lodí.cz [29], byl jsem nadšen. Za 276 Kč jsem si ho koupil. V balení byly tři modelářské svorky dvou různých velikostí. Podle návodu mají svorky zajišťovat pevné sevření nepravidelných tvarů při lepení. Činné konce jsou opatřeny gumovými čelistmi, jenž mají zajišťovat šetrný stisk.
Jenže – nejspíš proto, že ramena svorky jsou z plastu, sevření není pevné, protože ramena kloužou po nosném hranolku z mosazi. Zkoušel jsem díly odmastit, ale nepomohlo to. Navíc, při pevném sevření se ramena velké svorky zkroutí. Možná dělám něco špatně, ale tento výrobek nesplnilm moje představy.

14-svorky_neg [30]


Magnety

  Při lepení modelových staveb jsem přemýšlel, jak docílit kolmost stěn a jejich dočasné a pevné stisknutí po nanesení lepidla, a napadlo mne používat malé úhelníky spolu s magnety. Ani úhelníky ani magnety se kupodivu nesháněly snadno. Malé úhelníky (50 x 70 mm) jsem našel až u firmy Advantage [31] v Soukenické ulici v Praze 1, magnety od anglické firmy Eclipse Magnetics Ltd [32]. dodává (bohužel s dlouhými dodacími lhůtami) táborská firma TKB-KIPONS plus [33]. V komplexní nabídce firmy jsou asi potřeby nějakého modeláře nicotné.
Kdo se kromě anglických magnetů (na webu TKB se hledají pod označením AlNiCo magnety) rozhodne koupit i maličké neodymové magnety (vůbec netuším o co jde), ten si užije fůru legrace. Zvláště, když se bude snažit jednotlivé destičky oddělit od sebe. Drží u sebe jako čert. Ty se na modelařinu moc nehodí, protože nejdou „přeprat“.


Gumičky

Je příliš odvážné tvrdit, že gumička je nástroj. Podle mne to „obyčejný“ spotřební maeriál. Ale když už jsme u fixování, gumičky to umí taky. Dají se koupit v drogerii, obchodech pro kutily apod.


Lepicí pásky

I lepicí pásky jsou zajisté spotřební materiál. V modelářově dílně se hodí nejrůznější pásky. Obyčejné (jednostranně) lepící, ty které lepí oboustranně, pásky krycí (pro zakrytí plochy, když se stříká barvou).
Lepicí pásky se vyrábějí v nejrůznějších šířkách, barvách a metráži. Je těžké radit, kteří výrobci nabízejí pásky kvalitní. Každý má nejspíš své zkušenosti. Hlavně si nekupte pásku z výlohy, do které pralo celé léto sluníčky. Tu neodmotáte. Ani doma nenechávejte lepicí pásku o zdroje tepla.
Tenkou a velmi kvalitní oboustrannou pásku od firmy 3M (lepím s ní teď lokodekodéry uvnitř lokomotiv), dokonce ve slevě, jsem sehnal v prodejně aranžérských, dekoračních a výstavních potřeb ARANGO [34] v Praze 5. Tady také nakupuji Kapa-desky. Moc fajn firma, bohužel pro modeláře hodně zastrčená…


Modelářské špendlíky a připínáčky

Špendlíky i připínáčky se hodí pro nejrůznější účely. Špendlíky z krásně fialovými velkými hlavičkami jsem koupil u Ing. Čejky ve firmě Modely lodí.cz [35].


Svěrák

  Kdo má dílnu, má i svěrák. Velká dílna – velký svěrák, malá dílna – malý svěrák. Kdo má místo dílny je vymezený koutek v panelákovém bytě, mohl by se mu hodit svěrák s vakuovým uchycováním na desku stolu. Není to svěrák na žádné rány kovářským kladivem nebo povolování trubek hasákem, ale pro modelaření vyhovuje dostatečně. Vyžaduje ale opravdu rovnou a nepoškrábanou plochu pro upevnění (typu „umakart“). Výhodou vakuového držáku je možnost jeho snadné demontáže.
Svěrák s vakuovým úchytem Manesmann Nr. 73020 vyrábí firma Brüder Manesmann Werkzeuge v Německu, koupil jsem ho za necelých 500 Kč ve výprodeji u firmy Conrad. Např. firma Proxxon, resp. RF Technik, nabízí totéž, pouze v jiné barvě, ale za dvojnásobek této ceny.


Pracovní stolek s držákem malých předmětů

  Italská firma Amati dotáhla k dokonalosti to, co měl dříve každý mladý modelář upnuté na stole na vyřezávání dílů z překližky lupenkovou pilkou. Pracovní stolek je opatřen několika přesnými otvory, do kterých lze vkládat buď držáky malých předmětů, nebo čepy, o které lze opřít opracovávaný materiál. Pracovní stolek se k pracovnímu stolu (ponku) upevňuje pomocí dvou svorek.
Tohoto užitečného pomocníka nabízí pod kat. č. 7396 (stolek) a 7396/1 (držák) firma Modely lodí [36].

hlav, 16. 1. 2010