- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Nářadí – epilog a literatura

Netvrdím, že v mé dílně mám pouze  zde publikovaná vyobrazení nástrojů, strojů, přístrojů, pomůcek apod. Věci větších rozměrů, jako rámovou pilu, kombinačky, velké sikovky, pilníky, šroubováky, rašple, gola-klíče, imbus-klíče, metr, velké úhelníky, dláta, hoblíky, kladiva, pilky na železo a dřevo, šroubováky… ty jsem zatím nepovažoval za důležité prezentovat. Jejich existenci v každé dílně přímo předpokládám. Stejně jako pravítka, trojúhelníky, rýsovací prostředky, mikrotužky, fixy, kalkulačky apod. Taky nezdůrazňuji řezací podložku (vynikající předmět pocházející jako jeden z dalších „nadproduktů“ kosmického výzkumu). A jiné.

Některé další předměty jsem možná jednoduše zapomněl. Už vytvářím (na základě doporučení recenzentů a prvních kritiků) nový seznam předmětů, které musím vyfotit. A taky – neskončil jsem samozřejmě s nakupováním dílenského vybavení. Momentálně mám třeba u Micro-Mark objednané poměrové odpichovátko. Pro jeho získání mne motivoval jeden Angličan, kterého jsem viděl na videu od firmy PECO, jak ukazuje stavbu nádražních domků podle fotografií, které si nafotil na dovolené v jižní Francii.
Počítám s tím, že tuto stránku budu průběžně doplňovat. Budu vděčný za upozornění na další užitečné prostředky.  

Odkazy, které mne motivovaly

hlav, 17. 1. 2010


Doplněk č. 1

Samozřejmě jsem na něco zapomněl. Na dva obrázky, které ukazují, kde to všechno nářadí v panelákovém bytě ukládám. Hned jak jsme se nastěhovali (před 31 lety), zhotovil jsem na WC v prostoru mezi tzv. stoupačkami a ventilací přepážky, do kterých jsem zabudoval poličky z obyčejného sololitu. Vždycky když jsem byl nucen skříňku vystěnovat, tj. de facto všechno demontovat (dvakrát výměna stoupaček, dvakrát vytopení do sousedky), vždycky jsem se divil, co se tam vejde krámů.

Fajnovější a menší věci mám uložené v plastových přepravkách koupených v OBI, jenž jsou uloženy ve skříňce vedle počítače (až na snímku jsem si všiml, že číslo „5“ odpadlo 🙂 ). A kde mám počítač? Samozřejmě v obýváků. Tam také na stole 80 x 43 cm kutím. Podotýkám, že k velké nelibosti manželky. Ani se jí moc nedivím. Už abych mohl okupovat pokojík po mladší dceři, která ne a ne se pustit máminých sukní…


 Doplněk č. 2

Před pár dny mi poslal Martin Pinta prý, cit.: pro inspiraci a porovnání  🙁 odkaz na jiného kolegu [2], který si na rozdíl ode mne moc velké starosti s nářadím nedělá, naopak tvrdí, že si vystačí s několika levnými nástroji a použitými přístroji, nebo nářadím, které si sám zhotovil. Nic proti tomu. Závidím mu především to, co s tím dokázal vymodelovat. Klobouk dolu.