- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Nářadí – broušení, pilování, leštění

Vrtací bruska MICROMOT 50 E/EF – Síťový zdroj MICROMOT NG 2/S – Brousící, leštící a další nástroje – Čelní bruska MB450 – Pilníky – Jehlové pilníky – Brusný papír, brousítka a leštítka na nehty

Vrtací bruska

  Mohla by se taky nazývat brousící vrtačka, modelářská frézka, nebo i jinak, ale to není podstatné. Podstatnější je, že to je vynikající pomocník pro modeláře. Lze s ní vrtat, frézovat, brousit, leštit, kartáčovat, řezat a gravírovat.
  Tyto užitečné pomocníky produkuje celá řada firem. Kvalita některých výrobků je však velmi špatná.
Při rozhodování o nákupu je podle mne nejdůležitější znát konstrukci a uložení ložiska na straně u sklíčidla. Některé levné výrobky tam totiž ani žádné ložisko nemají. Osička je uložena jen v trubičce (obvykle z nekvalitního materiálu), která se po krátké době vychodí a vzniká osová vůle.
  Vrtací brusky se tedy neliší ani tak velikostí či hmotností, jako technickými parametry – a s tím související kvalitou. Všechny jsou určeny pro ruční práci; lze je však instalovat i do stojanů a držáků. Musí k tomu ovšem mít typizovanou obrubu na svém těle.
  Vrtací brusky mají vysokootáčkové elektromotory, které jsou na jedné ose se sklíčidlem. Počet otáček se reguluje elektronicky, obvykle v rozsahu 0 až 30 tis. otáček za min. Tím se zásadně liší od větších ručních a velkých vrtaček, které mají otáčky regulované přes převodovku (a elektronicky). Vrtací brusky jsou napájeny buďto napětím 230 V nebo usměrněným 12 V. Tím se liší jejich výkon. Pro modelařinu dostatečně vyhovují výrobky s transformovaným napětím.
K nízkonapěťovým modelům jsou samozřejmě nutné síťové zdroje (s regulací nebo bez ní) – viz ZDE.
  Nástroje se upínají buď do rychloupínacího sklíčidla, nebo do ocelových upínacích kleštin (ZDE) s rozličnými průměry podle stopek nástrojů.
K dispozici je i ohebná hřídel a velké množství dalšího příslušenství.
  Brousící vrtačka je ideálním prostředkem pro opracovávání oceli, ušlechtilých kovů, skla, keramiky, plastů, minerálů, dřeva i kartonů. Používám výrobek do německé firmy PROXXON (MICROMOT 50 E/EF) a jsem s ním nadmíru spokojený. Vynikající servis zajišťuje RF Technik, s.r.o.; http://www.proxxoncz.cz/ [1].

01a-vrtaci-bruska2 [2]

 


Síťový zdroj MICROMOT NG 2/S

  Pokud má modelář ve své výbavě přístroje, pájky aj. na nízké napětí, potřebuje k jejich provozu síťový zdroj.
  Řada modelářů má k dispozici univerzální stabilizovaný zdroj, což je zařízení vyrobené buď vlastními silami, nebo získané jako vyřazené laboratorní zařízení apod. Kvalitní laboratorní zdroje mají navíc elektronickou regulaci a poskytují stabilní a vyhlazené napětí.
  Výrobci vrtacích brusek, pájek apod. nabízejí své síťové zdroje. V tomto zdroji se síťové napětí transformuje obvykle na 12 V (používá se ale občas i 24 V), a buď se používá přímo toto střídavé napětí, nebo se usměrňuje. Zřejmě díky udržení konkurenceschopnosti se snaží o nekompatibilitu s výrobky jiných producentů – což naopak nevyhovuje uživatelům. Výstupní zdířky (zásuvky) síťového zdroje obvykle nedovoluji zastrčit do nich zástrčku jiného přístroje (jiné značky). Nezbývá, než si je upravit, pokud člověk nechce mít plnou dílnu různých zdrojů – tím ovšem dojde k porušení záruky na výrobek.
  Je třeba ještě upozornit, že výstupní napětí některých levných zdrojů závisí na odběru a na udávanou hodnotu poklesne až při odběru, na nějž je zdroj navržen. Malé zdroje ve formě zástrčky velmi často dávají naprázdno místo 12 V klidně třeba 16 V. Na to je třeba dát pozor.

  K pohonu vrtací brusky a napájení pájky používám zdroj PROXXON MICROMOT NG 2/S (bez regulace). Zdroj má odklopný držák pro odložení vrtačky nebo pájky. V horní ploše má i otvory na odložení nástrojů, což nepoužívám. Jelikož základní korpus měl tendenci šoupat se po pracovním stele směrem, kam směřovala připojená vrtačka či pájka, tak jsem na dno nalepil malé gumové špuntíky (prodává OBI). Podstatně se zlepšila stabilita zdroje na pracovní ploše stolu.
  Do jediného výstupu zle zastrčit kabelovou zástrčku od vrtačky nebo pájky, která má asymetricky umístěný středový plastový kolík, aby nemohlo dojít k záměně polarity (plus, minus). Coby příslušenství lze dokoupit prodlužovací kabel s koncovkou, ve které je pět párů těchto zdířek, a navíc dvě zdířky průměru 4 mm, do kterých lze vsunout „standardní“ banánky. Škoda, že totéž není instalované v těle síťového zdroje. Odpadlo by nakupování prodlužovacího kabelu, které navíc údajně firma vyřadila z výrobního programu.
  Síťový zdroj NG 2/S dodává – jako ostatní výrobky PROXXON – RF Technik, s.r.o. [1]

01b-proxxon-zdroj1 [3]


Brousící, leštící a další nástroje

  Jejich sortiment je dnes obrovský. V zásadě umožňují jak čelní, tak i boční opracovávání. Jsou jednak z produkce firem vyrábějících vrtací brusky, ale i dalších. Je možné je bez problému kombinovat. Určitým limitem užití konkrétního nástroje je jen průměr jeho stopky. Kleštiny se ale dodávají v sadě (s různými vnitřními rozměry), lze však také používat rychloupínací sklíčidlo.
  Není zřejmě nezbytné podávat výčet v dělení jednotlivých druhů nástrojů, protože by to přesáhlo účel této informace. Detaily lze nalézt v nabídkách výrobců. Pouze doplňuji, že každý nástroj se jednou opotřebuje. A jelikož štěstí přeje připravenému, doporučuji mít nejčastěji užívané nástroje stále v rezervě.

02-brousici-nastroje-i1 [4]

03-lestici-nastroje-ii1 [5]

 


Čelní bruska

  Je jen několik výrobců, kteří tento strojek – ve vhodné velikosti pro modeláře – nabízejí. Proxxon je jedním z nich, leč jejich výrobek (TG 125/E [6]) je dosti drahý (a rozměrově větší – průměr kotouče 125 mm). Mít však větší dílnu, neváhal bych.
  Pro svoji potřebu jsem proto zvolil jiný výrobek, menší a jednodušší, s vědomím toho, že to není profi zařízení. Pozornost jsem obrátil na firmu MiniCraft, v jejíž nabídce byla před časem malá čelní bruska MB450. Je dodávaná v kufříku spolu s pracovním stolkem a úkosovým dorazem a síťovým zdrojem (MB730). Pokud se nakupují jednotlivé komponenty samostatně, lze si vybrat ze tří síťových zdrojů, lišících se výstupním napětím, výkonem a event. regulací. O nekompatibilitě připojení platí totéž, co je uvedeno u hesla „Síťové zdroje“ – viz výše.
  Na pracovní plochu brusky se pomocí suchého zipu lepí brousící kotouče (dodávají se jako spotřební materiál ve dvou hrubostech papíru). Mají průměr 75 mm.
Užitečný je úkosový doraz, který se vkládá do drážky na pracovním stolku brusky a podle naznačených úhlů umožňuje zbrousit třeba hranolek v příslušném úhlu. Dražší čelní brusky (Proxxon) umožňují úhlové nastavení i v dalších rovinách.
  Podle užívaného síťového zdroje lze regulovat otáčky brusky v intervalu 0 až 12,5 tis. otáček (při běhu naprázdno). Pravda, již při malém zatížení (broušení materiálu) otáčky výrazně klesají, což je dáno výkonem elektromotoru. Tento strojek je ale určen pro přesnou a jemnou práci, tedy pro ubírání malého množství materiálu, na což výkon elektromotoru postačuje.
  Čelní bruska musí být pevně připevněna k pracovní desce stolu. Při volném položení na stole se volně posunuje díky vibracím a práce s ní bez přidržování druhou rukou je nemyslitelná. Provoz s nepřišroubovaným strojkem je velmi nebezpečný a může dojít ke zranění.
  Při broušení (dřeva) vzniká velké množství prachu, takže zkoušet brousit v bytě nedoporučuji. Strojek nemá vyústění pro napojení vysavače.
Čelní brusku MB450 v soupravě se zdrojem (MB730) dodává a servisuje firma CANOV v Luka nad Jihlavou – viz http://www.canov.cz/ [7] . Lze ji také koupit v Modelářském obchodě pana Jelínka v Jihlavě – viz http://www.modelarskyobchod.cz/ [8] .

04-bruska-celni1 [9]

 


Pilníky

  Pilníky velké, menší, malé, miniaturní – těch užije modelář dosytnosti. I když to jsou velmi užitečné nástroje, přece jenom je na ně třeba hledět jako na spotřební materiál. I ten nejkvalitnější pilníček se jednou opotřebuje a je potřeba se s ním rozloučit. Neznám modeláře, který by použité pilníčky vyhazoval. V krabičce se zpravidla vrší a vrší a hledání toho nového a ostrého samozřejmě zdržuje. Ale tak to chodí.
  V případě pilníků je obtížné tvrdit, že značka přináší kvalitu. Kdo ví, kde jsou vyráběné a z jakého materiálu? V OBI jsem koupil (a neprohloupil) šestidílnou sadu malých pilníků na kov s označením „Lux-tools – profi“, deklarovaných jako výrobek z Německa. Pravda je, že materiál ubírají jedna báseň. Mají 100 mm dlouhou pracovní plochu, profily nástrojů jsou: trojúhelníkový, půlkulatý, kulatý, plochý, plochý ve špici zúžený a čtvercový. Jsou v plastovém obalu a mají ergonometrická držadla opatřená otvorem pro zavěšení. Výborný výrobek, doporučuji. Koupeno v OBI.

05-pilniky2 [10]

 


Jehlové pilníky

  Jehlové pilníky se zpravidla vyrábějí v délce 150 mm a 100 mm. Prodávají se v sadách (šesti až dvanáctidílných) i jednotlivě, mají nejrůznější profily.
Modelář využije oba rozměry jehlových pilníků a bezpočet jejich profilů.

  Obecná poznámka k sadám nářadí: Martin Pinta (recenzent) je toho názoru, že prodávané sady nářadí obvykle nejsou užitečné (byť výjimky potvrzují pravidlo). Vzal za příklad pilník. „Mám jich milion, ale stejně používám jen velký půlkulatý (s jemnými seky), objednaný v místním železářství, a druhý jehlový, trojúhelníkový (objednán na stejném místě s tím, že chci kvalitní = drahý). Jeden drahý nástroj totiž nahradí několik sad. A platí to o všech sadách.“

06-sada-pilniky-jehlove-15cm [11]

 

  Dvanáctidílnou sadu malých pilníků délky 100 mm jsem si objednal u firmy Litomyský [12]; nikoliv vinou prodejce jsem jich ale dostal jen 11, přičemž tři páry byly stejné, polovina ostatních si jsou profilem dosti podobné. I tak je mám stále po ruce. Mají totiž jen 2 mm širokou činnou plochu (ve špičce ještě méně), jsou ostré a materiál ubírají dobře. Sadu nabízí i řada zahraničních prodejců nářadí za mírně příznivější ceny.

07sada-pilniky-jehlove-10cm [13]

 

  Na trhu nejsou obvyklé tzv. nástrojařské jehlové pilníky, resp. oboustranně zahnuté pilníky, které mají speciálně tvarované činné plošky, aby s nimi bylo možné pilovat i v nepřístupných dutinách apod. Našel jsem je však v nabídce e-obchodu Modely lodí.cz. [14]

  Na škodu není vlastnit i tzv. diamantové jehlové pilníky. Ty mají na činných plochách natavený diamantový prach (nákup tamtéž [15]).

 

 


Brusný papír, brousítka a leštítka na nehty

  Bez brusného papíru to v modelářské dílně nejde. Lze ho nakoupit v různých velikostech, baleních a především tzv. zrnitosti.
  Kromě velkých zrnitostí, které se uplatní tak maximálně při stavbě rámu kolejiště, jsou mnohem frekventovanější papíry s jemnou zrnitostí (cca 180 či 240), ale samozřejmě i mnohem jemnější (400, 800, 1000, 1200, 1500, 2000, 3000). Papíry větší zrnitosti se běžně nakupují v OBI aj. obchodech pro kutily, ty jemné se prodávají v modelářských prodejnách. Zpravidla se s nimi brousí tzv. pod vodou (kvůli vyplavování jemňoučkých brusných zrníček a zbroušeného materiálu). Tato operace se uplatňuje při tmelení a nanášení vrstev barev na modely.
  Užitečná jsou brousítka a leštítka na nehty. Značné zkušenosti s nimi mají především ženy; obvykle jich mají plný šuplíček s kosmetikou a tvrdí, že jsou na jedno použití. Ani zdaleka to není pravda, klidně je od své manželky (přítelkyně, milenky) odebírejte, protože s nimi naděláte ještě mnoho užitečné práce. Nové lze koupit v drogeriích nebo prodejnách s kosmetikou. Byl jsem překvapen, jak dlouho se s takovým brousítkem na nehty dá pracovat. Zabrušuji s nimi například zbytky nálitků na dílech plastových staveb.
  Prodávaná leštítka na nehty mají obvykle čtyři různě hrubě plochy a jsou dosti velké, takže se s nimi nedá „vlézt“ do všelijakých zákoutí modelu. Na plochách jsou ale velmi užitečné. Vzhledem k jemnosti povrchu se rychle zanášejí.

08-brusne-papiry [16]

 

hlav, 14. 1. 2010